Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

SAK haluaa uudistaa työttömyysturvan

Kannustava malli täydentää myös keikkatyöntekijöiden toimeentuloa

 

SAK haluaa uudistaa työttömyysturvan ja työttömien palvelut kokonaisuutena ja tarjoaa uudistustyön pohjaksi oman kannustavan työllistymisturvan mallinsa. SAK:n kannustava työllistymisturva on yksinkertainen ja joustava työttömyyden aikainen toimeentuloturva, joka täydentää myös keikkatyötä tekevien toimeentuloa tarvittaessa. Malli luottaa työttömään, mutta kannustaa samalla työntekoon. Turvan toisena puolena SAK:n mallissa ovat laadukkaat palvelut, jotka tukevat työttömän työnhakua, kouluttautumista ja työkykyä.
- Työttömyysturvan ja työttömien palveluiden ongelmien paikkailu ei enää riitä. Suomen työttömyysturva on uudistettava seuraavalla hallituskaudella kokonaisuutena eikä vain pienissä paloissa, kuten tähän saakka on tehty, SAK:n johtaja Saana Siekkinen painottaa.
- Samalla työttömien palveluihin on sijoitettava lisää voimavaroja niin, että voimme saavuttaa palveluidemme laadussa Ruotsia ja Tanskaa. Työttömien työkyvystä ja osaamisesta on pidettävä huolta, Siekkinen jatkaa.
SAK:n malli purkaa turhaa byrokratiaa, joka tekee nykyisestä järjestelmästä työttömälle monimutkaisen. Kannustavassa työllistymisturvassa työttömyysetuuksia on vain kaksi - ansioturva ja perusturva. Selkeyttä tuo myös omavastuupäivistä luopuminen.
Luottamus työttömään näkyy esimerkiksi karenssien kohtuullisuudessa: Karenssit ovat alussa lieviä ja kasvavat laiminlyönnin toistuessa. Työtön voi välttää ne korjaamalla laiminlyöntinsä tai olemalla esimerkiksi töissä, yrittäjänä, koulutuksessa tai muussa työllistymistä edistävässä palvelussa.
- Nykyisellään työtön voi menettää kuukauden tai kahden toimeentulon tahattoman laiminlyönnin vuoksi. Pelkkä varoitus ensimmäisellä kerralla riittää. Aktiivimalli on toinen esimerkki viime vuosien turhista muutoksista, jotka lisäävät pelkoa ja monimutkaistavat työttömyysturvaa, Siekkinen huomauttaa.
Keikkatyöntekijöiden toimeentulon parantamiseksi SAK esittää muun muassa työajan tarkastelusta luopumista työttömyysturvassa sekä palkkatyön ja yrittäjyyden välisen eron selkeyttämistä.
Kannustavassa työllistymisturvassa työajan tarkastelusta luovuttaisiin sekä sovitellun päivärahan maksamisessa että työssäoloehdon tarkastelussa.
- Monet keikkatyöntekijät kokevat joutuneensa byrokratialoukkuun, jossa toimeentulon turvaaminen edellyttää lukemattomien selvitysten toimittamista eri tahoille. Tulevaisuudessa etuuden kannalta kaikki olennaiset tiedot olisi saatava automaattisesti vuoden alussa käyttöön tulleesta tulorekisteristä, Saana Siekkinen toteaa.
Byrokratian purkamiseen kannustaa myös keikkatyöntekijöiden toimeentulon ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen haasteita käsittelevä tutkimus. Tutkimuksen SAK tilasi osana työttömyysturvan uudistamishanketta ja tulevaisuuden ilmiöitä luotaavaa Mahdollisuuksien aika -hanketta.
Työllisyystutkija Mikko Kesän toteuttaman Vajaalla työllä, valtavalla vaivalla -tutkimuksen mukaan keikkatyöntekijöiden työaika muodostaa epätasapainoisen kolmion.
- Ansiotyötä on keikkatyössä ajallisesti ja taloudellisesti usein vähän. Sen sijaan työntekijän aikaa kuluttavat valtavasti töiden hakeminen, työttömyysturvan yhteensovittaminen ja erilaisten ongelmien ratkaiseminen, Kesä toteaa raportissaan.

16.1.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva