Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vaikea päätös

Kuva: Vaikea päätös

Ajan Sana Oy on julkaissut Uusi Aika-lehteä eri nimellä ja muodossa vuodesta 1906 lähtien. Yhtiön hallituksen päätöksellä lehden julkaiseminen lopetetaan tämän vuoden kesällä. Voidaan kysyä miksi? Taloudelliset syyt on pakko tunnustaa ja todeta, että lehden julkaiseminen on ollut jo muutaman vuoden tappiollista eikä yhtiön pääomia voida loputtomasti laittaa lehden ylläpitoon.

Syyt tappiolliseen toimintaan ovat ensinnäkin lehden tilauskannan romahtaminen parhaista vuosista liki 10 000:sta tilauksesta nykyiseen vajaaseen 3000:een tilattavaan lehteen. Aikoinaan Uusi Aika ilmestyi viisi kertaa viikossa, sitten kolme kertaa ja nyt enää yhden kerran viikossa.
Ilmoitustulot ovat jääneet tavoitteista ja liikemaailma tekee tarkat analyysit siitä, mihin heidän resurssinsa riittävät. Kuntien ilmoitukset ovat vähentyneet ja viimeinen niitti oli, kun Porin kaupunki lopetti kuntailmoitukset lehdessämme. Kustannuspaineita ovat aiheuttanut myös merkittävän menoerän eli jakelukustannusten reipas kasvu sekä painatuskulujen korotukset.
Yleensä perinteisen lehdistön eli paperiversion suosion laskeminen johtuu sähköisestä uutisoinnista, jota pystytään pitämään reaaliajassa. Tämän vuoksi kautta koko maan lehtien julkaisutoiminnan taloudellinen pohja on pudonnut ja suuretkin lehtitalot joutuvat kamppailemaan kannattavuuden kanssa. Tämän on näkynyt meillä Satakunnassakin erilaisin säästötoimenpitein.
Työväenlehtien parempaa aikaa elettiin silloin, kun ammattiyhdistysliike jakoi jäsenilleen lehtiseteleitä, jotka helpottivat tilaajan taloutta ja samalla lehtiyhtiöiden tilaajamääriä myönteiseen suuntaan. Mutta nyt tämäkin on hiipumassa.
Muutamia vuosi taaksepäin valtiovalta jakoi lehdille lehdistötukea, joka jaettiin valtiovallan toimesta suoraan lehdille. Sitten se muutettiin eduskunnan päätöksellä tiedotustueksi, joka maksettiin määrätyn kaavan mukaan puoluetoimistoille, jotka jatkoavustivat lehtiä. Tässä jaossa Uusi Aika kärsi tuntuvia tukieurojen menetyksiä.
Ikävintä tässä on ammattitaitoisen henkilökunnan työn loppuminen. Tilaajien kannalta tuttu aatteellinen lehti ei enää tule postilaatikkoon, josta järjestöväki on pystynyt seuraamaan järjestöpalstalta omia tapahtumiaan. Omat kolumnikirjoittajat jäävät ”työttömiksi”, mutta älkää jääkö laakereille lepäämään, vaan käyttäkää muita lehtiä ja nettipalveluita hyväksenne.
Ajan Sana Oy yhtiönä säilyy ja siellä pohditaankin yhtiön tulevaisuutta uudelta toimintapohjalta. Suuri vastuu Porin ja Satakunnan osalta tiedonkulussa tulee olemaan suurimpiin omistajiin kuuluvan Porin Sosialidemokraattisen Kunnallisjärjestön tiedotus- ja julkaisutoiminnalla. Kunnallisjärjestön hallitus joutuu lähiaikoina pohtimaan ja tekemään uudistavia sekä tulevaisuuteen suuntautuvia linjauksia, joihin palaamme kevään aikana.
Tämä on vaikea ja raskas päätös minulle henkilökohtaisesti. Koko ikäni on meidän perheeseen tullut Uusi Aika. Nyt se pitää korvata jollakin muulla tavalla. Toivottavasti kunnallisjärjestö löytää ideointipalavereissaan jotain ratkaisuja tilanteen helpottamiseksi.
Tässä vaiheessa haluan kiittää henkilökuntaa, tilaajia, lukijoitamme ja omistajia. Yksi ajanjakso on kuljettu loppuun, ajanjakso, joka kesti 113 vuotta.

Esa J. Wahlman
Porin sos.dem. kunnallisjärjestön puheenjohtaja

16.1.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva