Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin Harmaalinnaan suunnitellaan ikäihmisille suunnattua asuinaluetta

Kuva: Porin Harmaalinnaan suunnitellaan ikäihmisille suunnattua asuinaluetta

Sata vuotta vanhan talon keittiön pöytä on täynnä rakennuspiirustuksia ja suuria unelmia. Eija Palmu-Koskisen lapsuudenkoti aiotaan purkaa uuden, ikäihmisille suunnatun asuntoalueen alta. Päätös syntyi kolme vuotta sitten kun Eija miehensä Kare Koskisen kanssa päätti tehdä jotain Harmaalinnassa omistamilleen maille. Koskiset ovat jo vuosia seuranneet keskustelua vanhusten asumisesta ja hyvinvoinnista, erityisesti näinä aikoina, kun vanhainkoteja ei enää rakenneta.

-Vanhusten yksinäisyydestä ja turvattomuudesta puhutaan paljon. Halusimme tehdä asialle jotain. Ensin syntyi ajatus vanhusten palvelutalosta, mutta se olisi edellyttänyt paljon juridiikan tietämystä ja myös palkattua henkilökuntaa. Sitten ajattelimme asiaa itsemme kautta, eli että mitä jos asuntoihin muutetaankin suhteellisen nuorina, ei vasta sitten kun on jo paljon kremppoja ja palvelutarvetta. Olemme ajatelleet, että tämä sopii vaikka alle 50-vuotiaille, kertovat Koskiset kuin yhteen ääneen.
Asiastaan innostunut pariskunta on kolmen vuoden aikana tutustunut pääkaupunkiseudulla tapahtuvaan yhteisörakentamiseen ja ryhmärakentamiseen, joka oli Helsingissä hyvinkin yleistä aina 60-luvulle asti, kunnes tulivat grynderit. Koskiset ovat osallistuneet ympäristöministeriön seminaariin aiheesta, kiertäneet talopakettitehtaita ja olleet yhteydessä tavarantoimittajiin. Koska molemmat ovat lähiaikoina eläköityneet, Eija psykologian opettajan toimestaan ja Kare oman remonttifirman pyörittämisestä, on heillä ollut aikaa toteuttaa haavettaan.
Nyt, kun kaavamuutos tuli ja alueelle on saatu lupa rakentaa 26 asuntoa eli pari, omakoti - ja rivitaloja, alkaa asia konkretisoitua. Entä onko Koskisilla ajatuksia rikastumisesta ja onko heillä niin sanotusti puhtaat jauhot pussissa, saattaa moni nyt miettiä?
-Me taidamme olla melko idealisteja. Haluamme tehdä hyvää ja toivomme, että vanhuksilla olisi hyvä olla, eikä heitä ei sorrettaisi. Niin sanottua bisnesajattelua ei tässä ole takana. Haluamme saada maan hyvään käyttöön, mutta myös myydyksi. Aiomme itsekin muuttaa sinne, sanovat Koskiset.
Yhteisöllisyys, itsemääräämisoikeus ja turvallisuus ovat sanoja, jotka toistuvat Koskisten puheissa. He toivovat, että tällainen asumismuoto aktivoi asukkaita liikkumisen suhteen esimerkiksi pihatöissä. Jos halukkaita ei löydy voidaan palvelu ostaa joltain yrittäjältä. Tuleva osakeyhtiö asukkaineen päättää kaikesta demokraattisesti.
-Vaikka ihminen vanhenee hänen osaamisensa ei vähene, vaikka kunto huononisi. Koska puhutaan yhteisöllisyydestä on naapuriapu toivottavaa, Eija Koskinen sanoo.
Kaikkien yhteinen Kylätalo, tai Yhteisötalo, yhdessä päätetään nimikin, rakentuu keskelle asuntoaluetta. Sen toivotaan keräävän asukkaita erilaiseen yhteisölliseen toimintaan.
-Se on alueen sydän ja sinne tulee oleskelutila, sauna ja keittiö, ainakin. Keittiö voi olla ammattikeittiö, olemme kyselleet tarjouksia ja yllättyneet niiden edullisuudesta tavalliseen kotimalliin verrattuna. Siellä voi pitää vaikka ryhmäjumppaa, käsityöiltoja, mitä vain, sanoo Kare Koskinen ja innostuu kisastudioajatuksesta.
Kaikki etukäteistyöt on tehty omalla rahalla, sitä on mennyt paljon ja lisää maatakin on ostettu oman tontin vierestä. Jos 20 asuntoa saadaan myydyksi voivat Koskiset aloittaa rakentamisen.
-Talot rakennetaan kerralla valmiiksi ja sopiva talopakettitoimittaja on jo tiedossa. Talot ovat ekologisia, esteettömiä ja kaikki muutokset on mahdollisia, kertoo Koskinen.
Entä mitä tämä sitten maksaa tuleville omistajille?
- Asunnon hinnaksi muodostuu suurinpiirtein sama, kuin muissakin alueen uusissa rakennuksissa, eli noin 2800e/ neliömetri. Tietenkin asunnon koko määrittää hintaa, Koskiset kertovat.
Päivikinpuisto, joksi Koskiset ovat alueensa nimenneet, sijaitsee Porin puolella, mutta ihan Ulvilan rajalla. Kauppaan kuuluu 400 metrin päässä oleva oma venevalkama ja siitä jokainen osakas omistaa osan, ihan kuten Kylätalostakin.
On pakko kysyä satakuntalaisittain melko uraauurtavaa työtä tekeviltä Koskisilta mikä tässä voi mennä pieleen ja mikä jännittää eniten seuraavassa vaiheessa?
Ensi viikolla on asiasta ensimmäinen tiedotustilaisuus Porin kirjastossa. Se jännittää eniten, millaisia ihmisiä paikalle tulee. Me toivomme mahdollisilta ostajilta kykyä tulla toimeen ja tehdä päätöksiä keskenään hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa, sanovat Koskiset jälleen kuin yhteen ääneen.

Leea Pennanen-Salli

16.1.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva