Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Muovipakkausten keräys korvaa energiajätteen keräyksen

Porin seudun jätehuoltojaoston alueen (Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pori, Siikainen, Ulvila) jätehuoltomääräykset astuivat voimaan vuoden alusta. Keskeisin uudistus on muovipakkausten keräysvelvoite vähintään 10 asunnon kiinteistöillä. Samalla energiajätteen keräys näillä kiinteistöillä loppuu.

 

Muovipakkausten keräysvelvoite ei koske Merikarvian ja Siikaisten kuntia eikä Porissa Lavian aluetta. Samat alueet ovat nykyisen energiakeräyksenkin ulkopuolella.
Aikaa muovipakkausten keräykseen siirtymiseen on kesäkuun 2019 loppuun. Muovipakkausten keräys tulee koskemaan myös muita kunnallisen vastuun piiriin kuuluvia kohteita (esim. kouluja). Näillä siirtymäaika on vuoden 2020 loppuun asti.
Määräys koskee niitä kerros- ja rivitaloyhtiöitä, joiden jätekatoksessa on jo aiemmin ollut (tai pitänyt olla) erillinen astia energiajätteelle. Käytännössä määräys tarkoittaa sitä, että jätekatoksen energiajäteastia vaihtuu muovipakkausten keräysastiaksi.
Kerätyt puhtaat ja kuivat muovipakkaukset toimitetaan muovin jalostuslaitokselle, missä muovilaadut erotellaan toisistaan, granuloidaan ja toimitetaan teollisuudelle uusien muovituotteiden raaka-aineeksi. Näin muovi kiertää materiaalina, mikä on polttamista huomattavasti parempi vaihtoehto.
Taloyhtiöiden isännöitsijät ilmoittavat keräyksen alkamisajankohdan asukkaille. Asukkaan tehtävänä on lajitella muovipakkausten keräysastiaan kotitalouden tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset, joita ovat mm. elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset, lisäksi pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset, muovipullot, -kanisterit ja –purkit, muovikassit, -pussit ja –kääreet. Pakkausten tulee olla puhtaita ja kuivia. Jos asukas on epävarma, kelpaako muovipakkaus keräykseen likaisuutensa tai muun syyn takia, voi hän laittaa sen sekajätteeseen.
Muovipakkausten keräykseen ei saa laittaa likaisia muovipakkauksia, PVC-pakkauksia, vaarallisen aineen jäämiä tai painetta sisältäviä pakkauksia, muita muovituotteita eikä yritysten muovipakkauksia.
Hyvät muovipakkausten lajitteluohjeet löytyvät sivustolta www.uusiomuovi.fi --> kuluttajalle
Energiajätteen keräykseen kuuluneet tuotteet kuten tekstiilit, muoviset ja pienet puiset esineet laitetaan jatkossa sekajätteen joukkoon. Sekajätteen sisältämä energia hyödynnetään jätevoimaloissa sähköksi ja lämmöksi.
Alle 10 asunnon kiinteistöjä muovipakkausten keräykseen määräykset eivät velvoita. Näiden asukkaat voivat halutessaan käyttää Rinki-ekopoisteiden muovipakkausten keräysastioita (lähin piste ja lajitteluohjeet löytyvät www.rinkiin.fi ) tai tilata jätteenkuljetusyritykseltä yksin tai kimpassa naapureiden kanssa keräysastian muovipakkauksille.

9.1.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva