Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuka murhasi Olof Palmen?

Maaliskuun ensimmäinen päivä vuonna 1986 oli lauantai. Meillä oli hiihtoloma ja olimme sukuloimassa. Salpausselän kisat olivat aluillaan, Matti Nykänen voittaisi mäkihypyn ja Dingo esiintyisi Lahden Suurhallissa.

 

Kummitätini kodissa Lahden Kiveriössä isäni kivahti meille lapsille ja käski olemaan hiljaa. Hän harvoin korotti ääntään, siksi hetki on jäänyt mieleeni. Aikuiset istuivat katsomassa ylimääräistä uutislähetystä, jossa kerrottiin, että Ruotsin pääministeri, sosialidemokraattien puheenjohtaja Olof Palme oli murhattu edellisenä iltana. Me lapsetkin ymmärsimme, että jotain tärkeää oli tapahtunut, jotain, joka jättäisi jälkensä historiaan.
Olof Palmen murhasta on kulunut yli 30 vuotta, eikä sitä ole vieläkään ratkaistu. Lukiessani toimittaja Jan Stocklassan kirjaa Stieg Larssonin tutkimukset, tajusin, miten paljon lähihistoriasta onkaan ymmärtämättä ja miten paljon yleisen tiedon taakse kätkeytyykään puutteita. Tiedän mikä on apartheid, mutta en tiennyt tarpeeksi sen historiasta ja synnystä vuosikymmenten taa. Tiesin ruotsidemokraateista, mutta en tiennyt Larssonin povanneen jo 80-luvulla, että he nousisivat Ruotsin parlamenttiin. Tiesin yleisellä tasolla Olof Palmen murhasta, Palmen persoonasta ja murhan tutkinnasta, mutta vain pintapuolisesti. En myöskään ollut tiennyt, miten vihattu hän on vastustajiensa joukossa ollut.

Vuonna 2014 toimittaja Jan Stocklassa pääsi tutustumaan Stieg Larssonin henkilökohtaiseen arkistoon, joka oli maannut koskemattomana kymmenen vuotta. Stieg Larsson (1954–2004) on yksi kaikkien aikojen suosituimpia dekkaristeja, jonka kirjoja on myyty yli 80 miljoonaa kappaletta.
Postuumisti Millemiun-trilogian julkaissut Larsson oli ennen kuolemaansa ehtinyt koota 20 pahvilaatikollista aineistoa Olof Palmen murhasta. Pahvilaatikoissa oli Larssonin kartoitus 1980-luvun äärioikeistosta, mutta myös toistaiseksi tuntematon projekti: kattavat tutkimukset Olof Palmen murhasta. Stocklassa jatkoi Larssonin tutkimuksia, ja kirjassa on paljon Larssonin muistiinpanoja ja kirjeenvaihtoa sekä Stocklassan haastatteluja ja salaa tallentamaa materiaalia. Lopulta Stocklassa yhdistää Larssonin havainnot ja omansa teoriaksi, joka selvittää mitä Tukholman keskustassa tapahtui helmikuun viimeisenä iltana vuonna 1986.
Tämäkään kirja ei, tietenkään, anna lopullista vastausta Palmen murhaan. Poliisin mukaan näiden vuosikymmenten aikana yli 130 henkilöä on tunnustanut murhan ja tuhansia ihmisiä on kuulusteltu. Laskin kirjan kädestäni useita kertoja ja vaivuin tunneiksi nettiin tutkimaan itselleni vieraita aiheita syvällisemmin, Ylen Elävän arkiston haastatteluja, historiaa, murhatutkimusten eri vaiheita. Ottamatta kantaa siihen, löytyykö murhaaja vielä joskus ja jos löytyy, löytyykö häneltä kytkös Etelä-Afrikkaan vai Ruotsin äärioikeistoon, niin suosittelen matkaa erilaisiin lähihistorian kertauksiin kaikille, joiden lapsuus oli 1980- tai 90-luvilla. Historian merkityksellisten tapahtuminen ”muistamattomuus” kun ei johdu yleissivistyksen puutteesta vaan siitä tosiasiasta, että on ollut lapsi niiden tapahtuessa. Näin varhaiskeskiässä lähihistoria avaa uusia ajatuksia ja tuntemuksia, joista lienee, niin kuin aina uusista asioista, ihmiselle hyötyä.

Katri Kujanpää

9.1.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva