Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Muutosten vuoteen

Kuva: Muutosten vuoteen

Vuosi 2019 on lähtenyt vauhtiin. On siis syytä toivottaa hyvää ja onnellista jatkoa. Vuodelle on ladattu suuresti odotuksia. Huhtikuussa pidettävät eduskuntavaalit näyttävät kehityksemme suunnan. Jatkammeko länsimaista demokratiaa vai siirrymmekö äärimmäiseen markkinaliberalismiin, mitä on kokeiltu kohta neljä vuotta pääministeri Juha Sipilän johdolla?

Varsinkin pienipalkkaiset, julkisen sektorin työntekijät, eläkeläiset ja opiskelijat tuntevat sen karusti nahoissaan. Ihmetellä täytyy, ettei hallitus ole vimmassaan tohtinut painaa jarruja. Harjoitettu politiikka kostautuu. Keskustapuolueella ovat muistissa useat karvaat kokemukset virheellisistä henkilöratkaisuista. Miljonääri Sipilän valinta johtoon hämmästytti muitakin kuin tutkijapiirejä.
Ulkonaiset paineet maatamme kohti ovat vuonna 2019 erityisen suuret. Aikaisemmin ulkopolitiikka tarkoitti suurin piirtein samaa kuin maamme suhteet itäiseen naapuriin ja asioiden hoito lähes monopolisoitiin tasavallan presidentille ja ministeriölle, jota paimennettiin tiukasti. Poikkipuolisia kannanottoja ei suvaittu. Se, joka horjahti ”viralliselta linjalta” koki olevansa häirikkö. Tänään ulkopolitiikka avautuu laaja-alaisempana. Kukaan ei voi tietää, miten Britannian käy Brexit-väännössä. Tilanne maassa on äärimmäisen kireä. Sukulaismaamme Unkari polkee jääräpäisesti omaa tietään, samoin Puola. Italiassa populistit saivat vallan ja sehän ravistelee koko EU:ta. Vähän pienempiä, jatkuvia kahinoita löytyy pitkin maanosaa. Muistaa täytyy sekin, että alkuvuoden EU:n puheenjohtajamaana toimii Romania, jonka asiat eivät ole parhaassa mahdollisessa kunnossa. Surullista on se, että jotkut sitten salaa ihailevat EU:n huonoa menestymistä. Nyt, jos koskaan pitää tukea vahvaa EU:ta. Eurovaalit pidetään toukokuussa eli siinä vaiheessa, kun sulattelemme eduskuntavaalien tulosta ja hallitusneuvottelut ovat vielä käynnissä. Trump Yhdysvalloissa on aina arvaamaton. Se on ainakin varmaa, että tviittejä ja uutisia kolahtaa tuutin täydeltä.
Eduskuntavaalit pitää ottaa vakavasti. Varaa löysäilyyn ei ole. Mielipidemittauksia tulee päivittäin. Yhteistä tuntuu olevan tieto, että ns. kolmen suuren kärki vaikuttaa tasaiselta. Pienetkin äänierot ratkaisevat sen, ketkä istuvat hallituksessa. Jokainen ääni on kultaakin kalliimpi. Äänestäjän tulee ottaa selville puolueiden syvimmät tavoitteet. Olemme liikaa antaneet valtaa mainos- ja kaikenkarvaisille tiedotustoimistoille. Käykäämme vastaiskuun: pelastakaamme demokratia!
Sipilän johtaman hallituksen nelivuotiskausi vaikuttaa sekavalta. Ministereiksi ei kalpuutettu vanhoja ”alkiolaisia”, vaan äkkivääriä tulokkaita, joista Anne Berner lienee tunnetuin. Kun kokoomus ei häntä kelpuuttanut listoilleen, niin keskusta otti hänet mielihyvin. Suomen kansalaisuuden hän sai pari viikkoa ennen kuin ehdokaslistat lyötiin kiinni. Perussuomalaisten tulo apupuolueeksi oli tärkeä sekä keskustalle että kokoomukselle. Molemmat tarvitsevat sitä vuorotellen. Kesäkuussa 2017 perussuomalaiset hajosi ja irronnut sinisten ryhmä runsaan prosentin kannatuksella pitelee viittä ministerin salkkua, joista kolme (Soini, Lindström, Niinistö) ovat kaiken lisäksi avainpaikkoja. Moinen tilanne muistuttaa irvikuvaa kansanvallasta. Kun Soini ehti tehdä kaksi ”jytkyä”, kolmas ei tunnu lainkaan mahdottomalta. Sen tekisi nyt Jussi Halla-aho.
Hauska ajankuvamme on se, että ikuinen konkari Paavo Väyrynen haki eduskuntavaaliehdokkaita Helsingin Sanomissa 4. tammikuuta olleella ilmoituksella. Nähtäväksi jää, ketkä maakunnastamme tähänkin syöttiin tarttuvat.

Seppo Saari
Kirjoittaja on euralainen toimittaja

9.1.2019 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva