Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Limousin-karjan luomulihan lisäksi luvassa lammasta pääsiäiseksi

Kuva: Limousin-karjan luomulihan lisäksi luvassa lammasta pääsiäiseksi

Mäkisen tilan vasta avatussa tilamyymälässä Kullaan Paluksella ovi käy tiuhaan tahtiin ennen joulua. Asiakkaat tuovat mattoja mattopesulaan ja lähtiessään nappaavat mukaansa tilalla tuotettuja kananmunia ja limousin-karjan pihvilihaa sekä tilan naapurissa mehiläistarhaaja Tuomo Heinon mehiläisten tuottamaa hunajaa.

Tila on ollut Mäkisen suvulla jo 1800-luvun puolella ja vuonna 2012 sukupolvenvaihdoksen myötä vastuun tilasta otti Timo Mäkinen.
- Tilan yhteydessä on toiminut mattopesula jo parisenkymmentä vuotta. Tavallisen pesulatoiminnan lisäksi meillä on mattojen kuljetuspalvelu, noudamme matot asiakkaan kodista, pesemme ja viemme takaisin. Erityisesti ikäihmiset arvostavat tätä palvelua, kertoo Mäkinen.

Kananmunantuotannon ja pesulatoiminnan lisäksi Mäkinen päätti vuonna 2016 laajentaa luomulihan tuotantoon.
- Hankin tuolloin limousin-karjaa ja lampaita, ajatuksissani laadukkaan, lähellä tuotetun lihan luomutuotanto. Pidän ajatuksesta, että eläimet saavat käyskennellä tuolla ulkosalla, ja tiedämme tarkkaan, millaisissa oloissa ne ovat ja millaista rehua ne syövät, kertoo Mäkinen.

Limousin-rotu on laadukas pihvikarjarotu, jonka liha on vähärasvaista ja maukasta. Pihvikarjaliiton mukaan lihan hienosyisestä rakenteesta johtuen se ei tarvitse sisäistä rasvaa mureutuakseen ja siksi rotu vastaa hyvin kuluttajien toiveisiin vähärasvaisesta lihasta. Maailmalla Limousin pihvilihalle on myönnetty ranskalaiset tunnustukset ” Labes Rouge” sekä” Blaison Prestige” laatusinetit sekä makuvoittojen” Cupde Quolite” -tunnustus. Ranskalaista alkuperää olevaa Limousin rodun laatua ja jalostusta valvoo 1973 perustettu ”The International Limousin Council”.

- Nyt meillä on 13 emolehmää sekä vasikoita, lisäksi lampaita on 80. Olen käynyt myymässä tuotteita alueen Reko-ringeissä, mutta nyt päätimme lisäksi avata tähän pesulan yhteyteen tilamyymälän. Täältä voi tulla ostamaan lähellä tuotettua luomulihaa suoraan tuottajalta, kertoo Mäkinen.

Naudat ja lampaat käyskentelevät 74 hehtaarin luomutilalla luomuympäristössä. Karja laiduntaa tilamyymälän ikkunan takana, joten ostaja näkee konkreettisesti eläinten elinympäristön. Karjan rehu tuotetaan omilla pelloilla luomutilojen säännösten mukaisesti. Teurastus tapahtuu läheisellä Tilateurastamo Vuorenmaalla, joka teurastaa, leikkaa ja pakkaa lihat. Lähituotantoa sekin. Tilamyymälään on luvassa Limousin-lihan lisäksi lammasta pääsiäiseksi.
- Lampaat keritään aina ennen ja jälkeen laidunkauden, Suomen lampaiden villa on erittäin laadukasta, mutta kovin huonosti sille on tällä hetkellä ottajia, pohtii Mäkinen.

Mäkisen tilamyymälä on yrittäjän itsensä mukaan ”aina avoinna”.
- Olemme kyllä suunnitelleet, että ehkä jonkinlaiset aukioloajatkin olisi hyvä laittaa, vaikka tapana on ollut, että aina voi tulla ja aina voi soittaa, naurahtaa Mäkinen.

Katri Kujanpää

19.12.2018 08:45

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva