Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Joululahjaksi stressitön joulu

Kuva: Joululahjaksi stressitön joulu

Joulun odotus on kuumimmillaan. Tällä hetkellä jotkut säntäilevät vielä kaupoissa ja hikipisarat valuvat jo pelkästä ajatuksesta, että kodin suursiivous pitäisi hoitaa vielä muutamassa päivässä. Kodeissa siivotaan ja jynssätään viimeistä nurkkaa myöden. Laatikoiden ja kalojen teko on aloitettu jo muutama viikko ennen h-hetkeä. Lapsuudessani askareita jaettiin perheen kesken ja jokaisella oli oma osuutensa joulun valmistelussa.

Joulu on ihanaa aikaa mutta joskus mietin, että onko se hössötys vähän liikaa ja ollaanko menettämässä se joulun tärkein asia. Läheiset ihmiset, yhteisöllisyys ja joulurauha. En sano, ettenkö arvostaisi oman äitini hössötystä jouluna koska olemmehan saaneet aina nauttia hyvästä ruuasta ja puhtaasta kodista. Tätä kaikkea tärkeämpää on kuitenkin läsnäolo. Nyt kun sisaruksieni kanssa olemme vanhempia, olen huomannut, että joulusta on tullut yhä rennompaa.

Erityisesti joulu on kaupallinen juhla ja se tuo mukanaan odotuksia niin lapsille kuin aikuisillekin. Meille kaikille muodostuu tietynlainen kuva joulusta elokuvien, kirjojen ja somen kautta. Lapset seuraavat somen kautta esimerkiksi julkisuuden henkilöitä ja tubettajia. Jotkut antavat kanavissaan lahjavinkkejä ja avaavat seitsemän eri joulukalenteria, joka kuvataan kaikkien nähtäväksi. Haluammeko jatkaa kulutukseen perustuvaa joulunviettoa ja korostaa jouluun käytettyä rahamäärää?

Oma siskoni on jo pienestä pitäen antanut joululahjoja ja säästänyt rahaa niitä varten. Muistan, kuinka viime vuonna muistutin, ettei hänen tarvitsisi ostaa minulle mitään ja säästäisi rahansa muuhun. On kuitenkin vähän ikävää viedä toiselta antamisen iloa. Koen isosiskona kuitenkin tärkeäksi opettaa, että suurin lahja on yhdessä vietetty aika. Lapsen vastuulla ei ole pohtia yhteiskunnallisia ongelmia kuten kulutustottumuksia tai kestävän kehityksen periaatteita, se on meidän aikuisten tehtävä.

Olen nähnyt myös sen stressin mitä joulu aiheuttaa rahallisesti. Kuinka moni tarttuu esimerkiksi pikavippeihin tai joustoluottoihin luodakseen ”täydellisen” joulun? Ympäriltä tulee paineita ja voidaan tarttua houkutteleviin lainatarjouksiin varsinkin joulun aikaan. Eriarvoisuus korostuu joulupyhinä. Minusta on ihan käsittämätöntä ja surullista, että onnistuneen joululahjan mittarina voidaan pitää lahjan kalleutta. Hyvä lahja on kallis lahja. Ei! Ei ole! Hyvä lahja on läheiset ihmiset, läsnäolo ja rauha.

Pelastakaa Lapset ry:n nettisivut kertovat, että Suomessa 160000 lasta uhkaa köyhyys ja siihen liittyvä syrjäytyminen. Köyhyys lasten elämässä näyttäytyy eriarvoisena asemana ikätovereihin verrattuna. Puhutaan riittävän ravinnon, vaatetuksen ja terveydenhuollon puutteesta. Puhumattakaan siitä, kuinka monet lapset joutuvat viettämään joulunsa peläten. Monelle tuttu kampanja Anna lapselle raitis joulu pätee myös tänä vuonna. Useille jouluruuan valmistamiseen vaaditaan ensin jonottamista ruokajonossa. Perheen joululahjat saattavat tulla sosiaalipalveluiden kautta esimerkiksi Joulupuu-keräyksen kautta tai muiden avustuskanavien kautta.

Emme voi sulkea silmiämme tilanteelle missä tuhannet lapset, nuoret ja yksinäiset vanhukset viettävät joulunsa yksin. Minun joululahja toiveeni on, että Suomessa yhä useampi lapsi ja nuori kokisi olonsa turvalliseksi ja rakastetuksi.

Neea Kähkönen, Lounais-Suomen Demarinuorten puheenjohtaja

19.12.2018 08:45

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva