Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Eetu Salinin kuolemasta 100 vuotta

Tietokirjailija Pertti Rajala on kiireinen mies ja mitä tulee työväenliikkeen merkkimieheen Eetu Saliniin, vielä kiireisempi. Ensi vuonna Salinin kuolemasta tulee kuluneeksi 100 vuotta ja sen kunniaksi on tekeillä useampiakin hankkeita.

 

Rajalan uusi kolumnisarja Uuteen Aikaan alkaa tammikuussa jatkuen aina huhtikuulle asti.
- Tälle juhlavuodelle toivotaan laajempaa kiinnostusta, mitä oli silloin, kun Salinin syntymästä oli kulunut 150 vuotta. Nyt pyritään nostamaan Eetun elämää paremmin ja laajemmin esiin, sanoo aiheen asiantuntija Rajala.

Kun Rajalan edellinen kolumnisarja liittyi Satakunnassa käytyyn sisällissotaan, käydään tässä läpi Salinin elämän pääkohdat aviomiehenä, päätoimittajana, tulisieluisena kirjoittajana ja puhujana.

Satakunnan museossa alkaa 3.4.2019 juhlavuoteen liittyvä luentosarja, jossa FM ja tohtorikoulutettava Susanna Virkki kertoo Porin Itäpuistossa olevan Eetu Salinin patsaan taustoista. Kerrottakoon etukäteen, että kuvanveistäjä Aimo Tukiainen halusi esittää Salinin kädet ilmassa, mutta patsastoimikunta ei tähän suostunut. Rajala kertoo omalla luennollaan aiheesta, jonka parhaiten osaa, eli patsasta esittävän miehen elämästä.

Merkkivuoteen valmistuu myös näytelmä Eetu Salinista, jonka ensi-ilta on huhtikuussa Porin teatterin pienellä näyttämöllä. Se on ideoitu työryhmällä, johon kuuluu Rajalan lisäksi tohtorin väitöskirjaansa valmisteleva Susanna Virkki. Rajalan tutkimusten pohjalta näytelmän on dramatisoinut Marju Kauppila, joka myös ohjaa ja näyttelee esityksessä Jan Henrik Holmlundin ja Kalle Högbackan kanssa. Näytelmän harjoitukset alkoivat joulukuussa ja se peilaa Salinin poliittista vaikuttamista sekä yhteiselämää hänen vaimonsa kanssa.

Rajala on viettänyt Kansallisarkistossa, Työväen arkistossa ja Kansan arkistossa tunnin, jos toisenkin ja se on tuottanut tulosta. Näytelmässä on hyödynnetty hänen löytämiään, ennen julkaisemattomia kirjeitä, eikä mitä tahansa, vaan Eetun kosiokirjeitä tulevalle vaimolleen Idalle. Näytelmä on lavastukseltaan kevyt, siinä on vain sermi, jota kääntelemällä vaihdetaan paikkaa, eli se on helposti siirrettävissä ja tilattavissa pienempiinkin tiloihin.
-Tästä voisi ottaa koppia, vaikka työväenyhdistysten syys- tai kevätkokouksia järjestävät henkilöt. Toivon myös, että näytelmälle löytyisi kiinnostusta muualtakin, kuin Satakunnasta, vinkkaa Pertti Rajala.
-Uuden tiedon löytäminen on aina yhtä upea kokemus. Olen selannut mappeja, joista näkee, ettei niitä ole avattu vuosikausiin. Satakunnan museota kiitän lämpimästi, se on aina auttanut ja sinne on hyvä keskusteluyhteys. Netissä arkistot ovat aika hyvin saatavilla, mutta kun sitä työtä on tehnyt 5-6 tuntia voi sanoa, että on ihan puhkipoikki, kertoo Rajala kokemuksistaan.

Varsinainen arkistolöytö on Eetu Salinin vaimolleen kirjoittama joulukirje ja Uusi Aika julkaisee sen nyt ensimmäisenä. Kansan arkistosta löytyneen kirjeen vaikuttavuutta lisää tieto, että se on kirjoitettu jouluaattona vankilassa vuonna 1918 sisällissodan aikaan.
-Se ei ole kovin hempeää tekstiä, vaan Salin haukkuu siinä mm. Mannerheimin, naurahtaa Rajala.

Tutkijan työ ei lopu. Salinien kasvattipoika Kalle oli myös vankina Tammisaaressa, tieto, joka vain odottaa perusteellisempaa tutkimista.

Leea Pennanen-Salli

19.12.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva