Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Palosuojelurahaston arvostettu palkinto tunnustuksena ansiokkaast

Kuva: Palosuojelurahaston arvostettu palkinto tunnustuksena ansiokkaast

Noormarkussa asuva paloesimies Jarno Joensuu sai tänä vuonna palosuojelurahaston myöntämän Innovaatiopalkinnon vaarallisten aineiden onnettomuuksissa käytettävän nestemäisten kemikaalien valutuskourun kehittämisestä.

Palosuojelurahaston Innovaatiopalkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena pelastustoimeen kohdistuneesta ansiokkaasta innovaatiosta. Palkinnon saajat julkistettiin torstaina 22. marraskuuta pelastustoimen ajankohtaispäivillä Tampereella. Palkinnon suuruus on yhteensä 20 000 euroa, josta pääpalkinnolle myönnettiin 15 000 euroa. Tämän lisäksi tänä vuonna myönnettiin myös kaksi kunniamainintaa.

Jarno Joensuu kuuluu Satakunnan pelastuslaitoksen noin neljänkymmenen hengen Kemikaali-Kontio -ryhmään, joka saa hälytyksiä maakunnassa sattuneisiin isompiin vaarallisten aineiden onnettomuuksiin. Hälytysmäärä ryhmällä vaihtelee vuosittain yleensä viiden ja kymmenen välillä. Ryhmän kalusto kulkee useamman kontin mukana ja valutuskourun sijoituspaikkana on Harjavallan kemikaalintorjuntakontti.
- Vaarallisten aineiden säiliökuljetuksissa ajoneuvo päätyy usein onnettomuustilanteessa kyljelleen, jolloin se pitää tyhjentää ennen nostoa. Kyljellään olevan säiliön tyhjentäminen on hidasta ja vaikeaa.
- Valutuskourun avulla saadaan onnettomuudessa olleesta säiliöstä helpommin vaarallinen aine siirrettyä tilapäisaltaaseen tai toiseen säiliöön. Kourun pintamateriaali on hapon kestävää terästä, joka kestää lähes kaikkia vaarallisia aineita, Joensuu kertoo.

Joensuu jatkaa, että onnettomuuksien kustannuksia saadaan vähennettyä, kun vaarallinen aine pystytään ottamaan säiliöstä puhtaana talteen. Valutuskourua käytettäessä ei tarvitse lainkaan tehdä erillisiä reikiä säiliöön. Valutuskouruun saadaan helposti kiinnitettyä pelastuslaitoksen oma pumppukalusto, kuljetusliikkeen kalusto tai loka-auto.

Jarno Joensuun mukaan palkinto oli hänelle yllätys.
- Kyseessä on kuitenkin yksi arvostetuimmista palkinnoista Suomen pelastusalalla. Hienoa, että palkintoa päätettäessä otettiin huomioon pelastustoimen kentän perustyötä helpottava apuväline.
- Idea tähän on tullut aikanaan käytännön työtehtävissä havaitsemastani ongelmasta, jossa säiliön tyhjentäminen on ollut haasteellista onnettomuustilanteessa. Kourun jatkokehittäminen on kesken ja siihen on myös haettu suojausta Patentti- ja rekisterihallitukselta.
- Minulla on myös muita innovaatioita mielessäni pelastustoimen kaluston kehittämiseksi, Joensuu päättää.

Arto Papunen

12.12.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva