Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

JHL on lähellä tavallista ihmistä

Kuva: JHL on lähellä tavallista ihmistä

Kuka muistaa elämää ennen ammattiliittoja? Ei juuri kukaan, sillä Suomen ammattijärjestö perustettiin jo 1907, Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliitto 1930 ja nykyinen SAK vuonna 1969.

Liitoille on edelleen todellista tarvetta. Se nähtiin myös syksyllä, kun muun muassa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL asetti vuoronvaihto - ja ylityökieltoja työtaistelussaan nykyisen hallituksen toimia vastaan. Tämä aktivoi työntekijöitä liittymään liittoihin ja se näkyikin selvänä piikkinä jäsentilastoissa.
JHL on lähellä tavallista ihmistä vaikuttamalla peruselämän edellytyksiin. Sen jäsenistöön kuuluu pääasiassa kunta- ja valtiokentän väkeä, sekä muita julkisen alan työntekijöitä, mutta löytyy sieltä myös VR:n henkilökuntaa, kuten konduktöörejä. Satakunnan aluetoimisto aloitti jo 1979. Aluepäällikkö Seija Johansson puolestaan siirtyi sinne vuonna 2004, juuri kun toimistoa oltiin siirtämässä Itsenäisyydenkadulta nykyisiin tiloihin Herttuantorille.

- Toimin Rauman kaupungin ruokapalvelussa, kunnes 1985 kiinnostukseni ay-politiikkaan heräsi. Työkaverin innostunut esimerkki sai minut mukaan toimintaan. Ensin toimin työpaikan luottamusmiehenä ja etenin sitten pääluottamusmieheksi asti. Kävin myös silloisen KTV:n järjestämän kurssin työyhteisöneuvojaksi, kertoo Seija Johansson taustastaan.
Hänen mukaansa olisi todella tärkeää puhua yhteiskunnallisista asioista työpaikoilla. Jo toiminnassa olevien aktiivien pitäisi myös kannustaa uusia työntekijöitä ajamaan etujaan ja näkemään liittoon liittymisen edut.
 - Mikään ei muutu, jos emme tee mitään. On kaikkien yhteinen velvollisuus puuttua asioihin, jatkaa viimeksi johtamisen erikoisammattitutkinnon suorittanut Johansson.
Hänen mukaansa nykyään ei ymmärretä oman ammattiliiton tärkeyttä. Varsinkin nyt sille olisi tarvetta, kun julkista sektoria pilkotaan ja toimintoja ulkoistetaan ja vielä kun soten ratkaisut tulevat, ei tiedetä mihin suuntaan edetään. Toisaaltaan ammattiliitot voisivat pitää enemmänkin ääntä itsestään ja tuoda onnistumistaan esiin.
Johansson on huolissaan myös luottamusmiehiin kohdistuvasta vähättelystä, joka on lähinnä uusien yritysten ja niiden esimiesten ongelma.
 - Työnantaja ja työntekijä voisivat olla omissa rooleissaan ja toimia silti kumppaneina. Tällaisiin tilanteisiin kaivattaisiin enemmän pelisilmää. Mutta sen sijaan on nähtävissä, että esimerkiksi kuntakentällä pääluottamusmiehiä pyritään laittamaan ruotuun.

JHL on suuri liitto ja sen tehtävänä on hoitaa paitsi jäsentensä etuja, myös katsoa eteenpäin. Liittoon onkin palkattu yhdeksän järjestäjää, joiden tehtävänä on mennä “järjestämään” työpaikoille ja ottaa kontaktia ihmisiin. Järjestäjä myös innostaa ihmisiä tekemään yhdessä asioita ja opettaa työyhteisöjä ratkomaan omia ongelmiaan. Tätä työtä tekee mm. Sini Horttanainen, joka oli haastattelun aikaan Porissa Tampereelta lainassa oleva järjestäjä.

Liitolla on myös menossa kampanja “Vapaiden valtakunta”, joka syntyi tulevia eduskuntavaaleja silmällä pitäen. Siinä näkyy erityisesti kyllästyminen vallassa olevan hallituksen toimintatapoihin. Vapaiden valtakunnan aktiivit haluavat, että jokaiselle on Suomessa riittävä toimeentulo ja mahdollisuus suunnitella elämää turvallisesti eteenpäin. Kampanja ajaa vapautta järjestäytyä, tehdä työehtosopimuksia ja vaikuttaa työelämän lakeihin.

Meneillään on myös pari vuotta sitten alkanut “Lähitoimintamalli”, jossa aktivoidaan toimitsijoita lähtemään ulos toimistoista työpaikoille. Niinpä Johansson vierailee yhdistysten hallitusten kokouksissa, sekä työpaikoilla tapaamassa työntekijöitä. Eri ammattiryhmien tapaamisissa saadaan kokonaiskuva liiton jäsenten työnkuvista. Satakunnassa on 30 Jhl:n yhdistystä ja vierailut tehdään yhteistyössä niiden kanssa. Samassa yhteydessä on hyvä tarkastella rakenteita säännöllisesti. On tilanteita, missä yhdistyksen resurssit loppuvat tai on tarvetta yhdistysten yhdistämiselle. Näitä mietitään yhdessä.
- Aluetoimistoja on yhdistetty muualla Suomessa, mutta Satakunnassa tätä ei ole näköpiirissä. Meillä toimiston väki on ahkeraa ja työhönsä hyvin sitoutuneita, kiittelee Johansson kolmen hengen joukkuettaan.

Leea Pennanen-Salli

12.12.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva