Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ei tyylipisteitä

Kuva: Ei tyylipisteitä

”Tyyneys on raharikkaan kruunu. Perintövaroilla elävälle tuo maltti kunniaa.
Tämän viisauden tieltä poikennut porvari, milloin havaitaan aina, ja jokaisessa mahdollisessa vaiheessa, ryntäilevän ja hyökkäilevän työväkeä ja köyhälistöä kohtaan, voidaan julkisessa katsantokannassa vaivatta merkitä levottomien kirjoihin.”

Porin kokoomukselaisten tämän hetkinen kerma on ominut itselleen uudelleen vanhan, 1800-luvulta peräisin olevan, säätykäytännön. Tuon ohjenuoran on jo muualla todettu vanhentuneen, jopa porvarien itsensäkin piireissä. Ja onpa työväenliike jo sadan vuoden aikana pyrkinyt sitä hävittämäänkin, luoden yhdenvertaisuutta ja mahdollisuuksien tasa-arvoa kaikille, syntyperään katsomatta.

Oikeiston ikivanhan periaatteen mukaan näet työväestöstä ei ole milloinkaan sopivaista nousta kenenkään virkamieskuntaan. Vaikka alan kokemus ja työkentän tuntemus olisivat kiistatta hakijoiden parasta, on edelle laitettava aina joku muu, ei koskaan työväenliikkeen taustan ja arvomaailman omaavaa. Ei auta, vaikka työväen taustasta lähtöisin oleva olisi suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon ja vaivatta täyttäisi kaikki muotovaatimukset.

Kokoomus syntyi 9. joulukuuta 1918, kun suomettarelaiset ja ne nuorsuomalaiset, jotka olivat kannattaneet eduskunnassa lokakuussa 1918 saksalaisen kuninkaan valitsemista Suomen valtionpäämieheksi, perustivat oikeistopuolueen. Päällimmäisenä tavoitteena heillä oli tehdä Suomesta monarkia. Syntyperäiset etuoikeudet tuli suojata muulta kansalta. Heidän päähanke saksalaisen kuninkaan saamiseksi Suomeen kuitenkin kaatui Saksan hävittyä ensimmäisen maailmansodan kuukautta aikaisemmin marraskuussa.
Tuon jälkeen on puolueessa tapahtunut paljon, muun muassa huomattavaa lähestymistä tasavaltalaisiin, liberaaleihin ja demokraatteihin. Suomen hallituksessa toimiessaan, on puolue kuitenkin aina ottanut taka-askelia, ja nytkin ovat heidän hampaissaan jälleen olleet eläkeläiset, köyhät lapsiperheet, opiskelijat sekä aivan erityisesti järjestäytynyt työväki. Pyrkimyksenä on ollut turvata verohelpotukset ja edut rikkaimmille.
Porissa porvari ovat palvelujen kehittämistä vastustaneet suurempituloisille syntyviin liiallisiin kustannuksiin vedoten. Varmuuden vuoksi on nurkkakuntaisuutta harrastettu henkilövalinnoissa laput silmillä. Olkipilli on vakiintunut tähystyslaite tulevaisuuteen. Parempaankin noista olisi, tiedän sen. Kaiken muun vastustaminen, ja syvästi katkeroitunut vetäytyminen ’ainoiden oikeamielisten kuoreen’, eristää tarpeettomasti päätöksenteosta, vaikka muut ryhmät sellaista eivät alun perin edes olisi toivoneetkaan.

Sivistyslautakunnan porvarit ovat vastustaneet työväentaustaisia hakijoita kulttuurijohtajaksi ja liikunta- ja nuorisojohtajaksi, vain puoluepoliittisista syistä. Ilmiselvät osaamisen ja asiantuntemuksen meriitit on pikkupolitikoinnin nimissä haluttu pelata pois. Tämä ei anna korkeaa kuvaa kokoomuksen tämän hetkisestä tilanteesta.
Tunnen monia viisaista ja maltillisia porvareita. Heistä olisi hyvä ottaa oppia, myös nousevassa polvihousuikäpolvessa. Puoluepanikointi häivyttää näkökentästä sen kaikkein tärkeimmän: Kuntalaiset.
Kentän parhaiten tuntevat viranhakijat ansaitsevat tulla valituiksi juuri siksi, että he tuovat sen lisän, jota kaivataan: Tavalliset kuntalaiset on saatava liikkumaan sekä houkutelluksi kulttuurin ja palveluiden pariin. Tarvitsemme toiminnallisia ja toteuttavia päälliköitä. Nyt tarvitaan ennen kaikkea alan kansalaistoiminnan tuntemusta, kokemusta laaja-alaisesti alan järjestöistä sekä vuosikausien myötä kertynyttä ruohonjuuritason näkökulmaa. Kaipaamme virkamieskunnan keskijohtoon henkilöitä, jotka tekevät, luovat ja kehittävät, eivätkä sulkeudu neljän seinän sisälle, kansliabyrokratiaan.
Tarvitsemme sellaisia päälliköitä palveluja kehittämään, jotka tuntevat alansa, jalkautuvat ja saavat aidosti kontaktin kansalaisiin ja kuntalaisiin. Näillä eväillä saamme elävöitettyä Poria, profiloimalla koko Satakuntaa liikunnan, kulttuurin ja elävän nuorisotoiminnan maakuntana. Tämä luo Satakunnalle uutta vetovoimaa.

Antti Vuolanne, Porin sivistyslautakunnan puheenjohtaja (sd.)

5.12.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva