Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Isän pöytälaatikosta löytyi kirjallinen aarre

Kuva: Isän pöytälaatikosta löytyi kirjallinen aarre

Monien muiden sodan käyneiden miesten tapaan ei kiukaislainen Armo Lehtimäkikään puhunut jälkikäteen kokemuksistaan sodassa. Vasta hänen kuoltuaan vuonna 1995 lapset löysivät yllätyksekseen isänsä pienet muistivihkot lipaston laatikosta.

Matti Lehtimäki jäi eläkkeelle 2013, ja se antoi mahdollisuuden perehtyä niihin. Hän tajusi heti, että käsissä on aineistoa, jollaista ei ole julkaistu ennen ja että näistä on tehtävä kirja. Meririntaman ilmantorjuntajoukot on monelle lähes tuntematon käsite. Muistiinpanoista kertyi puhtaaksikirjoitettuna 20 kpl A4-liuskoja. Se oli liian vähän.
 - Materiaalin vähäisyyden vuoksi lähdin tutkimaan arkistoja ja ajattelin, että vain sotamiesten kautta heidän kokemuksistaan voisi kirjoittaa kirjan. Oli siis löydettävä heidät, kertoo reservin majuri ja Ericssonilla uransa tehnyt Matti Lehtimäki.
 Hän asetti itselleen tavoitteiksi löytää isänsä joukkuetovereiden nimet, saada heidän, tai omaisten haastatteluja ja valokuvia. Kirjan piti olla myös lukijalleen ymmärrettävä ja tutkijoille hyödyllinen.
- Yksin arkistotyö osoittautui haasteelliseksi. Itse asiassa se oli välillä yhtä tuskaa. Museoiden määrärahojen ja henkilöstön puutteestako lienee kysymys, kun muun muassa Kansallisarkistossa asiaan vihkiytymättömälle osoitettiin vain tietokone saatesanoilla: Katso netistä.
Arkistotyö tuotti kuitenkin tulosta. Tuntolevyluettelot ovat tutkijalle sikäli epätäydellisiä, että niistä löytyvät kyllä päätiedot kantajastaan, mutta mm. sotavuosien palvelusajasta puuttuvat päivämäärät. Myös sodassa kaatueet on arkistoitu hyvin, ja kaikki he, jotka syyllistyivät rikoksiin palvelusaikana, mutta rehdeistä ja hommansa hoitaneista sotamiehistä, kuten Armo, ei ole paljoa mainintoja.
Mutta Lehtimäki löysi kuin löysikin kaikki isänsä joukko-osastojen miesten nimet. Viisi samoilla saarilla palvelleista oli tutkimustyön alussa vieläpä elossa. Suurin onnenkantamoinen oli löytää Christian Landtman, joukkuetoveri Helsingistä, joka on pitänyt päiväkirjaa koko elämänsä ajan, myös sotavuosilta. Vaikka Armo Lehtimäkikin osasi kirjoittaa hyvää suomen kieltä osoittautui edelleen elossa oleva sotaveteraani Landtman varsinaiseksi kirjalliseksi lahjakkuudeksi. Hänen päiväkirjamerkintänsä ovat tarkkoja ja ne kantavat läpi koko kirjan. Torpparin poika Armo ja akateemisen perheen kasvatti Christian olivat sopivan epätasainen pari dokumentaarisen kirjan päähenkilöiksi ja kertojiksi. Lehtimäen kirja alkoi hahmottua.
Laiska työtään luettelee, mutta läpikäytyjen arkistomappien määrä on mainitsemisen arvoinen. Yhdessä mapissa on noin 500 sivua. Lehtimäki kävi läpi 200 mappia, joista 60 on käytetty lähteinä.
Komean, 335-sivuisen kirjan kustantajaksi lähti Ilmatorjuntasäätiö. Sen on taittanut näyttäväksi graafikko Tuulikki Poutanen. Lehtimäki ja Poutanen ovat lähisukua keskenään ja Kiukaisten Paneliasta lähtöisin.
- Jos Tuulikki ei olisi lähtenyt tähän olisin ollut pulassa. Ilman häntä kirjasta olisi tullut tylsä ja luettelomainen. Nyt kirjassa on erilliset päiväkirjamerkinnät ja valokuvat taiteellisena kokonaisuutena.
Lehtimäen mukaan seuraavaa projektia ei olisi tulossa, mutta tarkemmin kysyttäessä käy ilmi, että hänen äitinsä kirjeet 1930-50-luvuilta saattaisivat kaivata skannaamista ja isän kirjaamat muistot varusmiesajalta ovat vielä vihkoissa odottamassa tutkimistaan. Aktiivinen mies on aktiivinen, eläkkeelläkin.

Leea Pennanen-Salli

Lue lisää Armo Lehtimäen sotakokemuksista Uuden Ajan 5.12. paperilehdestä.

5.12.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva