Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Piste vähättelylle ja sitku-elämälle

Kuva: Piste vähättelylle ja sitku-elämälle

Piste vähättelylle ja sitku-elämälle, näin kannustaa röyhkeyskouluttaja Jenni Janakka, joka vieraili viime viikolla Porissa pitämässä Röyhkeyskoulun.

Tässä yhteydessä röyhkeydellä ei tarkoiteta ylimielisyyttä tai nenille hyppimistä, vaan kyse on terveestä itsetunnosta, joka tuntuu olevan kadoksissa eritoten naisilla. Itseään asennemuijaksi nimittävä helsinkiläinen, Parkanosta lähtöisin oleva Jenni Janakka kiertää parasta aikaa ympäri Suomea, julistamassa röyhkeyden ilosanomaa. Viime viikolla hän vieraili Porissa.
- Tavoitteeni on hellästi ja lämmöllä läimiä ihmisiä hereille. Löytämään sisällään hohkaavan energian eli positiivisen röyhkeyden, joka tarvittaessa pukkaa pintaa silloin, kun aikoo vetäytyä tai jättää tekemättä ja sanomatta, Janakka tiivistää.

Freelancer-kirjoittaja ja puhetaiteilija Janakalle, joka myös käsikirjoittaa ja ohjaa Hyvät ja huonot uutiset-ohjelmaa, siirtyminen röyhkeyden matkapuhujaksi oli luontevaa, koska hän on näytellyt yläkouluikäisestä ja toiminut useamman vuoden myyntiedustajana.
- Tavallaan idea röyhkeyslähettilääksi sai alkunsa henkilökohtaisesta pari vuotta kestäneestä ota oma elämä- haltuun prosessista. Oivalsin tiettyjä häpeään ja miellyttämiseen liittyviä toimintamalleja. Ensin kävin puhumassa aiheesta naisverkosto Howtomon tilaisuudessa Tampereella 2017 syksyllä otsikolla Naisen häpeä- vitut siitä. Vakuutuin siitä, etten ollut ongelmani kanssa yksin.

Janakan mukaan itsensä vähättelyyn syyllistyvät myös naiset, jotka ovat oman alansa osaajia ja asiantuntijoita. Toisaalta sukupuoleen kohdistuvat ennakkoluulot, vaatimukset ja asenteet ovat edelleen tiukassa.
- Niin kauan, kun naiset ovat olleet työelämässä, niin heitä on osoitettu sormella ja takerruttu epäolenaisuuksiin, kuten ulkonäköseikkoihin. Meidän pitäisi pukeutua tietyllä tavalla tai olla tarpeeksi meikattuja tai liian vähän meikattuja. Meidän tulee jopa miettiä, miten me voisimme riittävästi imitoida miehiä, jotta me pystyisimme menestymään urallamme.

Janakka toivoo, että keskityttäisiin siihen mitä sanotaan eli painoarvo ja uskottavuus ei olisi enää kiinni siitä kuka sanoo tai miltä näyttää. Ennen kaikkea pitäisi lopettaa itsensä ja muiden naisten vähättely. Hän yllättyi siitä, miten helposti ihminen omaksuu ulkoapäin tulevia ja yleisesti hyväksyttyjä rooleja, joiden alle oma minuus tavallaan peittyy.
- Minähän käyttäydyin pitkään, kuten blondin odotetaankin käyttäytyvän eli olin hupsu, iloinen, harmiton. Mulla kesti itselläni tosi kauan ennen kuin tajusin, ettei se ole sitä, mikä mua eniten määrittää. Olen oppinut olemaan rehellisempi itselleni ja sitä kautta rehellisempi läheisiä, ystäviä ja kollegoja kohtaan.

Mitä sitten tullaan hyvällä tavalla röyhkeäksi?
Janakan mukaan kaikki lähtee siitä, että jokaisen pitäisi oppia kunnioittamaan ja arvostamaan omaa tekemistään sekä omaa läsnäoloaan ja aikaansa.
- Vain tätä kautta pystyt kunnioittamaan muita ja muut sinua. Ja pitää olla armollinen itseään kohtaan ja tehdä virheitä ja oppia niistä. Virheiden välttely pahimmillaan lisää pelkoa, arkuutta ja ylipäätään passivoi. Jos pelkää virheitä, niin voi mennä valmiiksi penaaliin odottamaan viimeistä sitä virttä.

Janakalta ilmestyy tammikuussa 2019 Röyhkeyskoulu-kirja (Tuuma-kustannus), jossa aihetta käsitellään laajasti eri näkökulmista.

Tarja Tiilimäki

28.11.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva