Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Esa J. Wahlmanin kädessä pysyvät niin nuija kuin paistinlasta

Kuva: Esa J. Wahlmanin kädessä pysyvät niin nuija kuin paistinlasta

70 vuotta täyttäneen kunnallispoliitikko Esa J. Wahlmanin kädessä pysyvät niin nuija kuin paistinlasta.

Mitä uutta voi sanoa miehestä, jonka kunnallispoliittinen ura on kestänyt lähes 40 vuotta? Poliittinen toiminta sitäkin kauemmin, sillä Esa J.Wahlman liittyi sosialidemokraattisen puolueen jäseneksi vuonna 1962 ja osastoksi valikoitui oman kylän, Pietniemen työväenyhdistys. Wahlman oli tuolloin 15-vuotias ja jo 19-vuotiaana hänet valittiin sen puheenjohtajaksi. Wallulla, kuten häntä yleisesti kutsutaan, on siis perspektiiviä sanoa mielipiteensä kaupungin asioista ja niin hän sanookin - kysyttäessä.

Kotona ei joka asiaa kysytäkään, siitä pitää huolen Ritva Wahlman, joka on yli 40-vuotisen avioliiton toinen puolisko. Ritva vastuulla on koti, hän kärräsi jopa kuraa edellisen omakotitalon rakennuksella, kun mies sen kuin kokousti. Ritva myös vaati, että nykyisen talon pihat on oltava pienet, eihän sitä vaimoihminen joka paikkaan ehdi. Näin tehtiin. On Wahlmanilla oma alueensa kotonakin. Sukulaisille savustuvat joululohet omassa kesäkeittiössä ja silakoitakin hän paistaa pyydettäessä. Ruokaan liittyvät myös mieluisat Pietniemen valkosipulinsyöjät ja Makkaraklubi, joka on äijäkerho, ja johon ei vaimoilla ole asiaa.

Viime kunnallisvaalit olivat politiikan konkarin mieleen, voittivathan demarit kokoomuksen 2500 äänellä. Wahlmanin johdolla tehty tekninen vaaliliitto allekirjoitettiin Vihreiden ja Vasemmistoliiton kanssa. Jos eduskuntavaalit menevät kuten gallupit lupaavat, on demarien satraapilla syytä hymyyn. Kolmen kansanedustajan valinta maakunnasta on hyvinkin mahdollista, mutta Wahlmanin mukaan se edellyttää jäseniltä ja ehdokkailta kovaa työtä. Muun muassa kaupunginvaltuutettujen pitäisi osallistua aktiivisemmin puolueen teltalla kansalaisten kanssa käytäviin keskusteluihin.

Kun takana on hengästyttävät 10 valtuustokautta, kaupunginhallituksen puheenjohtajuutta ja varsinaista jäsenyyttä saman verran, kaksi kautta puoluehallituksessa, liikuntalautakunnan jäsenyyttä ja puheenjohtajuutta 20 vuotta, demaripiirin vetämistä lähes 20 vuotta, sekä kunnallisjärjestön puheenjohtajuutta 18 vuotta voikin kysyä mitä mies olisi ilman politiikkaa? Pitkän miettimisen jälkeen Wahlman vastaa: urheilutoimitsija. Sitä työtä liippasi läheltä TUL:n toiminnanjohtajan 33 vuoden pesti. Mutta poliitikko ja luottamushenkilö hän on, henkeen ja vereen. Silti politiikan konkarillakin on lempilapsensa ja se on YH-asunnot. Wahlmania jaksaa kiinnostaa rakentaminen ja kaupunkikuva. “Mitä kaupunkilaiset toivovat sitä YH toteuttaa; päiväkoteja, vanhusten palvelukoteja ja kouluja”.

Vähäinen vapaa-aika kulutetaan perheen kesken. Poika Toni ja hänen vaimonsa Jenni, asuvat lähellä. Se tarkoittaa, että lapsenlapset Niilo ja Fanni saattavat poiketa koska vain. Heidän harrastuksensa vie Esa-tuffaa jäähallille katsomaan, kun poika pelaa jääkiekkoa ja tyttö harrastaa muodostelmaluistelua. Pojan perheen koirat Otto ja Voitto ovat Wahlmaneilla kuin kotonaan. Turha sanoakaan kuka niitä ulkoiluttaa. Ritva. Sen sijaan Ässien peleissä Wahlman on usein nähty vieras.

Syntymäpäiväsankari taitaa kymmensormijärjestelmän, ja nuorena miehenä ostettu Olivetti lauloi, kun Wahlman kirjoitti juttuja Paperiliiton Porin osasto 10:n “Paperirata” - ja “Työ ja Toimi” -lehtiin, samaan aikaan, kun hän työskenteli Rosenlewin paperitehtaan pääluottamusmiehenä. Vuosien saatossa kirjoituspöydän laatikkoon on kertynyt myös muunlaisia tekstejä. Ikänsä Pietniemessä asuneena Wahlman on taltioinut tarinoita kyläläisten tekemisistä. Sanomattakin on selvää, että Pietniemen entinen VPK:n palopäällikkö kirjoittaa itse omat puheensa ja muidenkin, jos pyydetään. Ensimmäinen sensuuri asuu samassa taloudessa. Hänen kanssaan harrastetaan myös kaukomatkailua.

Vanhojakin nyt 70-vuotias Wahlman muistelee. Puolueosastoja oli Porissa ennen 31, nyt 11. Jäseniä puolestaan oli 1700, nyt 1051. Silti muut puolueet ihmettelevät demarien suurta jäsenmäärää. Milloin sitten kunnallispoliitikon hommat loppuvat, asia, jota joskus muutkin tahot miettivät? Ritvalta jos kysyisi ne olisivat loppuneet jo aikoja sitten. Wahlman tyytyy sanomaan, että katsotaan nyt tämän valtuustokauden loppuun. Pilke silmäkulmassa.

 

Esa J. Wahlman vietti syntymäpäiviään 18.11. Tasavuosia juhlittiin tällä kertaa vain läheisten kesken.

 

Leea Pennanen-Salli

28.11.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva