Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Harjavallan kaupungilla merkittävä rooli BASF:n sijoittumispäätöksessä

Kuva: Harjavallan kaupungilla merkittävä rooli BASF:n sijoittumispäätöksessä

Suomalaisen virkamiehen palvelurooli yllätti saksalaiset.

Suomalainen virkamies on moniosaaja. Hänen täytyy osata valmistella kaupunginvaltuustolle lausunto sote-uudistuksesta ja seuraavassa hetkessä miettiä, miten varmistaa saksalaisen pörssiyhtiön sijoittuminen paikkakunnalle. Näin kävi Harjavallassa, kun yli 110 000 työntekijän BASF kertoi lokakuussa haluavansa sijoittaa ensimmäisen uusia akkumateriaaleja valmistavan tehtaansa Harjavaltaan.
 BASF:n kiinnostuksen avainasemassa oli alueella sijaitseva Nornickelin nikkeli- ja kobolttijalostamo ja yhtiöiden aiesopimus raaka-ainetoimituksista litium-ioniakkujen akkumateriaalituotantoa varten. Ennen kun tuo yritysten välinen aiesopimuskaan oli julkisuudessa, saivat kaupunginjohtajan sijaisena toimivat hallintojohtaja Olli Luoma, kaupungingeodeetti Jari Prehti ja ympäristö-insinööri Reijo Roininen maaliskuussa 2017 kutsun Harjavallan Suurteollisuuspuistoon. Tilaisuudessa heille kerrottiin Nornickelin ja BASF:n aikomasta yhteistyöstä, jossa oli yksi mutta. Suurteollisuuspuistossa ei ollut riittävästi tilaa BASF:n sijoittumiselle. Kaupungin omistamat alueet olivat liian kaukana halutusta sijainnista.
- Kerroimme, että kaupunki haluaa olla täysillä mukana sijoittumisessa ja autamme kaikessa missä voimme. Meidän oli kuitenkin pidettävä kaikki salassa todella pitkään, kertoo Luoma.
 Harjavallassa oli samalla meneillään uuden kaupunginjohtajan rekrytointiprosessi ja uusi kaupunginjohtaja Hannu Kuusela aloitti työnsä elokuussa 2017. Kuusela vihittiin ensi töikseen vireillä olevana kokonaisuuteen, josta ei hänelle luonnollisesti kukaan ollut voinut hakuvaiheessa kertoa.
-  Olihan se melkoinen aloitus, naurahtaa Kuusela.
- Tapaamisia, etäkokouksia, omia kokouksia, suunnittelua, ad hock-tilanteita. Ja kieli, kun neuvotellaan jollain muulla kuin omalla äidinkielellä, saattaa tulla väärinymmärryksiä. Siksi olemme koko ajan varmistaneet, että kaikki asiakirjat ovat suomeksi ja englanniksi ilman tulkinnanvaraa, kertoo Kuusela.
- Väärinymmärrysten riski oli kielen lisäksi olemassa muutenkin, esimerkiksi tontin rakennusoikeus määritellään Saksassa aivan eri tavalla ja muukin rakentamisen sääntely on erilaista. Eikä ison yrityksen sisäinen päätöksenteko aina ole nopeaa, joskus asian käsittely voi kestää kauemman kuin kaupungin päätöksenteko, kertoo Prehti.
- Kesti pitkään, ennen kuin saimme kertoa asioista julkisesti. Kun mukana on iso saksalainen pörssiyhtiö, viranhaltijat, ELY, maakuntaliitto, kuntalaiset ja luottamushenkilöt ja kaikki on pidettävä ajan tasalla, se oli melkoista ristiaallokkoa, kertoo Kuusela.
- Suomessa avoimuus kuuluu olennaisen osana hyvään hallintokulttuuriin. Näin ei kaikkialla Euroopassakaan ole ja BASF:n suunnasta on kerrottu, että tämä on ollut heillekin hyvä oppimiskokemus. Myös suomalaisten virkamiesten palvelurooli on ollut heille ymmärtääkseni positiivinen yllätys, jatkaa Kuusela.
 Kaupungin rooli sijoittumisessa on ollut sen mahdollistaja.
- Neuvottelu maanomistajien kanssa, vaihtomaiden osto naapurista Nakkilan puolelta, maaperä - ja pohjavesitutkimukset, asemakaava, voimalinjojen siirto, ojien siirto, liikennejärjestelyt, Euran viemärin siirto, siinä muutamia mainintoja asioista, jotka on pitänyt saada neuvoteltua ja sovittua useiden eri osapuolten kanssa, että on päästy tähän pisteeseen.  Erilaisia kauppoja olemme tehneet kuusi kappaletta ja vielä teemme viisi. Tonttikauppaa varten tehtiin kesällä kaupunginhallituksessa aiesopimus ja maankäyttösopimus ja kiinteistökaupan esisopimus olivat valtuustossa elokuussa, kertoo Prehti.
 Harjavallassa on tututtu elämään rinta rinnan suurteollisuuden kanssa ja ympäristöasiat ovat aivan eri tolalla kuin vuosikymmeniä sitten.
- Ympäristöasioissa BASF on hyvin tarkka ja varmistaa, että kaikkia lakeja ja viranomaismääräyksiä noudatetaan tarkasti. He toimivat hyvin vastuullisesti ja voi sanoa, että tuotanto Suomessa on globaalisti katsoen ympäristöteko: tiukempaa ympäristösääntelyä tuskin löytyy, mutta maailmalta olisi löytynyt paikkoja, jossa sääntely on käytännössä katsoen olematonta, kertoo Prehti.
 Myös Harjavallan luottamushenkilöt ovat päätöksentekoprosessissa olleet merkittävässä roolissa.
- Kaupunginhallitus pidetiin informoituna asiassa alusta lähtien ja he olivat myös salassapitovelvollisia. Luottamushenkilöt ovat tukeneet prosessia kiitettävästi ja joustaneet. Toimielinten ja valtuustonkin aikatauluja on muutettu sen mukaan, kun on ollut tarpeen, että päätökset saadaan tehtyä oikea-aikaisesti, kertoo Luoma.

Katri Kujanpää

21.11.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva