Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vaalit pitää ottaa aina vakavasti

Kuva: Vaalit pitää ottaa aina vakavasti

Eduskuntavaaleihin on aikaa vajaat viisi kuukautta. Merkittävimmät puolueet ovat tulleet teemoineen ulos. Valtaosa ehdokkaista on tiedossa. Titaanien kamppailun käyvät kolme suurinta puoluetta, sitten tulevat ”välisarjalaiset” ja kolmantena muut. Ei tarvitse erityinen ennustaja, jos veikkaa jonkin vielä tänään valtaa pitävän pitävän puolueen katoavan lopullisesti historian roskatynnyriin, minne se kuuluukin yhden prosenttiyksikön kannatuksineen.

Yksiäkään vaaleja ei pidä väheksyä. Äänestäjä toivoo Arkadianmäelle pyrkivien substanssiosaamisen ainakin olevan kunnossa. Liikkuessamme somemaailman tuomassa sumutuksessa fakta ja fiktio sekoittuvat. Muutenkin viihteellisyys lisääntyy. Ensimmäiset ns. televisiovaalit käytiin vuonna 1970. Tuloksena useampi ruudusta tuttu kasvo pääsi eduskuntaan. Tämän joukon kunniaksi täytyy tosin sanoa, että he kaikki loivat hyvän uran.
Vielä muutamia kuukausia istuva maan hallitus on ehtinyt tehdä toimikautenaan pahaa jälkeä. Kansan eriarvoistamisessa ja jakamisessa sitä voi luonnehtia mestariksi. Sata vuotta sitten käydyn kansalaissodan jälkeen maata alettiin rakentaa yhteistyöllä. Sitten tuli 1930-luvun oikeistopuhuri, kaksi sotaa ja tarkan maltillista elämistä itäisen karhun naapurissa. Kansa kuitenkin kaikesta selvisi ja syntyi tasa-arvoa edistäviä uudistuksia. Kansanterveyslaki ja peruskoulu-uudistus niistä ovat eurooppalaisittainkin mittavia.
Kaikki hyvä kuitenkin aiottiin panna matalaksi keskustapuolueen uuden Messiaan, Juha Sipilän tultua pääministeriksi toukokuussa 2015. Hän kuvittelee, että valtionhallinnossa voidaan soveltaa insinöörimäisesti karua tulos tai ulos-ajattelua. Kun Suomessa yleensä toimii monipuoluehallitus, ei ole suinkaan yhdentekevää, kuka heiluttaa naapurin tahtipuikkoa. Viimeinen tasokas puheenjohtaja keskustassa yleisen käsityksen mukaan oli Johannes Virolainen. Hänen toimikautensa päättyi peräti 38 vuotta sitten. Millaisen parjauskampanjan kokoomus ja silloinen SMP järjestivätkään puhumalla halventavasti Sorsa-Virolaisen hallituksesta?
Kokoomus on istunut lähes yhtäjaksoisesti maan hallituksessa vuodesta 1987. Vaikka hallitus tekisi miten pöhköjä ratkaisuja tahansa, kokoomuksen kannatus entisestään kasvaa. Kummajaisuuteen eivät edes tutkijat löydä pätevää selitystä.
Monet uumoilevat kokoomuksen ja keskustan lyövän hynttyynsä yhteen. Se tietäisi englantilaistyyppistä menoa ja lopullista kansan jakoa. Alkiolaisuus käy kaupaksi yhä pienemmälle joukolle. Matalapalkkaiset, ja länsimaisen pop-kulttuurin hapattamat tietysti äänestävät mieluummin fiiniä ja kiiltokuvamaista kokoomusta kuin tunnustamalla aidosti värinsä.
Erityisongelmat hallituksen toimintaan tuottaa Timo Soini. Huulenheitostaan tunnettu ruhtinas pakeni vastuuta, eikä ottanut vastaan valtiovarainministerin paikkaa. Soini valitsi mieluummin ulkoministerin tehtävät. Siinä pääsee reissaamaan ainakin jenkkilään. Kova kohtalo kaksinkertaisella jytkyn tekijällä: loikkasi perustamastaan puolueesta. Ja pelasti itsensä.

Seppo Saari
Euralainen, eläkkeellä oleva toimittaja

21.11.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva