Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Salin-Akatemian aloitus: Pi(i)run verran vasemmalle

Kuva: Salin-Akatemian aloitus: Pi(i)run verran vasemmalle

Hengen nostatusta, puolueen historiaa, miten aate pysyy elossa, mitä SDP on, uusia näkökulmia, miten toimitaan luottamushenkilönä, miten vaalityötä tehdään, tai miten päätöksenteko toteutuu? Lyhyehköt, ryhmissä tehdyt vastaukset sinkoilevat Salin säätiön tiloissa, kun osallistujilta kysytään miksi on tullut paikalle. Salin-Akatemia, poliittinen koulutus sosialidemokraattisesta aatteesta, on juuri alkanut.Tätä ennen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Esa J. Wahlman on toivottanut läsnäolijat tervetulleiksi sanoin: Tätä on odotettu!

TSL rahoittaa osan koulutuksesta ja niinpä Porin seudun aluejärjestön puheenjohtaja Tarja Terho-Sjöblom tervehdyssanoissaan käytti heti tilaisuutta hyväkseen kertoen opintojärjestön juurien olevan vuonna 1930 perustetussa Työväen sivistystoimikunnassa. Sitten esitellään Neea Kähkönen, joka on ollut mukana suunnittelemassa koulutusta ja toimii tilaisuuksissa ns. somettajana, eli hän päivittää tietoa sosiaaliseen mediaan. Ääneen pääsee vihdoin myös Leena Peltoniemi, koko idean primus motor ja suunnittelija. Tarvittiin paluumuuttaja Vantaalta, että koulutus saatiin polkaistua vihdoin käyntiin. Kun vielä konsultiksi mukaan kutsuttu Esa J.Anttila pääsi lausumaan juhlalliseksi aluksi Eetu Salinin satiirisen runon “Porvarivallan ylistykseksi”, saattoi varsinainen koulutus alkaa.
Ensimmäiseksi luennoitsijaksi oli kutsuttu Antti Vuolanne, jonka tehtävänä on puhua sosialidemokratian aatteista. Yli 20 henkeä kuunteli hipihiljaa, kun Antti sanoo aluksi, ettei ole olemassa sosialidemokratian raamattua, jossa olisi kaikki tieto puolueesta. Ensimmäinen luento liikkuu pitkälti käsitteellisellä, mutta mielenkiintoisella tasolla. Bernsteinilaiseksi itsensä määrittelevä Vuolanne haastoi kuulijat pohtimaan ihmisten valintoja, ihmisarvoa yleensä ja erilaisia historian käsityksiä.

Virpi Isolähteenmäki toimii kuntohoitajana Porin perusturvassa. Kymmenien vuosien järjestötoiminta liikunnan ja kilpavoimistelun saralla kannusti häntä tutkailemaan tarkemmin demariaatetta.
- Halusin lähteä koulutukseen, jotta voin toimia ruohonjuuritasolla myös puolueessa. Samalla kiinnostaa mitä tämä aate oikeastaan on, sanoo Isolähteenmäki, joka on ihan tuore SDP:n jäsen.
Demariaate on jo kotoa tuttu, ja hän haluaa toimia puolueessa, koska on huolestunut erityisesti terveydenhuollon tilasta. Hän ei ole ajatustensa kanssa yksin, hänen puolisonsa Juha-Pekka Saarto lähti mukaan koulutukseen ja liittyi niin ikään puolueen jäseneksi. Myös Saarto työskentelee Perusturvassa, lääkintävahtimestarina.
Porin Diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Huhtanen on uuden edessä. Huhtanen valmentaa jalkapalloilijoita ja työskentelee Olkiluodossa laatuinsinöörinä.
- En ole kuitenkaan aikainsinööri, sanoo Huhtanen naurattaen kuulijoita.
Huhtanen viittaa ydinvoimalan viivästyneeseen aikatauluun. Hän on myös kiinnostunut terveydenhuollosta ja haluaa auttaa yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevia. Hänkin on juuri ehtinyt liittyä puolueeseen, vaikka se ei ollut millään lailla edellytys koulutukseen osallistumiselle.
On aika kysyä Leena Peltoniemen ajatuksia illasta. Miten meni niin kuin omasta mielestä?
- Olen tosi ylpeä tästä osallistujamäärästä. Ilmoittautuneita oli 27 ja ikähaarukka on 23-70 vuotta. Olen iloinen myös siitä, että kaikki eivät ole puolueen jäseniä, vaan jotkut ovat vain löytäneet tiedon ja tulleet sen perässä, sanoo Peltoniemi.
Joulukuun aihe on työväenliikkeen historia. Silloin ääneen pääsee Hannes Tiira. Toisen luentosarjan nimi on “Forssan ohjelmasta hyvinvointivaltion syntyyn”.
- Tuotamme myös itse koulutusmateriaalia, sillä edes puolueen nettisivuilta ei löydy kaikkea tietoa. Olen kaikkiaan hyvin tyytyväinen tähän ensimmäiseen kertaan, iloitsee JHL:n suunnittelijana uransa tehnyt Peltoniemi.
Salin-Akatemian koulutuksia on kaikkiaan kahdeksan kertaa ja seuraava on vuorossa 11.12.

Leea Pennanen-Salli

21.11.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva