Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

”Olisi kannattanut ajatella kahdesti”

Kinnusjupakka ei nostanut Esa J. Wahlmanin verenpainetta.

 

Kohu sosialidemokraattien eduskuntavaaliehdokkaista kävi koko viime viikon kuumana. Sen keskiössä oli Porin Demarinuorten puheenjohtaja Noora Kinnunen, joka päätti Satakunnan Kansan mielipidekirjoituksellaan nostaa koko toimivan puolueenjohdon tikun nokkaan. Kinnunen oli pettynyt siitä, ettei häntä valittu sosialidemokraattien eduskuntavaalien ehdokaslistalle. Suurimman ryöpyn sai kunnallisjärjestön puheenjohtaja Esa J. Wahlman.
 - Satakunnassa on mahdollista asettaa vaaleihin 14 ehdokasta, heistä kuusi Porista. Alueellisuus on ehdokkaiden valinnassa tärkeää ja Porin osalta kunnallisjärjestö katsoo ensisijaisesti, että listat ovat täynnä. Noora Kinnunen kyllä soitti ja pyysi päästä ehdokkaaksi, ja veinkin hänen nimensä piiritoimistoon, sanoo Esa J. Wahlman.
Ehdokasasettelulle on oma kaavansa, joka on puolueen yhteisesti määräämä. Yhdistykset esittävät henkilöitä, jotka parhaiten ja monipuolisesti edustavat maakuntaa, ovat luotettavia ja sikäli valovoimaisia, että heidän oletetaan keräävän ääniä. Näin toimitaan muissakin puolueissa. Tämän jälkeen yhdistykset käsittelevät asiaa johtokunnissaan. Nimilista esitetään muodollisesti kunnallisjärjestölle, minkä jälkeen Satakunnan sosialidemokraattisen piirihallituksen tehtävänä on hyväksyä ja nimetä ehdokkaat lopullisesti. Jäsenäänestyksen perään on huudeltu erityisesti somessa. Siinä puolueen jäsenet äänestävät ehdokkaista, ja eniten ääniä saaneet valitaan suoraan ehdokkaiksi.
- Mutta raja on kuudessa ehdokkaassa ja se oli nyt jo täynnä. Vielä viime eduskuntavaaleissa se oli käytössä, mutta ehdokkaita oli tuolloin kahdeksan, toteaa Wahlman.
 Porin työväenyhdistyksen hallituksen kokouspöytäkirjasta 18.9.2018 käy ilmi, että kansanedustaja Krista Kiurua esitettiin ainoaksi ehdokkaaksi. Noora Kinnunen puolestaan esitti, että pitää olla myös nuoria, uusia kasvoja ehdolla ja että näitä pitää tukea ja antaa heille mahdollisuus.
 -Olin jo ennen kunnallisvaaleja kertonut, että olen kiinnostunut ehdokkuudesta eduskuntavaaleihin. Sillä jokaisella on omat vahvuutensa ja omani on valtakunnallinen vaikuttaminen. Toistin siis halukkuuteni ehdokkaaksi, sanoo Noora Kinnunen.
 Maakuntalehdessä hän kertoo, kuinka hänen esitystään kannatettiin laajasti. Pöytäkirjasta käy kuitenkin ilmi, että Martti Lundén oli Noora Kinnusen esityksen kannalla siinä, että ehdokkaita voisi olla useampikin. Hallitus päätti esittää eduskuntavaaliehdokkaaksi Krista Kiurua, mutta päätti, että Noora Kinnusen ehdokkuuteen palataan, kunhan tiedetään kokonaisuus. Hallituksessa ei siis äänestetty Kinnusen ehdokkuuden puolesta, kuten hän julkisuudessa itse väitti.
 -Minulle sanottiin, että nimet kerrotaan piirihallitukselle ja nämä ovat vain ehdotuksia, että piirikokouksessa voi vielä uudelleen esittää ehdokkaita ja muuttaa esitystä ja työväenyhdistys voi vielä nimetä ehdokkaakseen. Kuitenkaan tätä ei sitten Ty:n seuraavassa kokouksessa kerrottu. Kerrottiin vain, että nämä ehdokkaat on nyt valittu, kertoo Kinnunen omasta näkökulmastaan.
Syyteryöpyn nokassa olevalla Wahlmanilla riittää ymmärrystä kuohuville tunteille, vaikka toteaa asian kyllä mietityttäneen.
 -Noora Kinnunen on nuori ja poliittisesti kokematon. Hänen olisi kannattanut ajatella asiaa kahdesti ennen julkisuuteen tuloa. Ei tämä silti verenpainettani nostanut ja toivon kovasti, että saamme uusia nuoria ehdokkaita tuleviinkin vaaleihin, sanoo Wahlman.
 Mielipidekirjoituksessaan Kinnunen sanoo Wahlmanin päättävän kaikesta demareiden keskuudessa.
 -Pidän ajatustakin ihan mahdottomana, meillähän on demokraattisesti valitut luottamusmiehet. Mutta mielipidettäni kyllä kysytään. Usein kuulen lauseen, että olen kysynyt jo Wallulta, naurahtaa lähes 40 vuotta kuntapolitiikassa toiminut Wahlman.
Kinnunen kertoo lähitulevaisuudessa hoitavansa luottamustoimensa ja keskittyy nyt asioihin, jotka tuovat iloisen ja hyvän mielen. Eli perheeseen, ystäviin, kouluun ja töihin.
 -Olen esittänyt pahoitteluni Neea Kähköselle ja Sosialidemokratia Suomessa-facebooksivustolla, sanoo Noora Kinnunen.
 -Mitään ei jää hampaankoloon. Toivon juuri aloittaneen ja suuren suosion saaneen Salin-Akatemian kouluttavan uusia poliitikkoja, jotka tietävät miten sääntöjä noudatetaan ja miten ristiriitoja vältetään. Meillä on tähän ihan opaskirjakin, eli kunnallispoliittinen ohjesääntö, päättää Wahlman.

Leea Pennanen-Salli

21.11.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva