Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Näkökulmia ihmisyyteen

Kuva: Näkökulmia ihmisyyteen

Porin Ylioppilasteatterin Ristiaaltoja koostuu kuudesta pienoisnäytelmästä, jotka teatterilaiset ovat itse käsikirjoittaneet. Kokonaisuuden aiheet kumpuavat tästä ajasta ja ylipäätään ihmisenä olemisen haasteista laajemminkin. Parhaimmillaan esitykset ovat oivaltavia ja näkemyksellisiä ja hyvinkin ehjiä, niin tekstin, ohjauksen kuin näyttelijätyön osalta.

Näytelmäkavalkadin aloittavassa Ristiaaltoja näytelmässä pohditaan lapsettomuutta ja nuoren parin välistä ristiriitaa oman lapsen saamisen pakon ja adoption välillä sekä sitä miten ulkoiset, kuten omien vanhempien tai yhteiskunnan asettamat vaatimukset vaikuttavat päätöksiimme. Isoja teemoja on mahdutettu lyhyeen esitykseen liikaa. Näin ollen selkeä näkökulma puuttuu ja kerronta puuroutuu.
Monologit, joita on esityskokonaisuudessa kaksi, toimivat lähinnä johdantoina käsittelemiinsä aiheisiin; seksuaali-identiteetti ja tuoksuyliherkkyys, mutta istuvat toki kokonaisuuteen hyvin.
Mörkö-näytelmä ravistelee asettamalla kysymyksen voiko ihminen olla jo syntyessään paha ja miten paljon ympäristö vaikuttaa käyttäytymiseemme. Tässä tapauksessa kyseessä on sisarukset, joista toinen on paha. Mira Koskinen ja Julia Hannula paneutuvat rooleihinsa piinavan uskottavasti.
Jenna Hietavirran käsikirjoittamassa Mikään ei ole pyhää-näytelmässä jatketaan tavallaan pahuuden käsittelyä edelleen ajankohtaisessa Me too -hengessä. Näytelmä asettaa pohdittavaksi etenkin sen, miksi seksuaaliseen häirintään esimerkiksi työpaikalla on ollut ja on edelleen niin vaikea puuttua.
Valkoisiin naamioihin sonnustautuneiden hahmojen, Maria Jokinen ja Kalle Högbacka, läsnäolo näyttämöllä vaikutti ensi alkuun jotenkin irralliselta, mihinkään liittymättömältä jipolta, mutta esityksen edetessä heidän oma tarinansa ihmisten kohtaamisen vaikeudesta, limittyi sujuvasti muihin esityksiin.
Ristiaaltoja huipentui perustellusti Julia Hannulan käsikirjoittamaan ja Reetta Turtiaisen ohjaamaan Prinsessa ja Mökkimaija näytelmään. Musikaaliaineksilla höystetty esitys on hyvin jäsennelty; samalla sekä puhutteleva että vallan viihdyttävä. Linnea Kotiniemen, Minna Virtasen ja Jonna Schönroosin oivallisesti näyttelemien roolihahmojen kautta saa kyytiä eritoten äitimyytti. Myös yhteiskunnallista eriarvoisuutta käsitellään huumorin kautta. Oma lukunsa on kitaraa soittava ”hevonen”, Jussi Uusitalo. Näytelmä ei ehkä räjäytä tajuntaa, mutta aiheuttaa ainakin pieniä iloisia poksahduksia.

Tarja Tiilimäki

14.11.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva