Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Seurakuntavaalit sunnuntaina

Kuva: Seurakuntavaalit sunnuntaina

Porin seurakuntavaaliehdokkaiden mielestä kirkko- ja seurakuntaneuvostojen puheenjohtajiksi pitää valita luottamushenkilöt. Nykyään tehtäviä hoitaa kirkkoherra.

Jokaisella seurakuntalaisella on omanlaisensa ajatus kirkostaan, seurakunnastaan ja sen toiminnasta. Erilaisia kirkollisverolla katettavia palveluita on tarjolla laajalti, osa helposti löydettäviä, joitakin pitää osata hakea. Lapsiperheille seurakunnan päiväkodit ovat hyvinkin tuttuja. Sen sijaan Perheasiain neuvottelukeskus on harvalle tuttu, vaikka sen toiminta on varsin vilkasta. Perheasiain neuvottelukeskus tarjoaa keskusteluapua parisuhteen ongelmissa, perhe-elämän vaikeuksissa ja muissa ihmissuhdeasioissa. Vakavasti sairastuneille seurakunta tarjoaa sairaalasielunhoitoa niin Satakunnan keskussairaalassa, kuin Porin perusturvan sairaalapalveluissa. Kun tulevana sunnuntaina järjestettävissä seurakuntavaaleissa valitaan seurakuntiin uudet luottamushenkilöt, ovat he päättämässä muun muassa näiden ja monien muiden toimintojen rahoituksesta ja järjestämisestä.

Porissa on kuusi seurakuntaa ja ”KansanKirkko”-nimellä kampanjoivilla sosialidemokraateilla on niistä viidessä 40 ehdokasta. Luterilaisella kirkolla ja sosialidemokraattisella aatteella on pitkälti sama arvopohja. KansanKirkon ehdokkaiden vaaliohjelman mukaan kristillisen kirkon tulee olla mukana ihmisten muuttuvissa elämän olosuhteissa ja asenteissa tukemassa maltillista, mutta välttämätöntä kehitystä.

Tällaisia kehitysilmiöitä on ollut mm. naispappeus ja nykyisin paljon keskusteltu samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkiminen. Kirkon pitää toimia aktiivisesti kaiken syrjinnän ja häirinnän estämiseksi ja kirkon on autettava niitä ihmisiä, joita muu apu ei tavoita; myös niitä, jotka eivät ole kirkon jäseniä. Kaikilla haastatelluilla seurakuntavaaliehdokkailla on ajatus siitä, millä alueella oma seurakunta on hoitanut asiansa hyvin ja missä taas olisi kehitettävää.
- Meri-Porin seurakunta on aina hoitanut lasten ja varhaisnuorten asioita hyvin. Meillä on myös monipuolista toimintaa vauvasta vaariin. Tätä työtä tulee edelleen jatkaa ja mahdollisesti laajentaa, sanoo seurakuntavaaliehdokas Raija Kukkakorpi.

Monet ehdokkaat arvostavat nuoriso- ja diakoniatyötä, niin myös Armi Nordström, Länsi-Porin seurakunnasta ja Pirjo Mäki Noormarkun seurakunnasta. Päivi Yli-Kauhaluoma-Nurmi nostaa puolestaan esiin Teljän seurakunnan Syke-tapahtuman, eli siunaavan keskiviikon, jossa matalalla kynnyksellä tarjotaan rukousta, ravintoa ja sielunhoitoa. Hän kiittelee myös seurakuntansa musiikkitarjontaa ja hyvää taloudenhoitoa.
-Seurakunnan kiinteistöt ja esimerkiksi hautausmaa ovat resursseihin nähden hyvässä kunnossa. Keski-Porin kirkossa on myös mahtavat urut. Seurakuntakeskuksessa on paljon erilaista toimintaa, luettelee Markku Tanttinen.

Monet ehdokkaat ovat varsin tyytyväisiä seurakuntiinsa, mutta pienen mietinnän jälkeen kehitysehdotuksiakin nousee mieleen. Kukkakorpi haluaisi seurakuntansa keskittyvän enemmän yksinäisten ja ikäihmisten muistamiseen ja ystäväpalvelun kehittämiseen. Hän panostaisi myös seurakunnan henkilöstön jaksamiseen, sillä nykyisen hallituksen toimet ovat tuottaneet lisää taloudelliseen ahdinkoon päätyneitä seurakuntalaisia, joita tulee tukea ja avustaa niin henkisesti kuin myös mahdollisuuksien mukaan taloudellisesti. Tanttinen puolestaan toivoisi, että seurakunnan palvelijat jalkautuisivat enemmän kadulle tapaamaan ihmisiä. Mäki toivoisi, että kynnystä nuorten osallisuudelle madallettaisiin ja että tasa-arvo, läpinäkyvyys ja yhdenvertaisuus muistettaisiin kaikessa. Yli-Kauhaluoma-Nurmi lopettaisi Teljän seurakunnan ja SLEYN:n välisen, jumalanpalvelusyhteistyötä koskevan sopimuksen.
-Tätä sopimusta olen vastustanut, koska SLEY ei hyväksy naispappeutta eikä näin ollen noudata kirkon virallisen linjan mukaista kantaa naispappeudesta, sanoo Yli-Kauhaluoma-Nurmi.

Siitä, että kirkko- ja seurakuntaneuvostojen puheenjohtajiksi pitää valita luottamushenkilöt, ovat kaikki ehdokkaat samaa mieltä.Nykyään tehtävää hoitaa kirkkoherra. Jos ehdotus toteutuisi, kirkkoherrat toimisivat jatkossa vain esittelijän roolissa, ei kahdella jakkaralla kuten nyt.

Vaalikone on auki vaalipäivään eli sunnuntaihin asti ja sieltä voi käydä tarkistamassa ehdokkaiden mielipiteitä ja verrata niitä omiinsa. Samaa sukupuolta olevien kirkollinen vihkiminen on tasa-arvon kysymys ja selviö kaikille neljälle haastatelluista.
- Avioliittolain mukaan kirkon on pidättäydyttävä tässäkin sen perussanomassa. Kirkko vihkikööt miehen ja naisen. Maistraatissa suoritettu vihkiminen luo samat avioliitonomaiset vastuut ja velvoitteet kuin kirkossa suoritettu, sanoo puolestaan Tanttinen.

Ehdokkaat haluavat tuoda talouteen ja toiminnan kehittämiseen maallikon näkökulman.
-Harrastuksensa kullakin, minä pidän seurakuntatyöskentelystä, kiteyttää Armi Nordström.

 

Seurakuntavaalit järjestetään sunnuntaina 18.11.2018.

Leea Pennanen-Salli

14.11.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva