Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Martti Lunden - kansanvallan edustaja

Kuva: Martti Lunden - kansanvallan edustaja

Harva meistä voi sanoa olevansa museotavaraa. Martti Lunden voi. Nuorena miehenä Ässien junnuissa pelannut Lunden on saanut kuvansa 70-luvun purkkapapereihin ja vieläpä Tampereella sijaitsevan Suomen Jääkiekkomuseon seinälle. Mutta on mies muutakin ehtinyt tekemään.

Monenlaisissa vastuutehtävissä toiminut Lunden aloitti yhteiskunnallisen vaikuttamisen luottamusmiehenä Porin kaupungin rakennusviraston Konekeskuksessa. Samoihin aikoihin hän liittyi Sosialidemokraattiseen puolueeseen ja Toveriseuraan, joka 2000-luvun alussa sulautui Porin työväenyhdistykseen. Ennen kuin Palveluopistosta tuli Winnova ehti Lunden toimia sen johtokunnassa kahdeksan vuotta.
Neljännen kauden valtuutettu tykkää perehtyä kulloinkin esillä olevaan asiaan tarkasti, ja antaa siitä suoran mielipiteensä.
- Se ei välttämättä ole aina oikea, mutta se on minun. Päätökset tulisi perustella vaikutusarviointien kautta, ei ideologisen hömpän, sanoo Lunden vakaasti ja katsoo silmiin.
Lunden istuu sivistyslautakunnassa, Pori Energian hallituksessa, maakuntavaltuustossa ja kaupunginvaltuustossa. Merkittäviä luottamustoimia kaikki. Hän onkin nähnyt näiden 25 vuoden aikana koko kuntapolitiikan kentän kirjon ja tuntee sen päätöksentekoprosessin.
-En koe silti olevani vallankäyttäjä, vaan kansanvallan edustaja. Kukaan ei ole yksin mitään, vain ryhmässä ja pelaamalla joukkueena saamme jotain aikaan, vakuuttaa entinen Ässäläinen.
Aina ei ole ollut helppoa. Muutama vuosi sitten Lunden joutui myrskyn silmään ja kovan julkisuuden kohteeksi, mutta hän ei halua enää muistella niitä aikoja.
-Kaiken sen jälkeenkin haluan vaikuttaa asioihin. Elämä opettaa, kunhan ottaa opikseen, erityisesti raskaina aikoina. Niinä vuosina opin tuntemaan ystävät ja viholliset, kertoo Lunden, vieläkin liikuttuneena.
Kaikesta kokemastaan huolimatta Lunden sanoo olevansa aika onnellinen mies. Vaikka ei vanha olekaan, on Lunden kolmen lapsenlapsen pappa. Lillin, Hilman ja Aten seura on parasta rentoutumista töiden ja luottamustoimien vastapainoksi. Vaimoaan Elisaa ja läheisiään hän kiittelee tuesta.
-Voin vain toivoa, ettei perhe ole kärsinyt liikaa poliittisesta urastani ja sen aiheuttamista pitkistä poissaoloistani kotoa, sanoo Lunden.
Vaikka Lunden nyt täyttääkin 60 vuotta eivät työt tai poliittiset tehtävät pääty, eivätkä vähene. Hän toimii edelleen Teknisen toimialan logistiikkakoordinaattorina, hoitaa luottamustoimensa, käy ehtiessään Ässien peleissä ja auttaa tarvittaessa Pori Bearsien, eli amerikkalaisen jalkapalloseuran taustalla.
-Mutta tähän papan rooliin keskityn nyt täysillä, olen siihen hyvin tykästynyt, sanoo päivänsankari.
Virallisia syntymäpäiväjuhlia ei ole. Tasavuosia on tällä kertaa juhlittu vain perheen kesken Tallinnassa.

Leea Pennanen-Salli

7.11.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva