Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Täyttä elämää hyvässä seurassa

Kuva: Täyttä elämää hyvässä seurassa

Kankaanpään Eläkkeensaajat kutsuivat minut pari viikkoa sitten vieraakseen kertomaan Kankaanpään kaupungin kuulumisia. Paikalla oli iso joukko eläkeläisiä, eikä tämä ollut mikään poikkeus, sillä viikoittain Työväentalo Soihtulan tiloissa kokoontuu poikkeuksetta noin 30 aktiivista eläkeläistä. Yhteinen säännöllinen kokoontuminen on osallistujilleen tärkeä. Enkä yhtään ihmettele syytä. Rennompaa ja osallistuvampaa juttuseuraa saa hakea. Tunnelma oli rento ja mukaansatempaava. Kahvintuoksu leijaili vastaan ja korviin kantautui mukava puheensorina, kun astelin työväentalon rappusia alas.

Eläköityminen on meille kaikille yksi elämän merkityksellisimpiä käännekohtia. Siirtyminen täysin uuteen elämänvaiheeseen. Arkirutiinit muuttuvat, kun työelämä jää taakse ja pitää keksiä jotakin muuta tilalle. Omassa lähipiirissäni on moni jäänyt eläkkeelle hiljattain. Läheltä katsottuna lausahdus ”eläkkeellä se vasta kiire onkin” pitää aika hyvin paikkansa. Eläkkeelle jäätyään isovanhemmat toimivat monesti lastenlasten harrastuksiin kuljettajina, lapsenvahteina ja muutenkin lastenlasten tukena ja turvana. Ilman eläkkeellä olevia mummuja ja vaareja olisi meidän ruuhkavuosissa rimpuilevien ihmisten elämä monta kertaa vaikeampaa.
Kaikilla eläkeläisillä ei ole lastenlapsia tai he asuvat kaukana. Monilla on puoliso menehtynyt ja eläkkeelle jääminen voi tarkoittaa isoa sosiaalisen elämän muutosta. Joillekin jopa yksinäisyyttä. Olipa elämäntilanne eläkeläiselle minkälainen tahansa, on tärkeää, että on yhteisöjä, joissa luoda uusia ihmissuhteita, keskustella yhteisistä asioista ja löytää uusia harrastuksia. Aktiivisten, vapaaehtoisten eläkeläisten järjestämä toiminta onkin merkittävää koko yhteiskunnan, mutta erityisesti inhimillisellä tasolla yksittäisen ihmisen kannalta. Muistettava toki on heidätkin, jotka eivät halua olla mukana missään järjestötoiminnassa. Heitä on paljon ja sekin on ihan okei.
Koin arvokkaana vierailuni Kankaanpään Eläkkeensaajien kerhossa. Sain luottamushenkilönä arvokasta tietoa ja ajatuksia, joita yhteisessä vilkkaassa keskustelussa syntyi. Sain myös nähdä ja aistia sen tunnelman, joka kerhossa oli läsnä. Yhdistyksen tarkoituksena on tarjota eläkäläisille mm. uusia ystäviä ja yhdessäoloa sekä mielenkiintoista toimintaa. Tälläkin kertaa kahvittelun lomassa kiersi ilmoittautumislista Pärnuun järjestettävälle kylpylämatkalle. Olisi melkein tehnyt mieli raapustaa omakin nimi listaan.
Näin 38-vuotiaana eläkeikä tuntuu vielä kaukaiselta ajatukselta. Mutta arvatenkin, sitten joskus eläkeiässä tuntuu puolestaan siltä, että vastahan minä olin nelikymppinen. Näin se vain menee. Yhtä kaikki, toivottavasti Kankaanpään Eläkkeensaajat porskuttaa vielä silloinkin, kun itse olen eläkkeellä. Tehdään yhteisiä teatteri- ja risteilymatkoja, järjestetään säännöllisiä kerhoja, pidetään joulumyyjäisiä ja harrastetaan yhdessä. Tai sitten tehdään ihan jotain muuta. Mikä silloin tulevaisuudessa sattuukin olemaan milelenkiintoista yhdessä tekemistä.

Heidi Viljanen, kankaanpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd.)

7.11.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Joko olet laittanut jouluvalot?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva