Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ystävyys kantaa läpi elämän

Kuva: Ystävyys kantaa läpi elämän

Vauva.fi-sivustolta osui silmiini toteamus, että naisten välinen ystävyys on tiukka elämänmittainen oppimisprosessi. Pitää pitkälti paikkansa. Tästä rakkaasta ja rasittavastakin ihmissuhteesta kertoo omalla tavallaan myös pienoismusikaali Kraanat auki!, jonka ensi-ilta oli Helsingin kaupunginteatterissa 1995. Alkuperäisien esityksen käsikirjoittaja ja ohjaaja Susanna Haavisto on muokannut esityksen tähän päivään.

Perusasetelma ei sinänsä ole mihinkään muuttunut. Aika ei ole vähentänyt aiheen ajankohtaisuutta. Edelleenkin naiset elävät ruuhkavuosia, johon sisältyy vauva-arkea, parisuhdeongelmia ja riittämättömyyden tunteita ties mistä. Tärkeintä tästä kaikesta selviämisessä on se, että on ystävä, jonka kanssa asioita voi jakaa; tai näin ainakin Kraanat Auki! antaa ymmärtää.
Vaikka esityksen tematiikka on paikoin kliseinen, niin se onnistuu vakuuttamaan rehellisyydellään. Ennen kaikkea näyttelijöiden Maarit Niemelän ja Heidi Rantakeisun, itseironian piirteitäkin sisältävä heittäytyminen rooleihinsa on ihailtavaa. Näyttämöllä on todellista naisenergiaan, joka tarttuu. Erilaiset näyttelijäkarismat täydentävät ja tukevat toisiaan. Ja miten hienosti he laulavatkaan yhdessä ja erikseen! Niemelää vaivanneet ääniongelmat, ainakin tämän perusteella, kuulostavat olevan muisto vain, niin puhtaana ja syvänä hänen äänensä soi.
Musiikki on Kraanat auki! esityksen kantava voima monessakin mielessä ja hyvä niin, koska potentiaalia löytyy myös livebändistä, jossa soittavat Eliina Mäkiranta, Tomi Harrivaara ja Mika Lahnajoki. Musiikki taittuu tunnelmasta toiseen sambasta tangoon.
Esityksen puheosuudet ovat pitkälti johdantoja lauluille, joilla tarinaa jatketaan eri teemoista. Syventyminen niihin kannattaa, koska ne eivät oleva vain täytteeksi tarkoitettuja rallatuksia. Musiikilla on tunnetusti myös terapeuttinen vaikutus. Kaiken kaikkiaan komeaa jälkeä syntyy kautta linjan.
Kraanat auki! käsittelee myös rankkoja aiheita, kuten lapsen menettämistä. Käsiohjelman väliin liimatulla nessulla saattaa olla käyttöä. Tosin eihän esitys pelkkää murheilua ole päinvastoin. Erityisesti hiekkalaatikon reunalla toteutettu musiikkinumero on vallan koominen ja samalla monimerkityksinen.
Kraanat auki! toimii myös kollektiivisena vertaistukena ja puhuttelee erityisesti samassa elämäntilanteessa olevia tai jo hieman seesteisemmässä vaiheessa eläviä naisia. Esitystä voi suositella lämpimästi myös miehille.

- Porin Teatteri: Kraanat auki!. Käsikirjoitus ja ohjaus: Susanna Haavisto. Sävellykset: Juha Tikka. Rooleissa: Heidi Rantakeisu ja Maarit Niemelä. Ensi-ilta Pienellä näyttämöllä 31.10.2018.

Tarja Tiilimäki

7.11.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva