Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ääneen lukeminen tuo mieleen lapsuuden

Kuva: Ääneen lukeminen tuo mieleen lapsuuden

Kerran kuussa, maanantaisin Porin kaupunginkirjastoon vaeltaa naisia ja joskus jokunen mieskin langat, puikot ja virkkuukoukut kasseissaan. He suuntaavat samaan osoitteeseen, kirjaston Seminaarihuone kakkoseen. On alkamassa tapahtuma nimeltä Novellikoukku, joka ennen tunnettiin nimellä Käsitöitä ja novelleja.

Tässä äänikirjojen ajassa on ilahduttavaa istua alas, rauhoittua ja kuunnella, kun oikea ihminen lukee ääneen. Vähän kuin palaisi lapsuuteen.
 -Novellikoukkuja on ympäri Suomen ja ensin niitä oli vain Helsingin seudulla. Porissa toimintaa on nyt ollut yli kolme vuotta, kertoo tapahtuman primus motor ja kirjaston työntekijä Tarja Puodinketo.
 Novellikoukussa on periaatteena tehdä käsitöitä ja kuunnella samalla ääneen luettuja tekstejä. Käsitöitä ei tietenkään ole pakko tehdä. Tarja Puodinkedon mukavana tehtävänä on kerätä mielenkiintoisia novelleja, kertomuksia, kolumneja, joskus satujakin, tai muita lyhyitä tekstejä luettavaksi ääneen. Kotimaisten kohdalla on aina tarkistettava tekijänoikeudet, ulkomaisten käännösten oikeudet ovat vapaammin käytössä.
 Aiheet valikoituvat kiinnostuksen mukaan, joskus myös kuulijoiden toiveita kuunnellaan. Aiheena voi olla tietty maa, josta tekstejä haetaan, kuten englantilaisia novelleja. Matkakertomukset ovat suosittuja. Aihe voi olla samalla myös teema, kuten nyt, lapsuus ja nuoruus. Tai valo.
 Koska tapahtuman nimi on Novellikoukku, on paikalla myös käsityöneuvoja Kirsi Vesterbacka. Häneltä saa tarvittaessa kysellä ohjeita ja neuvoja. Pöydälle on myös tuotu erilaisia käsityökirjoja, joita saa katsella. Myös luettavat tekstit, on ne sitten kirjoja tai aikakauslehtiä, kiertävät kaikkien saatavilla.
 -Lukijana toimii lisäkseni Satakunnan keskussairaalan kirjastonhoitaja Jaana Saherma. Joskus myös osallistujat pääsevät lukemaan ja joskus tarvitaan suoranaista ammattitaitoa, kuten silloin, kun luettavana oli Raumalaissi jaarituksi. Siihen tarvittiin ihan raumalainen, nauraa Puodinketo.
 Puolivälissä lukutapahtumaa juodaan kahvit ja teet. Muun ajan osallistujat sitten istuvatkin melko hiljaa ja tyytyväisinä pöydän ympärillä puikot kilisten, mitä nyt kommentoivat välillä tekstejä, kertoo Puodinketo tavanomaisen illan kulusta.

Leea Pennanen-Salli

7.11.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva