Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ravintolapäällikkö Simo Inkilä on monen opiskelijan lempimies

Kuva: Ravintolapäällikkö Simo Inkilä on monen opiskelijan lempimies

Monen porilaisen hyvin tunteman Simo Inkilän ympyrä sulkeutui syksyllä. Innovatiivinen mies palasi ravintolapäälliköksi vetämään Porissa sijaitsevaa Pripolin ravintolaa. Sen lisäksi kolme muutakin porilaista ravintolaa toimii hänen alaisuudessaan.
- Aloitin keittiöurani Cumuluksessa, ylenin kokkipojasta ravintolapäälliköksi, mutta käteni kaipasivat muutakin kuin ruoan lämmittämistä tai maustamista. Annoksetkin olivat ketjun määrittelemiä, muistelee Inkilä.

Oli siis helppo suostua, kun jo edesmennyt ravintoloitsija Niki Sandhu pyysi hänet Juhana Herttuaan ravintolapäälliköksi suunnittelemaan satakuntalaista ruokalistaa. Ne olivat opettavaisia hetkiä, jolloin kävi myös selväksi, että yrittäjäksi hänestä ei ole. Tai ainakaan Sari-vaimon mielestä ei ollut. Idearikas keittiöpäällikkö olisi tuolloin halunnut oman ravintolan, jossa voi syödä ja katsoa elokuvia samanaikaisesti. Kinocafe Chaplinista ei sitten koskaan tullut mitään. Mutta Amicasta tuli vuosien työnantaja, kun Inkilä kutsuttiin ketjun ylläpitämän Pripolin ravintolapäälliköksi. Pripoli oli 90-luvun puolivälissä valtavan suosittu. Sinfonietta järjesti siellä kaikki konserttinsa, yritystilaisuuksia ja juhlia oli paljon, ja niiden lisäksi vielä lounaspalvelu.
-Meni hyvin ja vauhtia riitti. En tunnistanut kuitenkaan rajojani. Kolme infarktia pysäyttivät minut täydellisesti. Olin vielä nuori mies, alle 40 vuoden. Jäin muutamaksi kuukaudeksi pois töistä ja samalla oli pohdittava tilanne uudelleen.

Samoihin aikoihin valmistui Promenadikeskus ja vei Pripolilta tapahtumat ja asiakkaat. Kävi ilmi, että Fazer Foodsin ylläpitämässä, Porin Yliopistokeskuksen ravintola Sofiassa, olisi Inkilän osaamiselle tarvetta. Hän oli lopettanut tupakoinnin ja alkanut syödä terveellisemmin. Nukkuminenkin oli pitänyt opetella uudelleen. Näillä eväillä Inkilä ajatteli pärjäävänsä jälleen ravintolapäällikkönä. Kuten tekikin.
-Sofiassa asui lämpö ja mukavuus. Siellä oli hyvät työtiimit ja sinne oli asiakkaan helppo tulla, muistelee Simo I. vuosiaan talossa.
Lomaillessaan kesällä 2017 perheen kanssa tuli soitto Juvenekselta ja kysyttiin, kiinnostaisiko työpaikka. Kokenut ravintolapäällikkö tiesi, että yrityksellä on harvinainen Rotisseurs-kilpi, joita myönnetään vain arvostetuille ravintoloille.
-Elämäni ensimmäisten palikkatestien jälkeen olin kauhusta kankeana. Kävin oluella ja pelasin kavereiden kanssa huonosti biljardia. Mutta niin vain Juvenekselta kerrottiin, että olet nyt vetämässä yhtiön toimintaa Satakunnassa, kertoo Inkilä.

Käytännössä pesti tarkoitti kahden keittiön johtamista Satakunnan ammattikorkeakoulussa, eli Satakunnan ammattikorkeakoulussa, Samk:issa. Agorassa ja Skenessä on ruokailijoita yhteensä lähes1000. Uusi oppilaitos ravintoloineen kiinnostaa myös tapahtumien järjestäjiä. Viereinen Matkakeskus tuo mukanaan joitakin rohkelikkoja. Enemmänkin voisi olla kiinnostusta. Kekseliäällä miehellä on ratkaisu mielessä myös matkailijan näkökulmasta.
-Emme voi oppilaitoksessa pitää kahvilaa myöhään auki ihan turvatoimien vuoksi. Voisiko esimerkiksi Winnova alkaa pyörittää sellaista vanhalla rautatieasemalla? Se on siinä lähellä käyttämättömänä, syntyisi synergiaetuja ja matkustajat hyötyisivät, ideoi Inkilä.

Ollaan lähellä ympyrän päätä. Kun Fazer kertoi lopettavansa Pripolin ravintolan vuokrasopimuksen päätti Inkilä toimia. Hän koki olevansa Pripolille jollakin tavalla velkaa ja tarjoutui luotsaamaan myös Pripolin keittiötä, nyt Juveneksen piikkiin. Ravintola avattiin elokuun lopussa ja Inkilä oli onnellinen mies. Jotta saataisiin kokoon alussa mainitut neljä ravintolaa, puuttuu enää yksi. Opiskelijaravintolana Raumalla toimiva Kanali etsi ravintolapäällikköä ja Inkilähän sinne lupautui. Nyt hän työskentelee Rauman Kanalissa ja Pripolissa yhden päivän viikossa ja loput Samk:illa.

Inkilä on itsekin tyytyväinen työkaareensa. Työtä on paljon, mutta se on mielekästä. Järkikin on kasvanut kokemusten ja vuosien saatossa.
-Osaan jo ihan vain olla. Tykkään rakastaa ja kiukutella. Katselen lätkää perheen vanhojen kissojen, Sipon ja Sulon kanssa. Teen vaimolle hyvää ruokaa. Olen myös muuttanut työrutiineja, enkä ole enää se viimeinen, tai ensimmäinen työpaikalla. Ylipäätään olen aika sinut itseni kanssa, sanoo monta vatsaa täyttänyt ravintolapäällikkö Simo Inkilä.

Leea Pennanen-Salli

31.10.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva