Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hiukka-hiukkasen vaarallisia aiheita

Kuva: Hiukka-hiukkasen vaarallisia aiheita

Viime viikon kolumnipalstalla Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi nosti esiin tärkeän, mutta vaietun aiheen. Hän kirjoitti herättävästi erilaisten mielipiteiden arvostamisesta, oman näkemyksen rohkeasta esilletuomisesta, vaikeiden asioiden käsittelystä ja toistemme kunnioittamisesta sekä paikallisten haasteiden tunnistamisesta. Hän esitti myös yksinkertaisen ratkaisun. Ylevimmätkään aatteet eivät pure, elleivät ne näy käytöksessä. Minut tarina pysäytti, kaikki tuntui kovin tutulta.

Politiikan pelikentillä saa osakseen kaikenlaista arvostelua niin asioista, toimintatavoista, mutta myös ikävä kyllä henkilökohtaisista ominaisuuksista. Surullinen ja kokonaan toinen juttu on henkilöön suoraan kohdistuvat epäasialliset toimet. Sanotaan, että nahka on vain kovetettava ja kestettävä. Joskus myös kestävyyden rajat tulevat vastaan.

Voisiko ajatella, että ainakin yrittäisimme kohdella toinen toistamme niin kuin toivomme itseämmekin kohdeltavan, vaikka olisimmekin eri mieltä asioista? Mitäpä jos kautta rantain tulevien viestien sijaan puhuttaisiin suoraan kyseessä olevan henkilön kanssa ja itse asiasta. Toisen ihmisen kohtaaminen ja yhteinen keskustelu on usein ainut tie ratkaisujenkin löytymiseen.

On sääli, että suurten ja haastavien asiakokonaisuuksien edessä ihmisillä on tapana tarttua ns. sukan varsiin. Uudet ajatukset näyttävät pelottavan, vaikka niiden tarjoamat mahdollisuudet voisivat ratkaista ongelmiamme. Kirjoituksessa esiin nostettu esimerkki ajankohtaisten ja pääsääntöisesti suuria taloudellisia haasteita sisältävien talousarvioiden käsittelystä on totista totta. Samoin se, että paikalliset asiat jäävät helpolla huomioimatta valtakunnallisten tuulien voimakkaammassa puhalluksessa.

Kallen kolumni oli otsikoitu osuvasti ”Kyl mää meinasi!”. Asiat jäävät harmittavan usein vaille keskustelua tai niihin puututaan vasta sitten, kun juna on niin sanotusti jo mennyt. Ajattelenkin, että meidän tulisi nyt yhdessä ja puoluerajoihin katsomatta tarttua varmasti tunteita herättävään keskusteluun sekä toimenpiteisiin kuntien, kaupunkien ja Satakunnan tulevaisuuden turvaamiseksi.

Nimittäin kehäkolmosen ulkopuolella meille tärkeä kuntatalous tulee elämään sopeutumisen arkea jatkossakin ilman rohkeaa kuntarakenteiden uudistamista. Itse ajattelen, että tulevaisuuden julkisten palvelujen turvaaminen on mahdollista vain integroimalla sosiaali- ja terveyspalvelut sekä muodostamalla väestöpohjaltaankin riittävän vahvat peruskunnat. Olemmeko valmiita vaikuttamaan ja tekemään itse ratkaisuja, ennen kuin juna on jo mennyt?

Kiitos Kalle rohkeudestasi tuoda esiin vaikeitakin teemoja. Tähän loppuun voisi sopia Tove Jansson kirjoittama valloittava teksti rohkeudesta teoksesta Vaarallinen juhannus:
- Eikö se sinusta tunnu hiukka-hiukkasen vaaralliselta? kuiskasi!p Muumipeikko ja pisti tassunsa isän käpälään.
- Totta kai, Muumipappa vastasi ystävällisesti. – Kyllä se on vähän vaarallinen. Muumipeikko nyökkäsi ihastuneena.

Diana Bergroth-Lampinen, Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja

31.10.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva