Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pirstalaisesta järjestelmästä yksi kokonaisuus

Kuva: Pirstalaisesta järjestelmästä yksi kokonaisuus

Ensi vaalikaudella eduskunnassa tullaan käsittelemään myös sosiaaliturvan kokonaisuudistusta. Siitä eri puolueet ovat esittäneet omia mallejaan, niin myös SDP.
- Yleisturva on SDP:n vastaus sosiaaliturvan uudistukseen. Kun asia nousi laajempaan keskusteluun, meillä demareilla oli näkemys, että emme kannata perustuloa, mutta ei meillä sitten oikein muuta sanottavaa ollutkaan. Siksi päätimme lähteä valmistelemaan omaa malliamme, kertoo puoluehallituksen jäsen Matias Mäkynen.

Yleisturva-malli hyväksyttiin keväällä SDP:n puoluevaltuustossa ja sen jälkeen Mäkynen onkin kulkenut matkasaarnaajana ympäri Suomen kertomassa, mitä SDP:n Yleisturvamalli oikein tarkoittaa.
SDP:n näkemyksen mukaan sosiaaliturva toimii turvaverkkona tai trampoliinina, joka ponnauttaa ihmisen takaisin jaloilleen ja antaa uuden mahdollisuuden silloin, kun elämän erilaiset riskit realisoituvat tai toimeentulon kannalta haavoittuva elämänvaihe koittaa.
- Näin voi tapahtua kenelle tahansa, milloin tahansa, muistuttaa Mäkynen.
- Yleisturva joustaa ihmisten tarpeiden mukaan, hyödyntää digitalisaatiota ja ottaa huomioon työelämän ja teknologian muutoksen. Haluamme yhdistää nykyisen pirstaleisen sosiaaliturvan etuusjärjestelmän yhdeksi kokonaisuudeksi, kertoo Mäkynen.
- Nykyisen sosiaaliturvamme on byrokraattinen, vaikeaselkoinen ja osin ennakoimaton. Joko etuutta ei saa, etuus on liian matala tai se ei kannusta omatoimisuuteen. Etuudet ovat päällekkäisiä ja ihmistä pompotellaan, hän tipahtaa kannustinloukkuihin ja tulkinnatkin saattavat vaihdella eri puolilla maata. Nykyisen turvan taso on myös liian matala, kertoo Mäkynen.
- Sosiaaliturva on inhimillinen investointi. Mielestämme yhteiskunta rakentuu työn varaan ja siten myös tulevaisuudessa sosiaaliturvan lähtökohtana on oltava ihmisen oman aktiivisuuden, itsensä kehittämisen ja työllistymisen tukeminen. Tämän takia sosiaaliturvassa on oltava myös kannustavia ja työn tekemiseen liittyviä velvoitteita, kertoo Mäkynen.

SDP:n Yleisturvassa on kolme tasoa ovat takuutaso, yleistaso ja aktiivitaso. Takuutaso on viimesijainen ja tarveharkintainen turvan muoto. Takuutaso on kytketty tiiviisti palveluihin, jotka turvataan jokaiselle yksilöllisen tarvearvion pohjalta. Kohtuullisen kulutuksen kattava yleistaso on syyperusteinen etuus, jonka varassa ihminen selviytyy elämän eri tilanteissa kuten työttömyyden, opiskelun, sairauden ja lapsen syntymän aikana. Se pitää sisällään sekä perustoimeentulon (perusosa) että ansiotuloihin suhteutetun, työnteolla ansaitun ansioturvan (ansio-osa). Aktiivitasolla ihmistä palkitaan nykyistä laajemmin erilaisista ihmisen työmarkkina-asemaa parantavista toimista.
- Yleisturvaan ovat oikeutettuja kaikki työnteon muodosta riippumatta aina yrittäjistä apurahansaajiin ja vakiduunareista keikkatyöläisiin, sanoo Mäkynen.

Mutta mitä uudistus sitten maksaa? Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä ja kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen laskivat SDP:n uudistuksen hinnaksi 5-7 miljardia euroa.
- Kustannukset on vedetty hatusta. Me olemme pyytäneet eduskunnan tietopalvelua laskemaan mallimme kustannukset ja jos opiskelijatkin otettaisiin kertaheitolla tämän piiriin, on kustannusarvio 630 miljoonaa euroa, Mäkynen toteaa.
- Emmekä toki esitä, että tätä tehtäisiin kertarytinällä. Pitää edetä vaihe vaiheelta ja tähtäin on vuodessa 2030, sanoo Mäkynen.

Katri Kujanpää

31.10.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva