Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Niukka enemmistö talviajan kannalla

Kuva: Niukka enemmistö talviajan kannalla

Oikeusministeriön Otakantaa-palvelusta siivottiin robottivastauksia.

Euroopan komissio on ehdottanut, että kahdesti vuodessa tapahtuvasta kellojen siirtelystä luovutaan EU:ssa vuonna 2019.
- Olemme tehneet muiden meppien kanssa paljon töitä saadaksemme parlamentista tukea asialle. Ja kyllä suomalaisella kansalaisaloitteella oli iso vaikutus siihen, että tämä asia ylipäätään nousi politiikan asialistalle, sanoo europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.).

Suurin osa suomalaisista haluaa, että kellojen siirtelystä luovutaan. Se, olisiko siirryttävä talvi- eli normaaliaikaan vai kesäaikaan, jakaa mielipiteitä huomattavasti enemmän. Tiedot selvisivät liikenne- ja viestintäministeriön Kantar TNS Oy:llä teettämästä galluptutkimuksesta sekä oikeusministeriön Otakantaa-foorumilla järjestetystä verkkokyselystä.

Otakantaa.fi-verkkokyselyssä noin 52 prosenttia vastaajista kannatti talviaikaa ja 48 prosenttia kesäaikaa. Myös gallup-tutkimuksessa talviaika keräsi hieman enemmän suosiota.

Vastausten kertymistä Otakantaa-palveluun seurattiin väärinkäytösten havaitsemiseksi. Avovastauksia annettiin yhteensä 360 000, näistä noin 220 000 on ilmeisten vastausrobottien antamia. Erityisesti 6.10. jälkeen kyselyyn tuli suhteellisen runsaasti robottivastauksia, jotka on jätetty huomioimatta tuloksissa. Kysely on toteutettu samalla tavalla kuin lukuisat Otakantaa-kyselyt aiemmin. Aikaisemmissa kyselyissä robottivastaukset eivät ole aiheuttaneet ongelmia.

Komission ehdotuksen käsittely nyt jatkuu Euroopan neuvostossa ja parlamentissa. Direktiivin pääkäsittely on parlamentissa europarlamentaarikko Merja Kyllösen (vas.) edustamassa liikenne- ja matkailuvaliokunnassa. Lakiesitykseen ottavat kantaa myös Miapetra Kumpula-Natrin (sd.) teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta sekä Liisa Jaakonsaaren (sd.) edustama sisämarkkinoita ja kulutussuojaa käsittelevä valiokunta. Suomalaismepit ovat kussakin valiokunnassa vastuussa omien poliittisien ryhmiensä kantojen muodostumisesta.

Asiaa käsitellään parlamentissa ripeällä aikataululla. Mikäli uudistus halutaan voimaan jo ensi vuonna, pitää Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksyä se viimeistään maaliskuussa. Komissio ehdottaa, että kukin jäsenmaa antaa viimeistään huhtikuussa 2019 tiedoksi, aikooko se noudattaa pysyvästi kesä- vai talviaikaa. Päätöksen siitä, kumpaa aikaa noudatetaan, tekee Suomessa eduskunta.
- Jotta kansalaisten toiveet saadaan toteutettua, pitää nyt kääriä hihat, suomalaismepit painottavat yhdessä tuumin ja ovat valmiita nopeaan työskentelyyn.

Nykyisin kesäaikaa noudatetaan seitsemän kuukautta ja talviaikaa viisi kuukautta vuodesta. Kesäajassa illat ovat yhden tunnin pidempään valoisia ja vastaavasti aamut valkenevat tuntia myöhemmin kuin talviajassa. Talviajassa pimeä tulee illalla tuntia aikaisemmin ja vastaavasti aamut valkenevat tuntia aikaisemmin kuin kesäajassa.

Katri Kujanpää

24.10.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva