Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Esa. J. Wahlman: Mihin ilmastomuutos meidät vie?

Kuva: Esa. J. Wahlman: Mihin ilmastomuutos meidät vie?

Kansainvälinen ilmastointipaneeli istui ja ihmetteli asiantuntijoiden selvityksiä ja lausuntoja. Raportissa pyörivät maagiset luvut 1,5 – 2,0. Nämä luvut ovat raja-arvoja, jotka tulee jatkossa ottaa vakavasti huomioon.

Maamme hallitus ja asiantuntijamme aloittivat välittömästi keskustelun siitä, mitä maamme hallituksen ja eduskunnan tulisi tehdä. Kivihiilen, turpeen ja raskaan polttoöljyn kulutusta tulisi vähentää tuntuvasti. Metsiemme hakkuumäärät tulisi supistaa vieläkin pienemmiksi kuin hallitus on kaavaillut. Meillä Suomessa hakataan metsiä vuotuisen kasvun verran, joka hallituksen mukaan on linjassa, asiantuntijat ovat erimieltä; hakkuita tulisi pienentää.

Mitä muuta hallitus/vastuuministerit kaavailevat ilmastomuutoksen parantamiseksi? Autokannan muuttaminen vähäpäästöisemmäksi. Tulisi siirtyä sähkö- ja biopolttoaineisiin. Joukkoliikenteen käyttöä tulisi lisätä tuntuvasti. Ihmisten ruokatottumuksia tulisi ohjata esimerkiksi lihatuotteista kalaan ja vihanneksiin. Miten tämä kaikki on mahdollista toteuttaa? Yksityistaloudet ovat suurin saastuttaja. Miljoonaisen kansan ja sen ”väärät” elämisen tottumukset tulisi muuttaa oikein elämiseksi. Mitkä seuraukset sillä on, jos kaikki edellä mainitut ”väärät” elämäntavat saataisiin muuttumaan vähemmän haitallisiksi?
Metsien hakkuiden pienentäminen ei saisi aiheuttaa ihmisten elinehtojen tuntuvaa huonontamista eli työpaikkojen menetyksiä. Tilalle tulisi kehittää uutta teknologiaa, joka korvaisi työllisyyden ja uuden teknologian tulisi olla sellaista, joka ei saastuttaisi niin kuin nykyinen teknologia.

Autokannan muuttaminen korjaantuu sillä, että diesel- ja bensakäyttöiset autot valmistusvaiheessa saatetaan vähäsaasteisimmiksi. Uuden teknologian autot pitäisi saada myyntihinnoiltaan halvemmiksi kuin nykyiset käytössä olevat autot. Polttoaineiden hintapolitiikkaa tulisi rukata niin, että se suosii vähäpäästöisiä autoja. Raportissa tuotiin esille myös niin sanottu ”huviajelun” vähentäminen. Helposti sanottu kuin toteutettu.

Lentoliikennettä tulisi vähentää eli jokainen voi henkilökohtaisesti rajoittaa ulkomaanmatkailuaan. Meillä on perheitä, joiden jokaisella jäsenellä on oma moottorikulkuneuvo, tällöin olemme suurempia saastuttajia. Minä mukaan lukien. Meitä on taloudessa kaksi henkilöä ja molemmilla on oma auto ja minulla jopa dieselauto.

Nämä uudistukset ovat helposti sanottuja, mutta vaatii yhteiskunnalta suurta rohkeutta ottaa ne käytäntöön. Kenen poliittinen linja uskaltaa ne tehdä? Tilastojen mukaan Porin kaupunki on Euroopan 600 kaupungista kolmannella sijalla ilmaston haittavaikutuksista. Voiko pitää paikkansa? Tämä väite on hyvä tarkistaa.

Eduskuntavaalit ovat ensi vuonna. Ne, jotka vaaleissa 14.4.2019 pääsevät eduskuntaan, joutuvat eittämättä ottamaan kanraa ilmastopolitiikkaan ja sen vaikutuksiin. Olisi hyvä tietää, mitä ehdokkaat ajattelevat ilmastopolitiikasta ja sen vaikutuksista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Esa. J. Wahlman
Porin sos.dem. kunnallisjärjestön puheenjohtaja

17.10.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva