Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porille 9,6 miljoonaa euroa alijäämäinen budjettiesitys

Kuva: Porille 9,6 miljoonaa euroa alijäämäinen budjettiesitys

Luukkonen: ”Koulujen peruskorjausinvestoinnit jäihin, kaksi uutta suunnitteille”.

Porin kaupungin ensi vuoden talousarvio ei kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen esityksen mukaan sisällä veronkorotuksia. Ei, vaikka kaupunginjohtajan esitys on laadittu 9,6 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Luukkosen mukaan talousarvioehdotus turvaa kuntalaisille hyvät palvelut ja sisältää elinvoimapolitiikkaa tukevia panostuksia siitä huolimatta, että taloudellinen tilanne on haasteellinen.
- Taloutta rasittavat erityisesti joidenkin toimialojen syksyä kohden heikentynyt taloudellinen tilanne ja verotuloarvion huonontuminen. Toimialojen esityksistä ei ehdotuksessa kuitenkaan ole karsittu mitään, ja muun muassa voimassa olevien kunnallisten työ- ja virkaehtosopimusten mukaisiin palkankorotuksiin on osoitettu määrärahat täysimääräisesti, kertoo Luukkonen.
- Esityksen miinusmerkkisyydestä huolimatta kaupungin tulos on tarkoitus kääntää taas positiiviseksi taloussuunnitelmakauden 2020–2021 aikana.Tämä edellyttää toiminnan pitkäjänteistä tehostamista, Luukkonen toteaa.

Merkittävimmät toimialakohtaiset lisäykset tehdään perusturvaan ja tekniikkaan. Perusturvan osuus on 3 miljoonaa euroa ja teknisen toimialan tuloarviota lasketaan 2 miljoonaa euroa. Lisäksi rakennusten purkuun ja väistötiloihin varataan yhteensä 1,1 miljoonaa euroa. Pienempiä lisäyksiä ovat muun muassa 0,5 miljoonaa euroa perus- ja lukiokoulutuksen tuntikehykseen ja 0,3 miljoonaa euroa kaupunkisuunnitteluun. Investointien osalta ehdotuksessa on tehty painotuksia perusinfraan, muun muassa teiden asfaltointiin.
– Yksityiskohtina voidaan mainita, että jo kehysvaiheessa osoitettiin Hiilineutraali kunta (HINKU)-tavoitteiden mukaisesti biopolttoaineen käyttöön joukkoliikenteessä 150 000 euroa, maksuttomaan joukkoliikenteeseen lastenvaunujen kanssa liikkuville 130 000 euroa ja englanninkieliseen lukiokoulutukseen ja tätä tukevaan perusopetukseen 100 000 euroa, Luukkonen kertoo.
Tärkeimpänä asiana rakennusten osalta on koulujen tilanne. Kaikki kouluihin kohdistuvat peruskorjausinvestoinnit on ehdotuksesta poistettu.
- Viimeisten 20 vuoden aikana olemme peruskorjanneet kouluja ja päiväkoteja noin 97 miljoonalla eurolla. Onko tämä kaikki ollut tarkoituksenmukaista, kun joitain kohteita on jo purettukin, pohtii kaupunginjohtaja.

Luukkosen esityksen mukaan valtuuston tulisi tehdä periaatepäätös uuden koulun rakentamisesta sekä Länsi-Poriin että Pohjois-Poriin. Asian valmistelua varten nimettäisiin toimikunta, joka koostuisi asiantuntijoista ja viranhaltijoista eri toimialoilta sekä poliittisista luottamushenkilöistä. Jatkossa myös alueiden asukkaat ja tilojen tulevat käyttäjät otettaisiin mukaan suunnitteluun.
Kaupunginjohtajan ehdotus vuoden 2019 talousarvioksi esiteltiin viime viikolla ja kaupunginhallitus aloitti maanantaina ehdotuksen käsittelyn. Lopullisesti asiasta päättää marraskuussa kokoontuva kaupunginvaltuusto.

Porin sos.dem. valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen pitää periaatepäätösesitystä koulujen peruskorjausten ja uusien rakentamisen osalta tärkeänä avauksena.
- Olemme pyytäneet vaihtoehtoja valtuuston käsiteltäväksi. Nyt on tärkeä päättää rauhassa mitä, mihin ja miten investoimme, Laulainen sanoo.

Laulaisen mielestä kaupunginjohtajan esityksen puolen miljoonan lisäys perus- ja lukiokoulutuksen tuntikehykseen sekä kolmen miljoonan lisäys perusturvaan ovat perusteltuja.
- Tässä näkyy kuntavaalien jälkeinen tahto, se, että panostamme palveluihin. Sanotaan, että rakennuksissa on korjausvelkaa, voidaan myös sanoa, että meillä on ollut palveluvelkaa, jota nyt oikaistaan, sanoo Laulainen.

- Nyt alkaa keskustelu myös siitä, miten verojen kanssa toimitaan, koska esitys ei sisällä veronkorotuksia. Me olemme pitkään pyrkineet pitämään budjetin tasapainossa. Taseemme kyllä kestää, mutta onko tämä alijäämäinen budjetti viisasta tai järkevää, siitä pitää keskustella, Laulainen summaa.

Katri Kujanpää

3.10.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva