Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Apua äkillisiin digivaivoihin Ikäpisteestä

Kuva: Apua äkillisiin digivaivoihin Ikäpisteestä

Porin Perusturvan vanhuspalveluiden ylläpitämässä Ikäpisteessä avopalvelukeskus Viikkarin Valkamassa on tarjolla nyt myös digineuvontaa. Syyskuun alusta käynnistetyllä digivastaanotolla saa apua puhelimen, tabletin tai kannettavan tietokoneen peruskäyttöön. Tällä hetkellä palvelu toimii jonotusperiaatteella.

- Digineuvonta ei välttämättä kuuluu vanhuspalveluiden ydintehtäviin, mutta tälle on ollut sen verran kysyntää, että päätimme kokeilla miten tämä toimisi. Neuvonta rohkaisee ikäihmisiä käyttämään myös perusturvan sähköisiä palveluita, kuten varaamaan aika laboratorioon sähköisessä asiointipalvelussa, kertoo perushoitaja Urpu Silvennoinen, joka hoitaa digivastaanottoa muiden tehtäviensä ohella.
Silvennoinen korostaa, ettei ole tarkoitus kaivella laitteiden syntyjä syviä vaan keskittyä ihan peruskäyttöön.
- Jollakin saattaa olla hukassa puhelimen ruutunäppäin, jota tarvitaan puhelinpalvelussa tai näytöltä on hukassa nettikuvake. Tavoitteena on myös rohkaista ikäihmisiä käyttämään laitteita tai opiskelemaan uutta itsenäisesti.
Ikäihmiset käyttävät sähköisiä välineitä yhä enemmän. He hankkivat niitä itse tai saavat lahjaksi, mutta käyttöopastus ei kuulu kauppaa. Neuvojia saattaa löytyä lähipiiristä.
- Monesti saan kuulla, että ikäihmiset ovat kyllä saaneet opastusta, mutta viesti on se, että esimerkiksi pojanpojan tahti on sen verran vetreä, ettei tahdo pysyä mukana, saati, että muistaisi vähän päästä mitä on neuvottu. Ikääntyvän kyky oppia ja omaksua hidastuu, joten digilaitteiden peruskurssillakin, joita esimerkiksi kansalaisopisto järjestää, henkilökohtaiseen opastukseen ei ole aina riittävästi aikaa.
Perusturvan vanhuspalveluissa ajatellaan, että digiosaaminen lisää omalta osaltaan myös ikäihmisten hyvinvointia. Internetistä löytyy paljon hyödyllistä hyvinvointiin liittyvää tietoa ja ihan puhtaasi ajanvietettä, joten netti saattaa tarjota helpotusta myös yksinäisyyteen.
Ikäpisteen digineuvontapalvelua kehitetään tarpeen mukaan ja mietitään myös yhteistyötä vapaaehtoistoimijoiden kanssa.
Ensimmäisellä kerralla syyskuun alussa digineuvonnassa kävi neljä asiakasta. Viime viikolla ikäihmisiä oli jonoksi asti. Ensimmäisten joukossa neuvontaa olivat ennättäneet porilaiset Rainer Revell ja Pirkko Hakonen.
Revell kertoi käyneensä parillakin tietokoneen peruskäyttökurssilla.
- Tässä iässä ei oikein tahdo omaksua uusia asioita. Kurssin jälkeen kotona ei sitten enää muista mitä on opetettu. Intoa olisi käyttää nettiä enemmänkin tietokoneella ja puhelimella. Tämä Ikäpisteen neuvontapalvelu on hyvä juttu, kun täällä saa pikkujuttuihin opastusta ihan kädestä pitäen.
Pirkko Hakosen poika on hoitanut äitinsä puolesta internetin sähköisiä palveluita, mutta nyt hän haluaisi oppia käyttämään tietokonetta ja internetiä omatoimisemmin.
- Olisi mukava käyttää itsekseni sellaisiakin palveluita, joihin tarvitaan tunnuksia ja salasanoja. Eipä taida tässä nyt aika riittää, että tulisin paremmin sinuiksi tämän kanssa, murehti Hakonen.
Käynti ei ollut kuitenkaan turha, koska Hakoselle varattiin aika yksilöllisempään neuvontatuokioon, jossa on aikaa paremmin paneutua internetin sähköisiin palveluihin.

 Ikäpisteen maksuton digineuvontapalvelu tiistaisin klo 13-15. Avopalvelukeskus Viikkarin Valkama, Juhana Herttuankatu 17.

Tarja Tiilimäki

19.9.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva