Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Arki ja unelmat yhdistyvät kuvataiteilija Seija Levannon töissä

Kuva: Arki ja unelmat yhdistyvät kuvataiteilija Seija Levannon töissä

Liehuvia hiuksia, tuulessa kuivuvia lakanoita, rakastuneita ihmisiä ja suuri osa heistä yksinäisellä saarella. Näitä elementtejä on nähtävissä kuvataiteilija Seija Levannon töissä. Hänen kuvistaan on helppo pitää, eikä niiden edessä tarvitse seisoa ryppy otsassa miettimässä, mistä teos kertoo. Tauluissa on tarina ja niiden sisältö on luettavissa katsojan oman kokemusmaailman kautta. Kuvien väritys on harmoninen, herkkä ja pastellin sävyinen, kuin haave tai uni. Sanalla sanoen, kaunis. Useimmiten työt maalataan puuvillakankaalle, mutta Levanto on kehittänyt vuosien varrella aivan oman tekniikkansa, jossa maalaus tehdään raakasilkille.

-Innostuin ohuen ja läpikuultavan silkin maalaamiseen jo 90-luvun alussa. Silloin maalaaminen oli pelkkä vakava harrastus, mutta se johti vieläkin vakavampaan suhteeseen, raakasilkin maalaamiseen. Kun sileän silkin hienous alkoi puuduttaa, kaipasin töihini lisää särmää. Sitä löytyikin sattumalta vintiltäni raakasilkin muodossa, jonka tätini oli tuonut tuliaisena Vietnamista, kertoo Seija Levanto.
Kankaille syntyy sekä omia että tilaustöitä. Yleisen määritelmän mukaan Levanto on suomalainen nykynaivisti, mutta se on aavistuksen kapeahko määritelmä taiteilijasta. Iittalan naivismin tarinan kirjoittanut Irene Wai Lwin Moen mukaan Levanto on ”pehmeää rajaa laveeraavana taiteilijana luonut suomalaisen maagisen naivismin”. Taiteilijaa itseään määritelmä mairittelee, mutta vähän hämmentääkin.
-Hienosti sanottu, mutta ajattelen itse, että roikun siinä naivismin ja surrealismin välissä ja on töissäni myös tippa realismiakin, sanoo taitelija.
Porin Nortamonkadulla sijaitsevassa galleriassa on pari tauluseinää. Ihan ”ei oota” ei tarvitse sentään myydä, mutta lähes kaikki tehdyt teokset menevät myyntiin. Tilaustöiden jatkuva virta kertoo taiteen ostajan ja taiteilijan löytäneen toisensa. Kaiken kaikkiaan taiteilijan käsistä on lähtenyt n. 2000 taulua.
-Asiakkailla on aina toiveita työn suhteen. Usein he haluavat, että taulussa näkyy heidän henkilökohtaisen elämänsä elementtejä ja yritän tietenkin toteuttaa niitä tarkasti. Oma lukunsa ovat sitten ne omat aiheet ja julkisiin tiloihin tulevat taideteokset, joita nytkin on menossa kahteen eri paikkaan, sanoo Levanto.
Vaikka Levanto nykyisellään elättää itsensä yrittäjänä on palkkatyökin tuttua. Tutkinnot Kuopion käsi – ja taideteollisuusopiston artesaanin opinnoista ja Valtion askarteluohjaajan opistosta antoivat töitä mm. Harjavallan sairaalassa ja Huittisten aikuiskoulutuskeskuksessa.
-Apurahoja en ole hakenut vuosiin, koska huomasin, etten niitä juuri saanut ja rahoista on kilpailemassa suuri joukko muitakin kuvataiteilijoita. Hakemuksien tekoon meni paljon aikaa ja ajattelin, että elän sitten riskillä. Jos joku ostaa, niin sitten ostaa, sanoo Keski-Pohjanmaan Reisjärveltä syntyisin oleva Levanto.
Oma yritys Silkki-ikkuna on nyt toiminut 20 vuotta. Tilaustöistä ei ole pulaa ja näyttelyitä on monta vuodessa. Viime viikolla Belgiassa avatussa näyttelyssä on kaksi Levannon työtä. Mistä taiteilija vielä haaveilee?
- Haaveilen siitä, että maalaustyöni kantaisi edelleen ja vahvemmin, että uudistuisin ja saisin luoda useammin flow-tilassa, sekä siitä, että voisin tehdä hyviä, ehjiä työpäiviä - ja viikkoja, ilman ulkopuolelta tulevia keskeytyksiä. Koen silti olevani monella tavalla onnekas. Moni asiakkaani ostaa minulta elämänsä ensimmäisen taulun. Silloin koen ylittäneeni jonkun rajan, iloitsee Seija Levanto.
Seija Levannon töitä on painettu myös postikortteihin. Korttien tarinat- postikorttifestivaali Hämeenlinnan Verkatehtaalla 15.9.

Leea Pennanen-Salli

12.9.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva