Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kaksi kultaista sääntöä

Kuva: Kaksi kultaista sääntöä

Hei, sinä oman elämäsi toimitusjohtaja. Onko kilpailukykysi kunnossa? Menestytkö parisuhdemarkkinoilla? Miten paljon aikaa ja energiaa olet investoinut ystävyyssuhteisiin? Saatko sijoituksellesi vastinetta? Yritätkö myydä minulle ajatuksen siitä, että markkinat kuuluvat kaikkeen ja kaiken on kuuluttava markkinoille? Minäpä en osta sitä.

Kun syksy saa ja jättää kuuman kesän vähitellen taa, huomaan, että palkitun ja ylistetyn taloushistorian tuntijan, Suomen ja Pohjoismaiden historian professorin Markku Kuisman Helsingin Sanomissa heinäkuun lopulla julkaistu jäähyväisluento palaa yhä uudelleen mieleeni.
Yrittäjänä itsekin toiminut markkinatalouden vahva kannattaja ilmaisi voimakkaan huolensa siitä, että markkinatalous on ymmärretty väärin: ”Kun markkinatalous pannaan töihin oikealla tavalla, se tekee yhteiskunnalle suuren palveluksen. Mutta jos sen dynamiikan ja logiikan annetaan hallita kaikkea, ei siitä tule yhtään mitään. Nyt siitä on tullut itsetarkoitus, kuin uskonto. Vähän kuin sosialismi oli aikaisemmin.” Taidatkos sitä paremmin sanoa?
Tarvitsemme talouskasvua, jotta yhteiskunta voi toteuttaa kaikki palvelulupauksensa. Kilpailu ja voiton tavoittelu tuottavat ehdottomasti monella osa-alueella hyviä tuloksia. Markkinatalouden menestystarina on mahdollistanut ennennäkemättömän elintason nousun. Entistä useammin pitäisi kuitenkin pysähtyä pohtimaan, mitä eroa on itseisarvolla ja välinearvolla. Palveleeko talous ihmistä vai ihminen taloutta? Onko markkinatalous yhteiskunnan kehittämisen väline vai yhteiskunta markkinatalouden kehittämisen väline?
Kun hunajaansa verokarhulta visusti piilotellut Mehiläinen keplottelee työvuorolistojen ”haamuhoitajilla”, kun hallituksen koulutuspolitiikan johtotähtenä ovat pääasiassa elinkeinoelämän intressit, kun kestävä kehitys laiminlyödään voiton maksimoinnin tähden tai kun valtion johtamista ihan vakavissaan verrataan yrityksen johtamiseen, markkinahenki kuljettaa meitä pimeille poluille. Oscar Wildea mukaillen tiedämme kaiken hinnan, mutta emme minkään arvoa.
”Hyvinvointivaltio on markkinatalouden eettinen perusta”, totesi Markku Kuisman ajatuksille tulitukea antanut Sixten Korkman osuvasti. Suomessa hyvinvointivaltion kannatus on kansan keskuudessa vahva. Siksi politiikan markkinafundamentalistiset arvovalinnat on piilotettu managerimaiseen puheeseen. Tehdään vain näennäisen vaihtoehdottomia ratkaisuja, joita kasvottomien markkinavoimien mielisuosioon pääseminen vaatii: julkinen sektori alas ja palvelut ulos, siinä on markkinoille aina yhtä mieluinen lopputulos.
Maailmassa on kaksi kultaista sääntöä. Monissa eri uskonnoissa opetetaan, että toiselle pitäisi tehdä niin kuin itselleen haluaisi tehtävän. Raadollisempi versio kuuluu näin: se, jolla on kultaa, tekee säännöt. Eduskuntavaalien jälkeen valittavalla uudella hallituksella on suuri vastuu harteillaan. Sen on näytettävä, että politiikassa on pohjimmiltaan kyse enemmän ensimmäisestä kuin jälkimmäisestä.

Tuomas Koivisto

12.9.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva