Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Taksipalvelulain uudistus aiheutti hämminkiä ympäri Suomen

Kuva: Taksipalvelulain uudistus aiheutti hämminkiä ympäri Suomen

Heinäkuun alussa samaan rytinään osuneet taksipalvelulain uudistus sekä Kela-taksien kilpailutus ovat aiheuttaneet hämminkiä ympäri Suomen. Kelan kilpailutuksen onnistumisesta ollaan montaa mieltä ja Kela-taksien ajoista kuuluukin jo legendaarisia tarinoita.

Esimerkiksi viime viikolla kerrottiin kankaanpääläisen Kela-taksin matkanneen Pomarkkuun, kuljettaneen asiakasta muutaman kilometrin ja palanneen Kankaanpäähän. Maksun kuljettaja sai noista muutamasta kilometristä ja tarina on kahdesta lähteestä todeksi vahvistettu. Toki on ymmärrettävä, että Kelalle tuli lainsäädännön viipyessä kiire. Taksipalvelulain uudistuksessa taksien hinnoittelu vapautui eikä asemapaikkaa ja päivystysvelvollisuutta enää ollut, joten Kelankin kilpailutuksen kriteerit menivät uusiksi.
Uudet taksiliikenneluvat ovat valtakunnallisia, joten niillä voi liikennöidä missä tahansa Manner-Suomessa. Kuntatieto ei ole enää asemapaikkatieto, vaan luvanhaltijan asuinpaikkakunta tai yhtiön rekisteröintikunta. Esimerkiksi Kankaanpäässä oli ennen uudistusta 23 taksilupaa, nyt 26. Luku ei kuitenkaan kerro autojen määrästä, koska taksiliikenneluvat ovat yrityskohtaisia.
- Se, että esimerkiksi Karviassa on 10 taksilupaa ei takaa sitä, että Karviassa on kymmenen taksia. Taksit voivat päivystää Parkanossa tai jopa Etelä-Pohjanmaan puolella. Ja yhden taksiluvan nojalla yritys voi laittaa radalle vaikka kymmeniä autoja minne tahansa alueelle. Tilastointi on siten hieman suuntaa-antavaa, Trafista kerrotaan.
Kankaanpäässä uudistuksen myötä syntyi uusi yhteistyömalli, Pohjois-Satakunnan Taksipalvelu. Siinä mukana ovat Taksipalvelu Rosenberg, Pohjois-Satakunnan Liikenne, Transcardia, J&M Leponiemi ja Taksipalvelu Hirvonen, joilla on ajossa yhteensä kymmenkunta autoa.
- Mietin jo viime syksynä, miten uudistukseen pitäisi reagoida, että olisimme valmiina muutoksiin ja tuleviin kilpailutuksiin. Otin yhteyttä muutamiin tuntemiini henkilöihin ja näin muodostui ydinporukka, joiden kanssa lähdimme yhteisyritystä suunnittelemaan, kertoo Pohjois-Satakunnan Liikenteen Jarmo Koivisto.
- Oli turha jäädä voivottelemaan, kun muutokset joka tapauksessa olivat tulossa. Meille muodostui tähän porukka, jotka ovat töiden suhteen nälkäisiä ja halukkaita tekemään yhdessä sekä pitävät kaiken tärkeimpänä asiakkaan hyvää palvelua, jatkaa Taksipalvelu Rosenberg:n Pasi Rosenberg.
Yritysten verkostoituminen ja yhteisyritysten onnistuminen perustuvat yhteen sanaan, luottamus.
- Yhdessä pystymme toimimaan paremmin kuin yksin. Vaikka päivystysvelvollisuutta ei ole, takaamme näin asiakkaille paremman palvelun kuin siten, että ajaisimme yksin. Voimme myös taata kuskeille ja yrittäjille vapaapäiviä ja on hienoa, kun voi luottaa siihen, että vaikka itse olisi poissa ajosta, niin muut hoitavat homman, toteavat molemmat yrittäjät.
Kelan taksikyydit tilataan Kankaanpäässäkin nyt Lounas-Suomen Taksidata Oy:n välityskeskuksesta Turusta. Alussa ongelmat olivat samankaltaisia kuin muuallakin Suomessa, välitys ja laitteet sakkasivat, mutta nyt tilanne alkaa pikkuhiljaa normalisoitua.  Maaseutualueilla yhteiskunnan maksamat kyydit ovat yrittäjien elinehto, mutta myös tavallaan alueen joukkoliikenne, jota muuten ei ole tarjolla lainkaan.
- Kaikki automme ajavat Kela-kyytejä. Ilman niitä sekä alueen omia perusturvan palveluajoja ei takseilla maaseutualueilla oikein ole elinmahdollisuuksia. Pelkillä viikonloppujen ravintola-asiakkaiden kyydeillä ei pärjää, toteavat Koivisto ja Rosenberg.
Pohjois-Satakunnan Taksipalvelun autot vastaavat numerosta 02 64 64 000, ja myös Kankaanpään perinteinen taksikopin numero 02 572000 jatkaa toimintaansa. Osa yrittäjistä toimii molempien numeroiden alla.
- Meillä on täällä 13 autoa ringissä ja vastaamme niin kuin ennenkin. Päivystysvelvollisuutta takseilla ei enää ole, mutta pyrimme silti palvelemaan asiakkaita mahdollisimman hyvin, kertoo taksikopilta tiedusteluun vastannut taksiyrittäjä Matti Vuorela.

Katri Kujanpää

12.9.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva