Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kankaanpäässä pilotoidaan älykaukolämpöä

Kuva: Kankaanpäässä pilotoidaan älykaukolämpöä

Tavoitteena saada 50 kiinteistöä älykaukolämmön piiriin

Millainen on älykäs kaukolämpö? Se oppii kohteestaan, hoksaa taloyhtiön käytöstavat, tietää mihin aikaan aamulla käydään suihkussa, milloin on saunavuoro ja lukee sääennusteita etukäteen. Tällaiseen koneoppivaan tekoälyyn perustuva kaukolämmön ohjausjärjestelmä on nyt ollut yhden lämmityskauden testissä Kankaanpään Asunnonhankinta Oy:n yhdessä kerrostalossa ja tulokset vaikuttavat hyvin lupaavilta.
Kankaanpään Asunnonhankinta on kaupungin omistama yhtiö, joka hallinnoi kaupungin vuokrataloja eli noin 700 asuntoa. Kaupunkikonsernin osa on myös älykkään kaukolämmön käyttöönoton ideoinut ja asentanut Vatajankosken Sähkö, Kankaanpään ja Karvian omistaman energiayhtiö. Älykaukolämmön ensimmäinen pilottikohde löytyi luontevasti kaupunkikonsernin sisältä, kun Asunnonhankinnan Myllymäessä sijaitseva kerrostalo kytkettiin älykkääseen ohjaukseen.
- Meillä on pilottikohteen vieressä samanlainen toinen kerrostalo, jota voimme nyt hyvin käyttää vertailukohtana. Syksyn aikana teemme päätöksiä jatkosta, mutta itse suhtaudun tähän hyvin myönteisesti, kokemukset ovat olleet vakuuttavia, kertoo Kankaanpään Asunnonhankinta Oy:n toimitusjohtaja Jouni Kiviniemi.
- Olemme säästäneet arviolta 10 % lämmitys- ja energiakustannuksissa tämän avulla eikä asukkailta ole tullut ainakaan negatiivista palautetta, Kiviniemi jatkaa.
Entä mistä se ajatus sitten lähti?
- Kaikki alkoi siitä, kun julistimme muutama vuosi sitten unelmamme olla Suomen älykkäin energiayhtiö. Mietimme, miten tuoda perustoimintoihimme, esimerkiksi sähköenergiaan ja lämmöntuotantoon, älyä, kertoo Vatajankosken Sähkön kehitysjohtaja Akseli Reho.
- Kävi ilmi, että kaukolämmössä on paljon tehtävää. Nykyisin kaukolämmön ohjaamisessa ei hyödynnetä sääennusteita eikä oikeastaan ulkolämpötilojakaan puhumattakaan kiinteistön käyttöveden tarpeen määrittelystä. Tunnistimme maailmalta teknologiapaletin, joka vastasi tähän tarpeeseen täydellisesti ja mikä mukavinta, se löytyi vieläpä Suomesta, Reho jatkaa.
Älykaukolämmön asennus kohteeseen on helppoa.
- Järjestelmä asennetaan lämmönjakohuoneeseen puolessa päivässä ja huoneistokohtaisten, langattomien anturien asentamiseen ei montaa minuuttia mene, kertoo älykaukolämmön projektipäällikkö Ari Niemi Vatajankoskelta.
- Tavoitteena on energiansäästön lisäksi lisätä asumisviihtyvyyttä. Järjestelmä oppii talon tavoille, se oppii säätelemään lämpimän veden virtaamaa ja sääennusteiden avulla se tietää, milloin esimerkiksi keväällä yöllä voi olla pakkasta mutta päivällä lämmin, näin se osaa säilyttää huonelämpötilan sopivana eikä lämmitä liikaa. Huoneistokohtaiset anturit ovat myös isännöitsijän apuna. Jos jossain asunnossa on koko ajan liian kylmä muihin verrattuna, voidaan tarkistaa valskaako joku tiiviste vai pitääkö asukas ovia koko ajan auki, Niemi kertoo.
Ideaalitilanteessa älykäs järjestelmä vaikuttaa myös kaukolämmön perusmaksuihin, kun se oppii talon tarvitseman energiamäärän. Vatajankosken Sähköllä on tavoitteena saada tänä syksynä järjestelmän piiriin mukaan 50 kerros- tai rivitaloa. Vatajankoski on esittelyt tuotetta paikallisille isännöitsijöille ja seuraavana on vuorossa taloyhtiöiden hallitusten päätöksenteko siitä, haluavatko he mukaan.
- Enempää kuin 50 emme pysty ainakaan tässä vaiheessa mukaan ottamaan. Siksi olisi hyvä, että taloyhtiöt olisivat nyt aktiivisia, että ehtivät mukaan jo ensi talveksi, kertoo Niemi.
- Tässä on loistava potentiaali. Käytännössä me teemme investoinnin ja taloyhtiön pitää vain ottaa palvelu käyttöönsä. Palvelun hallinnoinnista ja ohjauksesta koituu meille kustannuksia, mutta takaamme, että senkin jälkeen taloyhtiöt tulevat säästämään energiaa ja samalla myös rahaa, Reho summaa.

Katri Kujanpää

12.9.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva