Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Rakkauslaulu on voimaannuttavaa ihmissuhdedraamaa

Kuva: Rakkauslaulu on voimaannuttavaa ihmissuhdedraamaa

Lapsettoman ikääntyneen pariskunnan Billyn ja Maggien, Ilkka Aro ja Anna-Maija Nissi, elämä on kaventunut päivästä toiseen toistuviksi rutiineiksi. Elämän ehtoota varjostaa taloon asettunut kolmas pyörä eli vaimon parantumaton sairaus. Tilanteen vääjäämättömyys nostaa pintaan menneisyyden tehdyt ja tekemättömät; sanotut ja sanomattomat. Luopuminen ja hyväksyminen nousevat näytelmän keskeisiksi teemoiksi.

Menneisyys konkretisoituu näyttämöllä nuorempana versiona pariskunnasta, jota näyttelevät Mirva Tolppanen ja Jussi Puhakka. Kerronta etenee saumattomasti kahdella eri aikatasolla. Näytelmän perustempo on verkkainen, eikä tämä tässä tapauksessa tarkoita, että näytelmä olisi tylsä; päinvastoin. intensiivisyys korostuu ja katsoja voi kaikessa rauhassa asettautua kerronnan pulssille.
Näyttelijätyöstä puhuttaessa mainitaan usein roolin sisäistäminen eli miten näyttelijä asettuu esittämänsä roolihenkilön nahkoihin. Rakkauslaulussa näyttelijät ovat 100-prosenttisesti läsnä. Rooleihin eläytyminen on uskottavaa. Katsojalle välittyy aito tunne; pateettisuudesta ei puhettakaan.
Rakkauslaulussa on samaistumispintaa yllin kyllin. Se on monessakin mielessä voimaannuttava kokemus.
Markus Tsokkisen suunnittelema lavastus on suorastaa nerokas. Näyttämön takaosaan on rakennettu vanhan kaksikerroksisen lautavuorisen talon julkisivu, johon on upotettu kodin keittiö ja yläkerta, jonne johtaa rappuset.
Unitulkinnoissa talo mielletään usein minuuden symboliksi. Tässä näytelmässä talo ei ole ainakaan pelkkä kulissa. Myös kannettava levysoitin kertoo omaa tarinaansa, puhumattakaan aikaa raksuttavasti herätyskellosta. Niukka kodinomainen näyttämövalaistus korostaa omalta osaltaan tilanteiden intiimiyttä.
Rakkauslaulu on Ihmissuhdedraamaa parhaimmillaan. Se ei pyri kosiskelemaan romanttisella kuorrutuksella vaan on ehdottoman rehellinen kaikessa. Rakkauslaulu on samalla sekä rujo että kaunis; inhimillisyydessään vavahduttava jopa pakahduttava.

Porin Teatteri: Rakkauslaulu. Käsikirjoitus: Abi Morgan. Suomennos: Reita Lounatvuori. Ohjaus: Tuomas Aitta. Rooleissa: Ilkka Aro, Anna-Maija Nissi, Jussi Puhakka, Mirva Tolppanen. Ensi-ilta pienellä näyttämöllä 1.9.2018.

Tarja Tiilimäki

 

5.9.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva