Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Neljä vuosikymmentä kunnallispolitiikan aitiopaikalla

Kuva: Neljä vuosikymmentä kunnallispolitiikan aitiopaikalla

Uuden Ajan eläkkeelle siirtyvä päätoimittaja Jukka Vilponiemi aikoo jatkaa kirjoittamista

41 vuoden taival samassa ammatissa ja saman työnantajan palveluksessa on nykyään suhteellisen harvinainen saavutus. Uuden Ajan eläkkeelle siirtyvän päätoimittajan Jukka Vilponiemen kohdalla tämä on kuitenkin totta. Jukan lehtimiesura Uudessa Ajassa alkoi kesätoimittajana vuonna 1975, jolloin hän sai ensimmäiseksi tehtäväkseen laatia satokatsauksen. Sittemmin Vilponiemen tekstitehtaassa on syntynyt juttu jos toinenkin ja kaikenmoista on tullut nähtyä ja koettua satakuntalaisen kunnallispolitiikan aitiopaikalla.
- Vakituisena toimittajana Uudessa Ajassa aloitin 15.6.1977. Olin juuri päässyt armeijasta.Työskentelin Porin toimituksessa, kunnes Huittisiin perustettiin kokopäiväinen aluetoimitus ja siirryin sinne. Huittisissa viihdyin pari vuotta, mutta sitten halusin taas palata Poriin.
Jukan työtehtävät toimituksessa ovat matkan varrella vaihtuneet moneen kertaan. Hän on ollut uutistoimittaja, työmarkkinatoimittaja ja vuodesta 1981 lähtien kunnallistoimittaja.
- Valtuustossa olen istunut kauemmin kuin useimmat valtuutetut, mutta ilman päätäntävaltaa. Sieltä valtuustosalin vasemmalta puolelta, seinän viereltä, olen seurannut, miten porilainen päätöksenteko toimii.
- Olen pyrkinyt kirjoittamaan objektiivisia uutisjuttuja, joissa ei oteta kantaa puoleen eikä toiseen, vaikka aina joskus olisi tehnyt mieli tuoda julki omakin mielipiteeni. Eivät ne demaritkaan aina oikeassa ole, Jukka hymyilee.
Politiikkaan, työmarkkinoihin ja kunnalliseen päätöksentekoon liittyvien juttujen lisäksi Jukka on kirjoittanut vaikka mistä. Juttureissut ovat vieneet välillä öljynporaustornin huipulle ja välillä syväsatama-altaan pohjalle.
- Ulkomaillakin olen käynyt juttureissuilla ja presidentin linnassa, mutta ilmakuvausta en koskaan uskaltanut mennä tekemään, Jukka nauraa.
Mieleen on jäänyt erityisesti yksi juttureissu, jolloin Jukka pääsi haastattelemaan presidenttiehdokkaana ollutta Mauno Koivistoa.
- Manu-ilmiö oli tuolloin kuumimmillaan. Mauno ja Tellervo Koivisto olivat tulossa junalla Poriin vaalitilaisuuteen. Minut ja Kari Suni lähetettiin Koivistoja vastaan Tampereelle. Minun oli määrä haastatella Manua junassa Tampereen ja Porin välillä. Kari otti kuvia.
- Turvamies haki minut istumaan Manun ja Tellervon viereen.Tarkoitus oli tehdä Manusta henkilöjuttu ja semmoisen teinkin, mutta hankalaa se oli, kun Tellervo kommentoi koko ajan siinä vieressä, että ”ei se noin mennyt!” Puolisen tuntia heidän kanssaan ehdin siinä junassa istua ja se hetki on jäänyt mieleeni mukavana juttukeikkana.

Päätoimittajan tehtävät Jukka Vilponiemi otti vastaan vuoden 2011 alussa. Siihen mennessä Jukka ehti elää mukana niin Uusi Aika -lehden loiston päivissä kuin epävarmassa tulevaisuudessakin.
- Kun aloitin Uuden Ajan toimittajana, toimitus sijaitsi Porin Antinkadulla. Päätoimittajana ja toimitusjohtajana oli Leo Nyberg ja toimituspäällikkönä Ulla Turkki. Vuonna 1980 toimitus ja Kehityksen Kirjapaino muuttivat uuteen toimitaloon Aittaluodon Kuninkaanlahdenkadulle. Tuolloin Uusi Aika -lehden levikki oli 18 000 ja ilmestymiskertoja oli kolme viikossa. Toimituksessa oli parhaimmillaan töissä 14 henkeä. Olimme kolmanneksi suurin demarilehti Suomessa, meitä isompia olivat vain kotkalainen Eteenpäin-lehti ja Demokraatti.
- Uuden Ajan kultakauden lopetti 1990-luvun lama. Lehden kasvun edellytyksenä olivat teollisuuden suuret työpaikat ja lehtiasiamiehet, jotka hankkivat tilauksia näillä työpaikoilla. Kun tuli lama, työttömyys ja työpaikkojen pirstaloituminen, hiipui asiamiasverkostokin pikku hiljaa. Lisäksi työttömyyden kurittamissa perheissä säästettiin lehtitilauksista, Vilponiemin pohtii.
Viimeiset kymmenen vuotta Uuden Ajan taival on ollut eloonjäämistaistelua. Jatkuvat muutokset ja sopeutuminen uuteen ovat olleet rankkaa aikaa henkilöstölle. Päätoimittajan työ taas on välillä tuntunut kivireen vetämiseltä.
- Lopullinen niitti viikkolehdeksi siirtymiselle oli se, kun SDP ei enää entiseen malliin arvostanut omaa puoluelehdistöään, vaan luotti siihen, että valtalehdissä saadaan ääni riittävästi kuuluviin. Lisäksi viestintätukea suunnattiin voimakkaasti sähköiseen mediaan.
- Yhä edelleen olen sitä mieltä, että SDP:n viestintästrategian muutos oli virhe. Vaikka puolueen viestintätuen jatkuva leikkaaminen on vaikuttanut Uuden Ajankin toimintaan, on pelastuksenamme kuitenkin ollut se, että lehden omistus on vahvasti satakuntalaisissa käsissä ja maakunnan järjestöväki on halunnut pitää oman lehtensä hengissä.
- Ja uskon, että omasta lehdestä on satakuntalaiselle demariväelle ollut pelkästään hyötyä. Onhan maakunta yhä SDP:n vahvinta aluetta.
Jukka Vilponiemi uskoo siihen, että Uusi Aika porskuttaa edelleen joitakin vuosia paperisena viikkolehtenä.Tosin SDP:n menestyksellä seuraavissa vaaleissa on melko ratkaiseva merkitys lehden tulevaisuudelle.
- Viime aikaiset gallupit antavat toivoa, kunhan tätä tilaisuutta ei vain mokata jäljellä olevana aikana ennen vaaleja.
Vilponiemi muistuttaa, että Uusi Aika ei ole pelkästään poliittinen lehti, vaan toimitus tekee journalismia laajalla sektorilla.
- Journalistiset periaatteet säätelevät myös työväenlehtien toimittajien työtä. Me emme ole puolueen toimitsijoita, vaan kerromme kaiken maailman asioista mahdollisimman objektiivisesti.

Eläkepäivilläänkin Jukka aikoo jatkaa vapaana toimittajana ja Uuden Ajan vakituisena avustajana.
- Kirjoittaminen on edelleen kivaa, enkä halua siitä kokonaan luopua. Mitään kirjaa en kuitenkaan aio kirjoittaa, vaikka asiaakin minulla ehkä olisi, Jukka myhäilee.
Lastenlapset pitävät huolen siitä, että tuffan aika ei eläkkeelläkään käy pitkäksi.
- Aion myös lisätä lukuharrastustani entisestään. Ja työ on vienyt niin mukanaan, että ystävyyssuhteiden vaaliminen on jäänyt aika heikoille. Jospa nyt minulla olisi mahdollisuus parantaa tätäkin osa-aluetta elämässäni. Ja lopusta ajasta pitää kyllä Anita-vaimoni huolen, joten ei tässä päästä sohvannurkkaan jämähtämään, Jukka naureskelee.

Maarit Kautto

29.8.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva