Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Liikkeelle!

Kuva: Liikkeelle!

Berliinissä järjestetyt yleisurheilun EM-kisat ja Suomen vaatimaton menestys herättivät taas kerran kiivaan keskustelun yleisurheilumme ja koko urheilumme tilasta. Taitaa olla fakta, että Suomen joukkue urheili omalla tasollaan, mutta kyvyt ja tekemisen taso eivät vaan riitä tällä hetkellä parempaan.

Maassamme on jo vuosikausia kannettu huolta ihmisten liikkumattomuudesta ja etenkin nuoremman sukupolven passiivisuus liikkumisen suhteen tuo yhä enemmän mustia pilviä tulevaisuuden taivaalle. Täytyy heti korostaa, ettei liikkumattomuudesta johtuva suurin ongelma suinkaan ole huono menestys kansainvälisillä urheiluareenoilla, vaan ongelma on huomattavasti laajamittaisempi aina kansantaloudesta alkaen. Toki yhä kasvavalla liikkumattomuudella on myös selkeä yhteys suomalaiseen urheilumenestykseen, koska laajemmista harrastajamääristä on huomattavasti helpompi ammentaa osaajia eri lajeihin.

Sydämestäni melkoisen ison palasen liikunnalle sekä urheilulle antaneena ja lähes kolmisenkymmentä vuotta useamman tunnin viikossa koululaisille liikuntaa opettaneena, rohkenen hämmentää tätä liikunta- ja urheilukeskustelua omalla suksenkepilläni. Menneinä vuosina liikkumattomuuden ongelma on tiedostettu ja nostettu tapetille monissa yhteyksissä. Samalla suomalaiskansalliseen tapaan ongelmaan on tietysti etsitty syyllisiä ja niitähän riittää.

Yksi useimmiten esille nostettu syyllinen liikkumisen vähenemiseen on tekniikan kehittyminen ja kaikki siihen liittyvät härpäkkeet tietokoneineen, nintendoineen ja kännyköineen. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että ensimmäinen iso tekijä liikkumisen vähenemiseen oli television ilmestyminen suomalaisiin olohuoneisiin yleisesti 1960-luvulla ja seuraavien vuosikymmenien ohjelmatarjonnan laajeneminen lähes ympärivuorokautiseksi kymmenine kanavineen. Siinä vaiheessa vielä ehdittiin liikkua, kun ohjelmatarjontaa oli kolmen kanavan verran alkaen pikkukakkosesta ilta viideltä ja päättyen perjantainakin jo yhdeltätoista Dallasin lopputunnukseen. Sotien jälkeen tälläistä ongelmaa ei ollut, sillä 1940-luvun lopun runsas urheiluseurojen perustaminenkin perustui ihmisten tarpeeseen kokoontua liikkumaan. Tällä on positiivinen vaikutuksensa vielä tänä päivänäkin, sillä 1930- ja 40-luvuilla syntyneet ovat todella aktiivisia liikkujia esimerkiksi erilaisissa eläkeläisille suunnatuissa vesijumppatuokioissa.

Yhtenä syynä liikkumattomuuteen on jollain ihmeen tavalla haettu myös koululiikunnasta ja sen muuttumisesta. Itse asiassa koululiikuntaa ei ole nykyään yhtään vähempää kuin ennenkään. Kouluissa kasvavana ongelmana on ennemminkin se, että lapsille ei tänä päivänä yleisesti ottaen voi opettaa liikuntaa eri lajimuodoissaan entiseen tapaan. Kyse on konkreettisesti siitä, että monia lapsia pitää opettaa lähtökohtaisesti pelkästään liikkumaan. Iso ongelma on myös se, että lasten liikunnalliset tasoerot kasvavat koko ajan. Osa lapsista harrastaa todella paljon urheilua ollen mukana ohjatussa seuratoiminnassa ja osa taas ei ollenkaan. Lisäksi monet lapset ja nuoret harrastavat liikuntaa vain ohjatussa seuratoiminnassa ja erittäin tärkeä omatoiminen liikkuminen on vähäistä myös heidän keskuudessaan. Valitettavasti muutaman vuosikymmenen takainen lasten ja nuorten hakeutuminen kentille pelaamaan iltapäivisin on lähes tyystin hävinnyt.

Fakta on, että liikuntatottumusten oppiminen lähtee tänäkin aikana kotoa. Kodin ja vanhempien esimerkki kantaa tässäkin asiassa melkoisen pitkälle. Siksi olisikin hyvin tärkeää, että jokaiselle lapselle annetaan kotoa mahdollisuus liikkumiseen. Lasten kanssa pitää lähteä liikkumaan. Näin tehdään Norjassa ja tulokset ovat nähtävissä. Suomen ja Norjan välisessä liikuntakulttuurissa on perustavaa laatua oleva ero. Tuntuu siltä, että Norjassa nautitaan liikkumisesta perhekunnittain. Esimerkiksi Oslon lähimetsät täyttyvät ympärivuotisesti niin lapsista kuin aikuisistakin. Meillä Suomessa varsinkin alle viisikymppinen mies on harvinaisuus pururadalla.

Liian usein ihan perusliikunnan harrastamisen yhteydessä puhutaan rahasta. Väitän, että jopa ilmaiseksi Suomessa on mahdollisuus lähteä liikkumaan laadukkaasti. Nyt haastankin kaikki Uuden Ajan lukijat liikkumaan tulevan syksyn aikana yksin ja eri porukoissa. Jokainen haastakoon myös itsensä !

Mukavaa ja liikunnallista syksyä kaikille.

Harri Lehtonen, Satakunnan sosialidemokraattien puheenjohtaja

 

29.8.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva