Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Syksy saa…

Kuva: Syksy saa…

Syksyn merkit värisevät ilmassa. Olemme saaneet eteläisen, monen kaipaaman lämpimän ilmanalan kotikonnuillemme. Pahempi tilanne on, jos taustalla on luonnontilan isompi ekologinen häiriö.

Poliittisesti elettiin rauhallista suvea, jonka keskeytti kahden mahtimiehen, Vladimir Putinin ja Donald Trumpin kohtaaminen Helsingissä. Lähiviikkoina nähdään, mikä jää palaverin anniksi. Joidenkin kansanedustajien luopumiset eduskunnasta ovat myös nousseet uutisiksi. Perussuomalaiset loputtomine sekoiluineen ja Paavo Väyrynen täyttävät loput uutistyhjiöstä.
Tämän kirjoituksen ilmestyessä päivänvaloon, lämpö riihessä on jo noussut melkoisiin lukemiin. Asenteet ja puheet kovenevat. Suomen viettäessä itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta tuntuu siltä kuin olisimme uudestaan lähtötilanteessa vuonna 1918. Luokkaerot kasvavat ja entistä harvemmilla tuntuu olevan tosissaan halua lähteä ilmiselvien epäkohtien kimppuun. Miksi? Koska siitä nykyajan omat oligarkit eivät yhtään tykkää.
Tuskin löytyy maailmassa toista maata, jossa puolue voi 0,8 prosentin kannatuksella toimia yhtenä päähallituspuolueena. Kun kansan ydin on terve, on tämäkin tosiseikka kääntynyt kuvaavan vitsin muotoon: Monella perussuomalaisella senaattorilla on alkoholia usein veressä enemmän kuin em. maaginen luku 0,8! Kun uskonnonvapauslaki tuli voimaan Suomessa ensi kerran vuonna 1923, vaikuttaa siltä, ettei sekään merkitse yhtään mitään. Kaksi maamme uskonnollista pienryhmää, katoliset ja jakaantuneen lestadiolaisen liikkeen yksi pieni haara nauttivat selkeää erivapautta. Ulkoministerin irtiotot herättävät suurta huomiota, jopa pahennusta maailmalla. Jos hänen sooloilustaan rakennetaan välikysymys, se tuottaa vain tarpeetonta huomiota.
Kun henkilöistyminen politiikassa nousee esiin, sillä on negatiivinen kääntöpuolensa. Asiaosaaminen ja asiaosaajat joutuvat tahtomattaan sivuraiteelle. Entistä useammin pitäisi kysyä ”miksi”, ”mikä on tämän taustana” tai ”mikä olisi parempi vaihtoehto”. Viihdettä ja showta ei tietenkään enää saada pois politiikan torilta, mutta sen määrää pitää karsia.
Sipilän (kesk.), Orpon (kok.) ja Soinin, nyk. Terhon (sin.) hallituskausi on merkinnyt kylmää kyytiä pienituloiselle väestönosalle ja heitä on runsaasti, jopa keskustapuolueen piirissä. Usein ihmettelen sitä, miten kokoomus ja keskusta ylipäänsä voivat istua samassa hallituksessa. Puolueiden lähtökohdat ovat täysin vastakkaiset. Vain Forssan emäntä Sirkka-Liisa Anttila ihmettelee tätä selkeästi ääneen.
Viime päivinä on ilmestynyt kaksi Sauli Niinistöstä kertovaa elämäkertaa. Kannattaa lukea ne huolella ja erityisesti myös rivien välit.
Kokoomus on muuten toiminut hallituspuolueena yhtäjaksoisesti vuodesta 1987, lukuunottamatta vuosia 2003 – 2007 (Anneli Jäätteenmäen ja Matti Vanhasen l hallitus.) Myönteiset saavutukset puuttuvat ja mainostoimistot selittävät rahvaalle asiat parhain päin.
Voisiko keväällä rohkeasti etsiä vaihtoehtoja markkinaliberalismille ja loputtomalle yksityistämisvouhotukselle?

22.8.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva