Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kulttuuripersoon Kalle Luotonen nauttii eläkepäivistä

Kuva: Kulttuuripersoon Kalle Luotonen nauttii eläkepäivistä

Vanhan Rauman tunnelmallisessa kahvilassa tervehtii tulijaa Kalle Luotonen, huomenna 80 vuotta täyttävä näyttelijä, ohjaaja ja kirjailija. Hän haluaa tarjota toimittajalle talon erikoisuuden, punssileivoksen ja hymyillen kehuu sitä makeaksi makuelämykseksi vailla vertaa. Tarjous siis täytyy ottaa vastaan ja se osoittautuukin Luotosen kehujen veroiseksi. Kahvin lomassa saan kuulla kiehtovan elämäntarinan, joka osoittaa sen, että ihmisen pitää rohkeasti tarttua haaveisiinsa ja edetä niiden mukana.

Kalle Luotonen on lähtöisin Eurasta, ”syrjäisen kylän Turajärven syrjäisimmästä torpasta”, hän kuvailee.
- Minulla oli kolme vanhempaa sisarusta ja 15 vuotta vanhempi kehitysvammainen veli. Lapsuutta leimasivat punakaartissa selvinneen, Tammisaaren vankileiriltä armahduksen saaneen isämme kokemukset ja pienestä kuuden hehtaarin torpasta töin tuskin saatava elanto, Luotonen kertoo.
- Olin viidentoista, kun äitini kuoli syöpään ja jäimme isäni ja veljeni kanssa asumaan torppaan. Niin sanotut tavalliset ihmiset karttoivat meitä, joskus isäni vanhat kaverit kävivät kyläilemässä, muistelee Luotonen.
Hän haaveili kuitenkin jo nuorena kulttuurista, laulusta ja teatterista.
- Äidin puolen suvussa oli laulua ja kulttuurin osaajia. Isoenoni oli arkkiveisuntekijä Frans Järvinen, joka sävelsi Euran balladin ja oli myös itseoppinut lakimies, joka käräjillä tuossa puolusti renkejä ja torppareita. Mietin että semmoinen mies minäkin haluaisin olla, hän kertoo.
Euran kunnan henkisissä kilpailuissa Luotonen sai haaveilleen vahvistusta.
- Lauloin ”Miks leivo lennät Suomehen” ja osallistuin myös kirjoituskilpailuihin. Palautteessa sanottiin, että minun kannattaa jatkaa. Se oli pieni, mutta olennainen asia siinä, että uskoin itseeni ja uskalsin jatkaa haaveilua paremmasta, kertoo Luotonen.
- Kerran Euran kirkonkylän herrat halusivat maatalouskerholta ohjelmaa tilaisuuteensa. Menimme äitini kanssa linja-autolla kirkonkylään suureen kartanoon, jossa lauloin. Herrat laittoivat lautasen kiertämään ja keräsivät rahaa, lautanen oli täynnä seteleitä ja minulle todella outo näky. Seuraavana päivänä menimme äitini kanssa Työväen osuusliikkeen kassaan Turajärven Kehään ja talletimme rahat minulle, muistelee Luotonen.
Luotonen lähti Rauma-Repolan telakalle töihin 18-vuotiaana ja siellä sattui tapahtuma, jota ilman kertomus voisi olla toisenlainen.
- Olin ruostetta harjaamassa ja lankku putosi päähäni. Se viisti etupuolelta niin, että nenänpääni meni poikki ja rinnukseni verille. Olin pitkään sairaana ja mietin, että jos nyt en tee, en tee koskaan. Kirjoitin Rauman teatterin johtajalle kirjeen ja kysyin, olisiko heillä paikkaa ovimiehenä tai lavasteiden kantajana. Halusin niin päästä mukaan teatteriin. Johtaja kutsui minut juttusilleen ja teatterissa oli samaan aikaan lauluharjoitukset Mustalaisruhtinatar-operettiin. Hän kehotti minua laulamaan ja huudahti sitten, ”Teillähän on täydellinen metallinen tenori- ääni” ja niin minusta tuli opeterin kuoron jäsen, tarinoi Luotonen.
Innostus teatteriin oli vahva, Luotonen pyöräili Turajärveltä aamulla Rauma-Repolaan, sieltä teatteriin ja taas illalla kotiin, linja-autokyytejä kun ei kulkenut. Raumalta alkanut teatterilaisen matka vei Luotosen Kokkolan kautta Rovaniemelle, sieltä Kajaaniin ja 1980-luvulla takaisin Raumalle.
- Kun pääsin harjoittelijaksi Rovaniemen teatteriin, niin työhöni kuului myös kirjallisen järjestäjän työ. Se tarkoitti, että kirjoitin sanomalehtiin puffeja näytelmistä ja toimitin Rovaniemellä viiteen sanomalehden toimitukseen polkupyörällä. Puffin piti olla asiallinen, ei saanut petkuttaa mutta samalla piti olla houkutteleva. Lapin Kansan kulttuuritoimittaja Armi Harju ohjeisti minua kirjoittamisessa ”puolet pois ja loppu lyhyesti”. Sain myös tehdä haastatteluja, mm. Ansa Ikosesta ja Anita Välkistä, joka oli minulle kuin jumalatar, nauraa Luotonen.
- Rovaniemellä teatterin johtajana oli Esko Länsineva, joka kannusti minua kirjoittamaan dramatisoinnin Timo K. Mukan ”Laulu Siperian lapsista”. Näin tein, se otettiin ohjelmistoon ja sain siitä valtionpalkinnonkin ja jälleen lisää vahvistusta ja uskallusta yrittää ja jatkaa eteenpäin, kertoo Luotonen.
- Kajaanin kaupunginteatterin aikoina korpikommunistit ja taistolaiset olivat siellä voimissaan. Niin minultakin tultiin kysymään että ”Eikös Kalle nyt olisi aika hankkia jäsenkirja aitoon työväenpuolueeseen.” Vastasin, että minulla on kauan ollut sen vanhimman ja vakaimman työväenpuolueen jäsenkirja ja sitä en vaihda, kertoo Luotonen.
- Tuolloin me sosiaalidemokraattiset näyttelijät ja kulttuurihenkilöt esiinnymme usein demareiden vappujuhlissa. Muistan kerran puhujana olleen Paavo Lipposen, joka viereen pääsin istumaan lounaalla Osuusliike Lapinnevan ravintolassa. Lipponen tiedusteli, mitä kannattaisi syödä ja häkeltyneenä kerroin, että kana bonne femme on oma suosikkini ja sitä Lipponenkin sitten tilasi, muistelee Luotonen.
Rauman teatterissa pitkän vaikuttanut, nyt kotiseudullaan eläkeläispäivillä viihtyvä Luotonen sai muutama vuosi sitten merkittävä tunnustuksen.
- Panteistisena ihmisenä valmistaudun juhannukseen aina ilolla, mutta vuoden 2013 juhannus on ikimuistoinen. Sain kirjeen hienossa valkoisessa kirjekuoressa, jossa oli valtioneuvoston logo. Kirjeessä kerrottiin, että minulle oli myönnetty valtion taiteilijaeläke. Itkin ilosta miltei koko juhannuksen, kertoo Luotonen vieläkin selvästi liikuttuen.
Lukuisten näytelmien ja dramatisointien lisäksi Luotonen on kirjoittanut laulunsanoja, runoja, kertomuksia, teatteriarvosteluja sekä taiteilijahaastatteluja. Taiteilijaeläkkeen lisäksi hän on saanut muun muassa Suomen näyttämötaiteen kultainen ansiomerkin, Länsi-Suomen taidemitali näytelmäkirjailijalle, Satakunnan Kirjallisen Kerhon Nortamo-palkinnon, Pro Eura -mitalin ja Näytelmäkirjailijoiden valtionpalkinnon.
Syntymäpäiväänsä Kalle Luotonen juhlii hallitusti pienessä piirissä.

Katri Kujanpää

22.8.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva