Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ladakerhon varapuheenjohtaja: Ajan vain suurvaltojen autoilla

Kuva: Ladakerhon varapuheenjohtaja: Ajan vain suurvaltojen autoilla

Harvoin, jos koskaan, voi sanoa yhdistyksen perustamisen liittyvän sketsiin. Näin on kuitenkin käynyt Lada Kerho ry:lle, jonka juuret juontavat Kummeleihin. Suositussa sarjassa kokoontui Ladamiehiä. Ei mennyt kuin muutama vuosi, niin jo vuonna 1995 lausuttiin yhdistyksen syntysanat. Teslalla pääsee maailman ympäri, mutta Ladalla se on paljon jännittävämpää. Yhdistyksen varapuheenjohtajan, porilaisen Jori Kymäläisen päivittäiseen elämään kuuluu oleellisesti itäauto.

- Lada on sympaattinen. Se on yleisesti tunnettu merkki, niitä on valmistettu paljon, huolto onnistuu kotimekaanikolta ja varaosia saa helposti, luettelee innostustaan Jori Kymäläinen.
Ladan vanhan maineen tuntevat kaikki, mutta nykynuoriso näkee sen kiehtovana, toisin kuin 80-luvulla, jolloin auto oli merkki taatusta vasemmistolaisuudesta.
- Romuttamoilla murehditaan, miten uusia autoja tuodaan hävitettäviksi, kun niitä ei saada enää korjattua. Olisi monin tavoin ekologisempaa korjata vanhaa, kuin valmistaa uusia. Sitä paitsi Ladan voi korjata ilmastointiteipillä ja rautalangalla, ei siihen tarvita erikoislaitteistoja, nauraa Kymäläinen.
Kymäläinen ja 3-4 hengen porukka on päättänyt valloittaa maailman tällä sympaattisella itäautolla. He ovat reissanneet läpi Venäjän, Yhdysvaltojen Amerikan, käyneet Monacossa ja Muurmanskissa.
- Kaveri osti kahdella kahvipaketilla farmari-Ladan. Himoitun ja halutun, eli sen ainoan oikean, jossa on pyöreät lamput. Mietittiin heti, että lähdetään Muurmanskiin ja kyllä se auto parissa viikonlopussa kuntoon saadaan. Ei se ihan niin mennyt, kun sekä moottori että kuluvat osat vaihdettiin. Reissu kuitenkin tehtiin ja opittiin paljon, sillä autossa esiintyi kaikki mahdolliset lastentaudit, muistelee Jori.
Muurmanskissa pojat kävivät 2012, mutta nälkä kasvoi ja seuraavana oli vuorossa Monaco. He käväisivät vain toteamassa Ferrarit ja maan kalliin hintatason. Tämä oli vasta alkua. Syksyllä 2014 syksyllä kutsui Yhdysvallat. Auto laivatiin Los Angelesiin ja pojat lentokoneella perässä. Tarkoituksena oli ajaa läpi mantereen New Yorkiin, itärannikolle. Kuukauden kestänyt matka oli hyvin suunniteltu.
- Kaikkein tärkeintä automatkaamisessa on ennakoiva huolto, kunnon katsastus, toimiva porukka ja humoristisuus. Tosikoille tämä ei sovi. Los Angelesissa sattui peltikolari. Siellä me 40 asteen helteessä paukutimme vasaralla lommot suoriksi, olihan meillä omat työkalut mukana, kertoo Jori.
Matka taittui Texasin, Omahan ja Tenneseen kautta New Yorkiin. Poikien vaatimustaso hotellien suhteen on sekin yksimielinen, ei mitään luxusta. Las Vegasissa hotelli maksoi 30 euroa yöltä. Sen lisäksi käteen lyötiin drinkkilippuja ja vielä pelimerkkejäkin yksikätisiä varten. Perillä oli koettava myös Manhattan.
- Ruuhka yllätti, vaikka meillä oli tuttu opas. Poliisit ohjasivat liikennettä joka risteyksessä. Mutta meidän oli saatava valokuvat todisteeksi, sanoo Jori.
Porukka, jonka nimi on Hoponderos, on ajanut myös Venäjän läpi. Matkaa tehtiin taas päinvastaiseen suuntaan, eli Vladivostokista Pietariin. Ladaletkassa oli tällä kertaa kolme autoa. Siperian läpi kulkenut reitti oli sikälikin erikoislaatuinen, että yksi etapeista oli Togliatti.
- Pitihän Ladoille näyttää mistä ne ovat kotoisin, sillä tiedämme varmuudella, että kaikki Suomeen tuodut Ladat on valmistettu juuri siinä Togliattin tehtaassa. Hetki oli tunteellinen, vakuuttaa Jori.
Matkoilla on harvoin ongelmia, ja jos niitä tulee, ne ratkaistaan yhdessä. Huollot tehdään itse ja sattuneesta syystä, varsinkin Venäjällä varaosat ovat halpoja. Kun majoitukseen suhteen ollaan vaatimattomia, ei rahaakaan kulu kuin polttoaineisiin.
- Saahan tähän silti kulumaan rahaa, jos niin haluaa. Olen tällainen hybridiharrastaja ja tallissani on myös muutama 60-luvun jenkkiauto ja Volvokin. Sanonkin aina ajavani vain suurvaltojen autoja, olihan Ruotsikin suurvalta joskus 1600-luvulla, naureskelee Samkissa järjestelmäasiantuntijana toimiva Jori.
Tulevan syksyn matka Iso-Britanniaan jää häneltä väliin. Juuri avioitunut Jori Kymäläinen kertoo, että perhesyistä. Vaimo ei ole erityisen kiinnostunut autoista, mutta yrittää sopeutua miehensä autoharrastukseen. Perheen mies saattaa nimittäin päättää lähteä kebabille Istanbuliin. Näinkin on päässyt käymään, että voimia vaan vaimolle.

Leea Pennanen-Salli

15.8.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva