Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Koulut alkavat monissa kunnissa tänään

Kuva: Koulut alkavat monissa kunnissa tänään

Monissa perheissä eletään tänä aamuna jännittäviä hetkiä. Opetushallituksen arvion mukaan noin 61 000 ekaluokkalaista aloittaa koulunkäyntinsä tänä syksynä.

Koulujen aloituspäivä ei ole jännittävä vain lapselle, vaan se on sitä myös vanhemmille. Vaikka asiaan on valmistauduttu huolella jo keväästä lähtien ei tunnekuohuilta olla vältytty Cygnaeuksen koulun ekaluokalla aloittavan Tomas Paleniuksen perheessäkään.
- Minua jännittää tosi paljon. Jännittää koulu ja se, miten saadaan koulumatka sujumaan ja vielä sekin saako lapsi kavereita koulussa. Me molemmat vanhemmat ollaan saattamassa Tomas kouluun ja ollaan vastassa myös, onhan tämä meillekin kokonaan uusi asia, sanoo Tomasin äiti Sara Kahila.

Palenius-Kahilan perheessä valmistautuminen kouluun aloitettiin jo hyvissä ajoin eskarin puolella. Koulun tutustumispäivä vähensi kaikkien jännitystä. Koulureppu käytiin ostamassa tuffan kanssa ja muut isovanhemmat ovat lupautuneet auttamaan kännykän ostossa.
- Koulureittiä on käyty läpi ja se kävellään yhdessä niin kauan, kuin siihen on tarvetta. Luulen että fiksu poika kun on, Tomas oppii sen nopeasti. Ehkä pelottavin asia ikinä on päästää lapsi liikkumaan yhtäkkiä yksin liikenteeseen, sanoo Sara Kahila.

Oppilaiden määrä on noussut hiljalleen viimeisten viiden vuoden aikana. Nyt ekaluokkalaisia on 61000. Kaikkiaan peruskouluissa opiskelee arviolta 560 000 oppilasta. Enää ei puhuta avainkaulalapsista. Aamu- ja iltapäivätoiminta kirjattiin perusopetuslakiin vuonna 2004 Eeva Ahtisaaren käynnistämän keskustelun ansiosta. Koululaisten ohjattu iltapäivätoiminta on tarkoitettu 1. ja 2. luokan oppilaille sekä 1-9-luokkien erityisoppilaille.

Porissa ja Raumalla iltapäivätoimintaa järjestetään kello 17 asti kaikkina koulupäivinä. Nopea soittokierros Poriin ja Raumalle kertoo palveluiden erilaisuudesta.
-Rauman kaupungilla on 18 paikkaa iltistoimintaa varten, se vastaa noin 90% koko tarjonnasta, eli tilanne on hyvä. Loput on järjestetty ostopalveluina mm. Rauman normaalikoululta, Rauman Avokas ry:ltä ja Rauman seudun 4H-yhdistykseltä. Ryhmät ovat lähes täynnä, vain muutamia hajapaikkoja on jäljellä, sanoo Rauman iltistoiminnan esimies Jutta Liiten.

Porin iltistoiminnasta vastasi aiemmin lähes kokonaan Satakunnan urheiluliito TUL, mutta se hävisi tarjouskilvassa toiselle yksityiselle palveluntarjoajalle, Pilke Oy:lle, jolle jäi nyt järjestämisvastuu. Kilpailutus nosti myrskyn, josta keskustellaan vielä pitkään. Prosenttiluvut Rauman kanssa ovat aivan päinvastaiset.
-Kaupunki järjestää itse toimintaa vain muutamassa koulussa, eli Ahlaisissa, Kankaan koululla, Herttuan koululla ja Söörmarkussa. Lopuista vastaa yksityinen Pilke Oy. Paikat ovat täynnä ja vain muutamia lapsia on jonossa. On myös kehuttava nykyvanhempia. He hakevat iltispaikkoja ajoissa ja varmistavat näin, että lapsella varmasti on hoito koulun jälkeen, sanoo Porin sivistystoimialan toimistosihteeri Leila Marttila.

On iltapäivätoimintaa järjestävä taho kuka tahansa, on vanhempien luotettava siihen tarjontaan mitä on. Suomen korkeatasoinen koulujärjestelmä ilmaisine kouluruokailuineen on suomalaisille vanhemmille itsestäänselvyys.
-Tomakselle on varattu iltispaikka, joka toimii omassa koulussa ja sen tarvetta arvioidaan, kun nähdään, millaiseksi päivän rytmitys muuttuu. Koulupäivät loppuvat niin aikaisin työpäivään nähden. Iltikseen liittyvä kuohunta on uutisoinnista tuttu ja ikävältähän se näyttää kaikin puolin, mutta koska olemme molemmat töissä, olemme tietyllä tavalla ”pakkotilanteessa”. Emme voineet kohun antaa vaikuttaa päätökseen, kertoo Tomasin äiti, Sara.

Leea Pennanen-Salli

8.8.2018 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva