Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Järjestötoimija, näillä vinkeillä kohti kokoussyksyä

Elokuun koittaessa moni järjestökin palaa kokoustauolta. Syksyn tapahtumat, jäsenhankinta ja ensi vuoden suunnittelu on varmasti kaikilla agendalla järjestön luonteesta riippumatta.

 

- Tämä ensi vuoden toimintasuunnitelma. Nyt pitäisi miettiä, mitä tehdään? Ja jäsenhankinta, sitäkin pitäisi aktivoida? Ei tänään kyllä oikein ehdi. Ei ole nyt kyllä mitään ideoita. Sovitaan hei erikseen joku ilta, mulla on kyllä aika täyttä kalenterissa, mutta jossain välissä sitten kyllä.

Kuulostiko tutulta? On arvioitu, että yhdistysten jäsenmäärästä noin 10-15 prosenttia toimii aktiivisesti ja tuo arvio lienee liki totuutta. Sadan hengen yhdistyksessä se tarkoittaisi noin 10-15 hengen ydinjoukkoa, joka toimii hallituksessa tai johtokunnassa ja on yleensä liikkeellä aina, kun jotain tehdään. Sitten on se seuraava rinki, ne henkilöt, jotka silloin tällöin osallistuvat ja sitten ne, jotka eivät osallistu vaan haluavatkin olla vain rivijäseniä, haluavat kuulua yhdistykseen ihan vaikka kannatuksen vuoksi, mutta eivät halua toimia aktiivisesti.

Vapaaehtoista yhdistystoimintaa tehdään omalla ajalla ilman palkkaa. Siksi on selvää, että ideointiin, toiminnan uudistamiseen, ongelmien ratkaisuun ja muuhun ei voida samalla tavalla varata aikaa kuin yrityksissä ja työpaikoilla. Toimintaa on kuitenkin järjestötyössäkin mahdollista tehostaa ja fasilitoinnin keinoin saada yhdessä aikaan enemmän.

Fasilitointi tarkoittaa yksinkertaisimmillaan toimintaa, jonka tarkoituksena on helpottaa muiden toimintaa ja se voi olla keino, jolla vapaaehtoistoiminnasta saadaan ilo irti melko yksinkertaisillakin menetelmillä. Fasilitoinnista löytyy oppaita ja kirjoja ja monessa järjestössä on omasta takaakin, ainakin kattojärjestötasolla, henkilöitä, jotka ovat kouluttautuneet fasilitointiin.
Muutamalla ammattilaisen vinkillä voi kuitenkin kuka tahansa saada kokoussyksystään enemmän irti. Piritta van der Beek on suomalaisen Grape Peoplen toimitusjohtaja ja ammattifasilitaattori. Hän on fasilitoinut työpajoja ja kehitysprosesseja ja valmentanut fasilitointia jo vuodesta 2001.

Van der Beekin mukaan fasilitointi on juuri se keino, jolla saadaan vapaaehtoistoiminta paremmin mukaan
- Yritysten ja vapaaehtoistoiminnan fasilitoinnissa ei suoranaisesti ole eroja, mutta vapaaehtoistyössä merkitys korostuu. Fasilitointi on itse asiassa juuri se keino, jolla vapaaehtoistoiminnassa olevia saadaan paremmin mukaan, kertoo van der Beek.

Mitä sitten pitäisi tehdä, etteivät fläppitaululle jälleen kerran kirjaillut ideat tai toiveet päädy saunan sytykkeiksi tai henkiseksi painolastiksi ilman toteuttamisen mahdollisuuksia?
- Fasilitoinnin prosessin voi tiivistää kolmeen vaiheeseen: selkeytykseen, ratkaisuihin ja toimenpiteisiin. Jos esimerkiksi selkeytys jää tekemättä, voi olla, että osallistujilla on eri näkemys siitä, miksi ollaan koolla, muistuttaa van der Beek.

Katri Kujanpää

Lue lisää printtilehdestä tai osta irtonumero 1,5 € hintaan Lehtiluukusta.

8.8.2018 09:06

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva