Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Taksiautoilijoiden piinaviikot – valituksia ja kanteluita

Kuva: Taksiautoilijoiden piinaviikot – valituksia ja kanteluita

Taksimaailmassa kuohuu, muutokset seuraavat toisiaan, autoilijat ovat ymmällään ja osin vihaisiakin. Heinäkuun alusta voimaan astunut taksiliikennelaki on herättänyt enemmän kysymyksiä, kuin vastauksia.

Liikenteen turvallisuusvirasto, Trafi ilmoittaa, että uusia taksiliikennelupia on reilun viikon aikana myönnetty yli 400 kappaletta. Taksinkuljettajien ajolupia on puolestaan myönnetty yli 200. Autoilijoiden ja asiakkaiden taholla on pelätty, että taksiajojen hinnoittelussa päädytään jopa huutokauppaan. Sitäkin mietitään, keitä ratin takaa löytyy, kun ajoluvan saa kuka tahansa, joka täyttää Trafin vaatimukset. Eniten hylkäyksiä on tullut, kun hakijan paikkakuntatietoudessa on ollut puutteita. Kokeen tekijä ei siis ole tuntenut seutua, jolla aikoo ajaa.

Satakuntalaisia taksiautoilijoita harmittaa erityisesti Satakunnan aluetaksi Oy:n häviäminen kyydinvälitystarjouksissa turkulaiselle Lounais-Suomen taxidata Oy:lle. Toinen takaisku koettiin, kun oma yhtiö hävisi Porin perusturvan ajot, jotka nekin menivät Turkuun. Molemmista tarjouskilpailuista on tehty valitukset, toinen Porin kaupungille ja toinen markkinaoikeuteen. Monien käänteiden jälkeen autoilijat päätyivät erottamaan toimitusjohtajansa Hannu Ahon. Nyt haussa on uusi, mutta nimike on vaihtunut toimitusesimieheksi.

Ensi viikolla alkavat koulut lisäävät taksien kiireitä. Erityislapset ja haja-asutusalueiden lapset viedään kouluihin ja hoitopaikkoihin.
- Porin sivistyslautakunta käytti sovitun optionsa ja saimme pitää sentään koulukyydit, iloitsee Satakunnan taksiautoilijoiden puheenjohtaja Juha Mäntylä.

Tähän ne ilonaiheet lähinnä jäävätkin. Kela tiedottaa, että kelataksien välitys toimii koko maan mittakaavassa jo hyvin ja viime viikolla tilatuista matkoista 98 % hoidettiin moitteettomasti. Satakunta ei kuulu noihin prosenttilukuihin. Tämän vuoksi Juha Mäntylä päätyi tekemään henkilökohtaisen kantelun Eduskunnan oikeusasiamiehelle.
- Pyysin tutkimaan, onko Kela rikkonut virkavastuulakia salliessaan tietoisesti palveluntuottajan, jolla ei ole riittävää määrää henkilökuntaa, laitteita eikä sopimusautoilijoita, aloittaa toiminnan 1.7.2018. Tavallisen kansalaisen mielestä näin on, sanoo Mäntylä.

On ilmennyt, että kilpailun voittaneen yrityksen toiminta ei ole palvelukuvauksen edellyttämää tasoa. Sairaat asiakkaat ovat joutuneet odottamaan kyytejään ja pahimmissa tapauksissa auto ei ole tullut ollenkaan.
- Onhan se selvä, että jos Satakunnan noin 330:sta autoilijasta vain 50-60 lähti yhteistyöhön LSTD:n kanssa, ei yhtiöllä yksinkertaistakaan matematiikkaa soveltaen, ole riittävästi kalustoa eikä kuljettajia! Maakunnan tilanne on vielä pahempi. Mm. Karviassa, Kokemäellä ja Luvialla ei ole yhtäkään sopimuksen tehnyttä autoilijaa, kertoo Mäntylä huolestuneena.

Suurin kynnys kieltäytyä yhteistyöstä oli turkulaisen kyydinvälittäjän vaatimus uusia mittaristot autoissa. Kyseessä on leasinglaitteet, joiden vuokra-aika on kaksi vuotta.
- Meillä on vähän aikaa sitten asennetut yhteydenpito- ja laskutuslaitteistot autoissa. Satakunnan taksiautoilijoiden säännöissä sanotaan, että kaksia laitteita ei voi olla. Uusien laitteiden avausmaksu olisi ollut 300e ja vuokrahinta sen jälkeen 150e/kk. Asiasta ei voinut neuvotella. Myös tulot ovat pudonneet. Toukokuussa skenaario oli 20%, ja se on nyt toteutunut, sanoo monen suulla puhuva Mäntylä.

Yksi LSTD:n kanssa sopimuksen tehneistä on taksiautoilija Teemu Lahdenperä.
- Ennen sopimusta minulla oli tarkoitukseen sopiva invataksi. Koska sopimuksen kesto on vähintään 3,5 vuotta, uskaltauduin investoimaan vielä kahteen autoon lisää. Mutta ihan mieluinen päätös tämä ei ollut minullekaan, koska kyytien alennusprosentti oli neuvoteltu meiltä autoilijoilta kysymättä. Näin tässä kuitenkin myös markkinaraon, joka oli kannattavaa täyttää, sanoo Teemu Lahdenperä.

Erityisesti asiakkaista on Lahdenperäkin huolissaan.
- Ensimmäinen viikko oli vaikea, mutta syksyn aikana tulee kokemusta lisää ja joulun aikoihin ollaan asiassa viisaampia.

Kommentin saaminen LSTD:n edustajilta ei useammasta yrityksestä huolimatta tuottanut tulosta. Toimitusjohtaja Tapani Ekuri viestittää olevansa paikalla seuraavan kerran 6.8. ja hallituksen puheenjohtaja Olli Pietilää ei tavoitettu puhelimella eikä sähköpostilla.

Leea Pennanen-Salli

1.8.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva