Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kenen joukoissa seisot?

Kuva: Kenen joukoissa seisot?

Kun Porissa kesä 2018 ristittiin superkesäksi, tarkoitettiin sanonnalla monipuolisia ja samanaikaisia kesätapahtumia. Tapahtumakesän kylkiäisinä saimmekin harvinaisen pitkän helleputken ja trooppisen hikiset yöt, joille ei loppua vieläkään näy. Hellekesä ei hikoiluta vain Satakunnassa tai Suomessa, vaan paahde on jämähtänyt koko pohjoisen pallonpuoliskon ylle, ja yhä helteisempinä kesämme jatkuvat, ellei ilmastonmuutoksen torjuntaan herätä maailmanlaajuisesti.

Kolmannentoista kerran järjestetyn SuomiAreenan suosikkipaikoiksi nousivat juomapisteet sekä keskustelulavojen varjopaikat, mikäli niitä vain löytyi. Tämän vuoden areenauutuudesta, eduskuntapuolueiden puheenjohtajien seitsemänminuuttisesta arvopuheesta, tuli monella tapaa kuuma ja ensimmäisinä Porin ”torilavagrillillä” saivat arvojaan esittää vihreiden Touko Aalto ja demareiden Antti Rinne. Antin arvovalintana on oikeudenmukaisuus, ja hän perusteli sen ytimekkäästi tarkoittavan kaikkien loukkaamatonta ja jakamatonta ihmisarvoa, tasa-arvon edistämistä kaikilla yhteiskunnan ja politiikan tasoilla.

Antin joukoissa on minunkin helppo seistä. Puheenjohtajamme tavoin kammoksun vääjäämättömänä vain yhden vaihtoehdon Suomea ja erityisesti viime vuosina vallinnutta tapaa perustella poliittiset päätökset vain talouden ja markkinoiden ehdoilla. Puheenjohtajamme erinomainen arvopuhe, jota jopa puheiden kommentaattoriksi kutsuttu Jari Sarasvuo paikoin kiitteli, linkittyi vahvasti puolueemme linjauksiin. Onhan tavoitteemme nykyistä tasa-arvoisempi ja oikeudenmukaisempi yhteiskunta, jossa kaikki saavat kokea osallisuutta ja jossa kaikki pidetään mukana. Erityisesti työelämän epäoikeudenmukaisuuksiin on löydettävä pikaisesti lääkkeitä esimerkiksi perhevapaauudistuksella.

Muuttuvassa maailmassa pitää niin julkisia kuin yksityisiäkin palveluja koko ajan kehittää, mutta hyvinvointivaltiomme palveluja ei saa perustuksia myöten purkaa. Muutoksissa pitäisi muistaa erityisesti ne, jotka eivät itse pysty tai kykene hyödyntämään viimeisintä digisovellusta tai vertailemaan saati kilpailuttamaan palveluja.

Areenaviikon keskiviikkona niin minun kuin useiden Keski-Porin kirkkopuistossa läsnä olleiden silmät kostuivat, kun sisällissodassa sata vuotta sitten henkensä menettäneet punaiset saivat lopultakin muistokiven. Kuvataiteilija Marjo Heinon luomassa vaikuttavassa reliefissä kaikennähneet vanhat puut havisevat tuulessa, ja runoilija Aulikki Oksasen runolaina muistuttaa ”Ei synny rakkautta ilman oikeutta”.

Juuri osattomuus ja epäoikeudenmukaisuuden kokemukset synnyttävät väkivaltaa ja konflikteja. Erityisesti sisällissodan muistovuonna oikeudenmukaisuuden tulisi puheiden lisäksi näkyä edelleen tasa-arvoa edistävinä tekoina.

Oikeudenmukaisuus liehukoon lippunamme alkavan poliittisen syksyn päätöksenteossa. Joukkomme tuntien Porin budjettivalmistelussakin tullaan varmasti vielä arvioimaan palvelujen laatua ja saatavuutta tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta.

Arja Laulainen, Porin sos.dem. valtuustoryhmän puheenjohtaja

1.8.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva