Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kela-kuljetukset ongelmissa myös Satakunnassa

Kuva: Kela-kuljetukset ongelmissa myös Satakunnassa

Uusi taksilaki astui voimaan 1. heinäkuuta ja uudistuksen myötä myös Kela-kyydit jouduttiin kilpailuttamaan. Nyt osa valituista palveluntuottajista ympäri Suomen ovat ajautuneet vaikeuksiin. Raumalainen kansanedustaja ja Kelan valtuutettu Kristiina Salonen (sd.) kertoo, että osasi valitettavasti odottaa tämänkaltaisia ongelmia syntyväksi.

- Jo toukokuussa alkoi kantautua uutisia siitä, että takseissa olevia tietojärjestelmiä ja -laitteistoja vaaditaan vaihdettavaksi, jotta voisi jatkossakin ajaa Kela-kyytejä. Nostin saamani palautteen pohjalta asian esiin kesäkuussa Kelan valtuustossa, koska olin huolissani viesteistä, jotka ennakoivat Satakunnassa autoilijoiden ja taksin määrien tippumista Kela-kyydeissä. Muutostilanteessakin Kelan tehtävä on varmistaa, että pitkäaikaissairas pääsee hänelle elintärkeään hoitoon. Nyt sitten myös Satakunnassa uudella palveluntuottajalla on ollut vaikeuksia, sillä se ei ole pystynyt vastaamaan Kela-taksin käyttäjien tarpeisiin sopimuksen edellyttämällä tavalla. Kalustoa ei ole varattu tarpeeksi ja yhteyksissä on ollut vakavia ongelmia. Asiaan reagoidaan tosin käsitykseni mukaan koko ajan, Salonen kertoo.

Kela on todennut, että käynnistämisongelmat ovat johtuneet erityisesti kyydinvälityspalvelun yhteysongelmista ja riittävän kaluston puutteesta. Ongelmiin on luvattu pikaista korjausta ja Kela on koko ajan yhteydessä palveluntuottajiin asioiden korjaamiseksi. Salonen pitää hyvänä, että Kela on vaatinut palveluntuottajilta parannustoimenpiteitä, mutta vaatii ongelmiin välittömiä ratkaisuja.

- Epävarmuus kuljetuksen tulosta ja ehtimisestä hoitoon oikeaan aikaan on monelle sairaalle nyt lisätaakka. Erityisesti Satakunnassa, jossa kyydinvälitys siirtyi kilpailutuksen myötä varsinaissuomalaiselle yritykselle ja jonka asettamat ehdot osa autoilijoista koki julkisesti hankaliksi, oli ennakoitavissa, että kyydinvälityksessä syntyy vaikeuksia huolehtia korvattujen sairaskuljetusten hoitamisesta. Oikeus korvattuun sairaskuljetukseen on kuitenkin Suomen laissa taattu oikeus ihmisille.

- Siksi edelleen pitäisi harkita voidaanko tämä muutosvaihe ajaa vanhoilla järjestelmillä tai tehdään erillissopimuksia vanhojen kelakuljetuksia ajaneiden autoilijoiden kanssa kyytien hoitamiseksi alkuvaiheessa. Jos palveluntuottajien ongelmat jatkuvat vielä korjauslupauksista huolimatta, niin on harkittava pitäisikö kilpailutus tehdä uudestaan. Kela-kuljetukset on saatava kuntoon välittömästi, Salonen linjaa.

- Kun Kela-kyydit kilpailutettiin, sanottiin, ettei kuljetuspalvelujen laatu tule heikkenemään palveluntuottajan vaihtamisen takia. Toivon ihmisiltä palautetta palvelun toimivuudesta suoraan Kelalle ja minullekin, jos asiassa edelleen ilmenee ongelmia, Kristiina Salonen sanoo.

11.7.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva