Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Heli Lehti jäi koukkuun jazzin vapaaehtoistyöhön

Kuva: Heli Lehti jäi koukkuun jazzin vapaaehtoistyöhön

Kun järjestyksessään 53. Porin Jazzit ensi viikolla pärähtävät käyntiin on ohjelmisto hiottu valmiiksi ja koneisto kunnossa. Yli 50 vuoden kokemus festivaalin järjestämisestä on luonut maineen ystävällisestä ja ammattitaitoisesta organisaatiosta. Festivaali kestää 10 päivää ja sen järjestelyt ovat mittavat.

Ennen sanottiin liity armeijaan – näet maailmaa! Ei tarvitse. Jazz lupaa hakukaavakkeessaan ainutlaatuista tunnelmaa, kulisseihin pääsemistä ja tutustumista uusiin ihmisiin. Tätä kutsua noudattaa n. 600 työntekijää, joista puolet on vapaaehtoisia. He tulevat kuin kevätlinnut vuosittain, jotkut jopa vuosikymmenestä toiseen, heidän joukossaan myös Heli Lehti.

- Vuodesta 1969 jälkeen vain yhdet jazzit on jääneet väliin. 80-luvulla olin levynmyyntipisteessä ja vuodesta -95 asti olen ollut varsinaisena Pori Jazzin organisaation toimitsijana. Tähän hommaan on jäänyt ns. koukkuun minun lisäkseni monia muitakin, sanoo Heli Lehti.

Lipunmyyntityö eri pisteissä on tullut siviilissä opettajana toimivalle Helille tutuksi. Osa näistä vuosista meni vastuuhenkilönä, mikä tarkoitti lähinnä työtä joka paikan höylänä, ei siis mitään hienostelua. Houstaaminen, eli isännöinti eri konserttipaikoilla ja klubeilla kesti kymmenisen vuotta. Se oli tyystin erilaista, mutta Helille mieluista tekemistä.

- Siinä festari imaisi mukaansa ympärivuorokautisesti. Yhteistyötahoja oli useita, joihin piti muistaa olla yhteydessä: yleisö ennen kaikkea, konserttipaikan henkilökunta, oma toimitsijatiimi, tekniikka, catering, tuotanto, oppaat ja kuljetus. Monet töistä oli tehtävä etukäteen, kuten soitinten tilaaminen. Oli myös hankittava soppaa niiden soittajille. Päälle tuli vielä spiikkaukset lavalla, muistelee Heli.

Työpäivät ovat helposti 12-tuntisia. Mikä sitten saa palaamaan vuosi toisensa jälkeen tähän rumbaan?
- Yhteisöllisyys, ihmisten kohtaaminen ja ennen kaikkea musiikki vetävät takaisin yhä uudelleen. Kotikaupungin asialla koen olevani myös. Toiminnassa on hyvä meininki hektisyydestä ja välillä pienoisesta paineestakin huolimatta, sanoo Heli, joka tänä kesänä toimii inforyhmässä.

Organisaation näkökulmasta vapaaehtoisten työpanos on korvaamaton. Ilman heitä ei festivaalia voitaisi toteuttaa.
- Vapaaehtoisten rooli on muuttunut vuosien varrella jonkin verran, koska monet rakentamiseen ja turvallisuuteen liittyvät työt tulee viranomaisvaatimusten ja lainsäädännön vuoksi teettää ammattilaisilla. Järjestysmiehiksi ei enää voi ottaa vapaaehtoisia, eli hekin ovat ammattilaisia. Silti uusia hakemuksia tulee enemmän kuin pystymme ottamaan, sanoo Pori Jazzin toimitusjohtaja Janne Nieminen.

Tehdystä työstä vapaaehtoiset saavat mm. vapaalippuja ja toimitsija-asusteet. Vuosittain järjestetään myös karonkka, jossa palkitaan joukko toimitsijoita erilaisissa kategorioissa. Osa niistä on jo perinteisiä ja osin myös leikkimielisiä. Ansioitumisen lisäksi palkitaan mm. hyvästä asenteesta ja venymisestä hommissa.

- Vaikka huomionosoituksen saakin vain rajallinen joukko, on todettava, että toimitsijat ovat mukana erinomaisella asenteella ja hyvällä hengellä. Jokainen on ansainnut ison kiitoksen, sanoo Nieminen.
Kuten monet festarityöntekijät on Helikin saanut tavata työssään monia kuuluisia muusikoita ja tavata tasavallan korkeinta johtoa.!p Perustyö on silti melkoista puurtamista.
- Omat kiitokseni avusta ja neuvoista suuntautuvat lähinnä Reiska Laineelle ja Jyrki Kankaalle, tekniikan äänimiehille, työpareille ja klubien isännille, kertoo Heli Lehti, joka vuonna 2011 palkittiin ”Vuoden puurtaja”-kunniakirjalla.

Leea Pennanen-Salli

11.7.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva