Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mitä ja miten me investoimme

Kuva: Mitä ja miten me investoimme

Kunnissa parhaillaan valmistellaan vuoden 2019 talousarviota, joka pääosin jakautuu käyttöpuoleen ja investointipuoleen. Investoinnit tapahtuvat tarpeisiin ja yleensä rahan puute näyttelee suurta osaa siinä, mitä toteutetaan.

Kuntien investoinnit ovat yleensä tasolla, joka syntyy poistojen määrästä. Eli mikä tulee olemaan kunnan poistojen määrä, sillä summalla tultaneen investoimaan, näin taseen tasapaino säilyy terveellä pohjalla.

Mitä me Porissa investoimme? Investoinnit Porissa tulee saattaa tärkeysjärjestykseen eli priodisoida oikein. Usein sanotaan, että tulisi investoida niin, että investointi tuottaa itsensä taloudellisesti takaisin. Näin voi olla, mutta kuntalaisille elintärkeät investoinnit ovat koulut, vanhustentalot, terveystalot, tekniset investoinnit jne.

Kuntalaiset haluavat investointeja jotka todella palvelevat heitä ja tulevaisuutta. Porin kaupungin investointimäärät liikkuvat haarukassa 30-40 miljoonaa euroa. Mitkä investoinnit Porissa ovat tärkeitä? Ruosinimen-Toejoen koulukokonaisuus, vielä on poliittisesti ratkaisematta haluammeko me suurkoulun vai kaksi pienempää koulua. Kouluinvestoinneissa on laajemman kokonaisuuden ratkaiseminen toteutettava.

Viimeaikaisten tietojen mukaan meillä on heikkotasoisia kouluja useampia, viimeisin toteamus taitaa olla Vähärauman koulukiinteistö. Useissa koulukiinteistöissä on sama negatiivinen ongelma – sisäilma. Korjataanko vanhaa vai rakennetaanko uutta. Itse kallistun vaihtoehtoon, että pitäisi purkaa vanhoja kiinteistöjä ja rakentaa uusi käytännöllinen koulukiinteistö tilalle. Korjauksella saavutamme 10-15 vuoden eliniän jatkumisen, mutta uuden kiinteistön rakentamisella 40-50 vuotta parempaa ja käytännöllisempää koulutilaa.

Urheilu ja liikuntakiinteistöt ovat investointialue, jossa on puolustajia ja arvostelijoita, riippuen rakentamiskohteista. Ehkä kiivain rakentamiskohde on urheilutalon korjaus- saneeraus, johon on saatu jo valtiovallalta lupaus noin 0,6 miljoonan euron avustuksesta. Meillä sosialidemokraateilla on kunnallisvaaliohjelmassamme urheilutalon saneeraus, jota olemme edesauttaneet. Nyt on kuitenkin tässäkin tapauksessa noussut kokonaisajatus, että urheilutalon ja purettavan Herralahden koulun alue tulisi suunnitella kokonaisuutena ja tehdä alueesta toimiva, liikuntaa palveleva keskus ja purkaa nykyinen urheilutalo.

Urheilukeskus ja siihen liittyvä tekojäärata tulisi saneerata nykyaikaiseen kuntoon, se vaatii lisäsuunnitelman, jossa otetaan huomioon jääliikuntamuotojen parantaminen ja taloudelliset energiavaihtoehdot, ovathan Karhuhalli ja pieni jäähalli vierekkäin ja yhteisenergiavaihtoehdot tulisi toteuttaa.

Onko Porissa mahdollista yhtiöittää suurimmat urheilukiinteistöt? Tämä toimintamalli on joissakin suuremmissa kaupungeissa käytössä. Yhtiön omistaa kaupunki kokonaisuudessaan. Mitä hyötyä siitä olisi? Suuria urheilukiinteistöjä voitaisiin hallinnoida sujuvammin yhden omistajan taholta. Yhtiön perustaminen voi tapahtua sujuvasti, mutta miten sen taloudellinen toiminta saadaan kestävälle pohjalle. Mistä rahat?

Rahoitusmalleja löytyy useita. Perinteinen omaan taseeseen rakentaminen on monen mielestä tuttu ja turvallinen. Perustetaan kiinteistöyhtiö, joka lähtee liikkeelle velkarahalla ja kunta takaa sen taloudellisen toiminnan. Elinkaarimalli on yksi vaihtoehto, jossa ei tarvita suuria rahamääriä heti kunnalta, vaan niin kuin nimikin viittaa se voidaan toteuttaa 30-40 vuoden tähtäimellä. Erilaiset leasingvaihtoehdot ovat mahdollisia.

Mutta totuus on se, että kuntalainen maksaa aina, oli vaihtoehto mikä hyvänsä.

Esa J. Wahlman

11.7.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva