Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kurkistus menneeseen, katse tulevaan

Kuva: Kurkistus menneeseen, katse tulevaan

Porin kaupungissa vuosi 2017 oli tilinpäätöstietojen valossa onnistunut, kun noin 16 miljoonan euron positiivisen tuloksen ohella myös kaupungin lainakantaa onnistuttiin lyhentämään 17 miljoonalla eurolla. Vaikka verotulojen kehitys jäi valtakunnallisesta kehityksestä jonkin verran, toteuma ylittyi kuitenkin kolmella miljoonalla eurolla tavoitteesta. Kahdentoista suurimman kaupungin tilinpäätösvertailussa Pori pärjäsi hyvin.

Vuoden 2019 talousarviovalmistelua leimaavat vielä monet epävarmuustekijät. Verotulot ovat edelleen hyvässä kasvussa, mutta valtionosuuksissa odotetaan tällä hetkellä usean miljoonan euron negatiivista poikkeamaa. Uusien työehtosopimusten myötä varaudutaan henkilöstömenojen kasvuun. Useat investoinnit odottavat aloituslupaansa. Lähitulevaisuus on jo pitkään ennakoinut suuria uudistuksia ja toteutuessaan sote- ja maakuntauudistus muuttaisi Porinkin toimintaa ja taloutta merkittävällä tavalla.
Organisaatiouudistus astui voimaan vuosi sitten. On eletty ennen kaikkea uuden opettelun aikaa ja muutoksen vaikutukset ovat alkaneet aidosti näkyä toiminnassa monin rohkaisevin tavoin. Onnistumista tullaan mittaamaan jatkossa yhä enemmän muutosvalmiudella ja ketteryydellä vastata toimintaympäristöstä kumpuaviin tarpeisiin. Tästä konkreettisena esimerkkinä sivistystoimiala, jonka organisaation kehittämisajatuksille kaupunginhallitus näytti vihreää valoa. Toimialan henkilöstöllä ja lautakunnalla on nyt mahdollisuus yhdessä rakentaa tulevaisuuden palvelutarpeita vastaavaa toimintaa.
Kasvuun ja elinvoimaan liittyvät tunnusluvut ovat parantuneet, mutta työtä on vielä edessä. Pikavoittoja ei juuri ole saatavilla, kun tulevaisuuttaa turvaava kasvu perustuu niin asukasluvun kehitykseen, työpaikkakehitykseen, uusien yritysten ja olemassa olevan yritysten kasvuun kuin alueelle saataviin investointeihin sekä pääomaan. Alueen työllisyys on parantunut merkittävästi ja yltänyt valtakunnan kärkisijoille saakka. Suurina haasteinamme ovat niin negatiivinen väestökehitys kuin jo joitain aloja vaivaava työvoimapula.
Selvää on, että alueen elinvoima ja hyvinvointi kulkevat tiiviisti käsi kädessä. Ilman elinvoimaa hyvinvoinnin kehittämisen mahdollisuudet ovat rajallisemmat ja ilman hyvinvointia jää elinvoiman tärkein kärki saavuttamatta. Satakunnassa ovat nyt käynnissä miljardiluokan investoinnit, joiden elinvoimavaikutukset säteilevät aina myös omaa vaikutuspiiriään laajemmalle.
Satakunnan mahdollinen menestystarina ei onnistu ilman saumatonta yhteistyötä alueen sisällä ja eri toimijoiden kesken. On myös uskallettava astua omalle epämukavuusalueelle. Alueiden välisen kilpailun kiihtyessä käsissämme tulee ennemmin tai myöhemmin olemaan niin toiminnallinen, taloudellinen kuin poliittinenkin tahto- ja asennekysymys, joka tulee ratkaisemaan paljon.
 Porissa on edessä superkesä ja pian kaupunki täyttyy vieraista ja vaikuttajista. Oikein tapahtumarikasta ja aurinkoista kesäaikaa!

4.7.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva